Style
4061 prikaza

Nevjerojatan život kineskih superbogataša

Taohuayuan, najskuplja kuća u Kini
1/10
Sothebys
Oni so mogu priuštiti što god požele, no kineski milijunaši više ne žele kuće koje izgledaju zapadnjački, već se okreću tradiciji prema kojoj su carevi u svom domu

Ako vas zanima kako izgledaju najekstravagantnije kuće u Kini, onda trebate obratiti pažnju na posve novu liniju nekretnina čije se cijene na tržištu kreću od 100 milijuna dolara i više.

Upravo je takva kuća s čak 32 sobe koju je Sotheby stavio u svoju ponudu za 150 milijuna dolara, a vrlo je brzo dospjela na naslovnice. Imanje nazvano "Utopija" na mandarinskom smatra se najskupljim domom u Kini, a pravi je pokazatelj trenda koji za bogataše znači moderan luksuz u toj zemlji. 

Taohuayuan, najskuplja kuća u Kini | Author: Sothebys Sothebys

Kineski - i za to se ne žele ispričavati

Dok je posljednjih desetljeća među bogatašima u Kini prevladavao trend kopiranja zapadnjaka i njihovog uređenja, uključujući bazen i vinski podrum, sadašnje su najtraženije nekretnine u nedvojbenom kineskom tradicionalnom duhu.

Utopiju odlikuje veliko vrtno kamenje, brojni nakošeni krovovi i tornjići koji su simbol povijesne kineske estetike.

- Potražnja se mijenja, možemo vidjeti kako tradicionalan stil uređenja ponovno postaje sve popularniji, osobito kod najbogatijih kupaca - kaže Sunny Liu, generalni direktor iz tvrtke China Index Academy.

Taohuayuan, najskuplja kuća u Kini | Author: Sothebys Sothebys

Mentalitet "novo je bolje"

Unatoč rastućoj sklonosti prema stilskom dizajnu, povijest određenog doma nije osobito važna luksuznom tržištu. To je osobito evidentno u najstarijim kineskim gradovima u kojima je očuvanje baštine palo u drugi plan naspram modernoj urbanizaciji. U Pekingu su u drevnim "Huntong" ulicama građevinari često rušili stoljetne zgrade samo kako bi na njihovom mjestu napravili neukusne replike tradicionalnih domova.

Ta je tendencija, čini se, ostavština Kulturne revolucije, koja je rezultirala brojnim rušenjima povijesnih zgrada i spomenika kao dio rata Mao Zedonga s četiri starine - starih običaja, kultura, navika i ideja. Do današnjeg dana, lokalne vlasti diljem Kine sankcioniraju i demoliraju baštinu u povijesnim dijelovima zemlje u ime modernizacije.

Taohuayuan, najskuplja kuća u Kini | Author: Sothebys Sothebys

No i dok graditelji ne žele trošiti vrijeme na renovaciju starih zgrada, kineski potrošači nagonski povezuju luksuz s nečim novim, objašnjava fakultetski profesor Samuel Liang, koji predaje Urbanizam.

Čak i kod kupovanja kuća tradicionalnog stila, one moraju biti posve nove.

Ukus koji evoluira

Popularnost domova koji izgledaju tradicionalno među najbogatijim građanima Kine debelo se naplaćuje. Liu ističe kako ručno izrađeni materijali i dekoracije u kineskoj arhitekturi često puta koštaju puno više nego bilo što u zapadnjačkom dizajnu. Prema studiji tvrtki za nekretnine i statističkim podacima tržišta, zaokret prema tradicionalnim kućama dogodio se prije dvije do tri godine.

Kuće se mogu razgledavati i kupovati iz helikoptera:

 

Posjedovanje tradicionalnih luksuznih kuća oznaka je statusa i prestiža u društvu.

Dok bogati žive u četvrtima koje se po onima u SAD-u nazivaju Orange County i Central Park, oni superbogati sve više izbjegavaju povezivanje sa Zapadom te mu se rugaju.

Taohuayuan, najskuplja kuća u Kini | Author: Sothebys Sothebys

- Kineski kupac s velikom količinom novca najčešće je već puno putovao i već posjeduje nekretnine po svijetu, možda čak i dvorac u Francuskoj ili vinograd u Kaliforniji - kaže Liz Flora, urednica Jing Dailya, portala koji pokriva luskuzne potrošačke trendove u Kini.

Tako se oni koji žele zapadnjački look svojih domova smatraju skorojevićima i malograđanima, dok je to pak prije 10-ak godina bio ozdrav vrhunskog ukusa i stila.

Kako kinesko tržište postaje sve sofisticiranije i ljudi globalno putuju, brzo uče kako su kopije zapadnjačkog stila prazne i lažne, poput Disneylanda u arhitekturi koji nema trajnu vrijednost. To je jedan od glavnih razloga povratka tradiciji. 

Taohuayuan, najskuplja kuća u Kini | Author: Sothebys Sothebys

Za zemlju superbogataša, najpoželjnije lokacije se i dalje nalaze u inozemstvu, koje im često može ponuditi bolju kvalitetu života te prestižnije školovanje za djecu. Izvještaj je pokazao da čak 53 posto ispitanih bogatih Kineza planira kupiti svoju sljedeću imovinu u Europi, pa će na zapadu imati pravi zapadni stil, a u Kini onaj koji je originalno kineski.

Taohuayuan, najskuplja kuća u Kini | Author: Sothebys Sothebys

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.