Ekonomix
35987 prikaza

Bunker bogataša: U planini sakrili milijarde u bitcoinima

Bunker u Alpama
Screenshot Youtube
Xapo je izgradio je veliku mrežu podzemnih bunkera u kojima se čuvaju bitcoini, uključujući i jedan vojni bunker u Švicarskoj

Iza teških vrata i betonskih tunela skrivaju se kompjuterski serveri, spojeni s ničim, u kojima se nalazi 'ključ' golemog digitalnog bogatstva. Argentinski poduzetnik Wences Casares proveo je proteklih nekoliko godina uvjeravajući milijardere i milijunaše iz Silicijske doline kako je bitcoin valuta budućnosti, koju i oni trebaju imati, a kako je najbolji čovjek za njezino čuvanje upravo on.

Njegov start-up Xapo izgradio je veliku mrežu podzemnih bunkera, trezora, za čuvanje bitcoina na pet kontinenata, uključujući i jedan koji se nalazi u nekadašnjem švicarskom vojnom bunkeru. Xapo je poznat po svojoj dugoj listi klijenata i velikoj brizi o sigurnosti, no i daljenije poznato - koliko digitalnog novca se nalazi u njihovim bunkerima?

Njihovi klijenti reći će kako je riječ od oko 10 milijardi dolara u bitcoinu, no teško je znati njegovu pravu vrijednost, s obzirom kako cijena bitcoina varira. U njihovi rukama se tako nalazi ključ za oko sedam posto svjetskog tržišta bitcoina. To je izuzetan podatak za tvrtku 'staru' samo četiri godine koja po tim procjenama ima više depozita od 98 posto od 5.670 banaka u SAD-u. 

Wences Casares | Author: Flickr Flickr

Čuvari svjetske 'love' imaju posebnu regulaciju. Njihova švicarska posla nadgleda Financial Services Standards Association koja provjerava članove kako bi saznala odgovaraju li njihovim strogim pravilima protiv pranja novca. Usluga američkim klijentima omogućena im je i kroz korporaciju iz Delawera koja je registrirana pri američkoj Treasury Department’s Financial Crimes Enforcement mreži a licencirana je u nekoliko država. 

Povjerenje je Casares - poduzetnik poznat po nadimku "Patient Zero" koji je pobudio interes Silicijske doline za bitcoin - zaradio među svojim sljedbenicima i velikim investicijskim tvrtkama kao što su Grayscale i CoinShares.

"Oni koji sami nemaju ključeve digitalnog bogatstva, ključeve su predali u ruku Xapa. Nema tog novca zbog kojeg bi ga čuvao u banci", rekao je Ryan Radloff iz CoinSharesa, koji u njihovim trezorima skriva više od 500 milijuna dolara vrijednih bitcoina. 

Lista njihovih podržavatelja, milijardera, uključuje i LinkedIn, na čelu s njihovim suosnivačem Reidom Hoffmanom i bivšim wall street trgovcem Mikeom Novogratzom, koji je trenutačno u procesu kreiranja svoje trgovačke banke kriptovaluta. Oni predviđaju kako će bitcoin ostati tu zauvijek, a njihov najveći strah je - njegova krađa

Ilustracije kriptovaluta Porez na... Ekonomix Rekord kriptovaluta: Ukupno vrijede 707 milijardi dolara

Prvo i možda najvažnije pravilo posjedovanja bitcoina je da se posebno osigura privatni ključ - kod koji omogućuje trošenje bitcoina. Ako se ključa dokopaju kradljivci, u trenutku možete ostati bez svega, a šanse da će vam se ukradeni bitcoini vratiti su gotovo nikakve. 

Ako vam je ključ povezan s uređajem povezanim s internetom, iako je to jako praktično, zapravo je jako rizično jer su se hakeri pokazali jako snalažljivima i bez problema će doći do podataka. 

Najpopularnija alternativa je 'hladno spremište', čiji se ključ nalazi na izvanmrežnom uređaju - USB sticku. No rizik i dalje ostaje, umješni hakeri u stanju su postaviti zamke na računalu kako bi osigurali pristup 'spremištima', odmah u trenutku povezivanja na internet, piše Bloomberg. 

Neki kriminalci okrenuli su se i tradicionalnom pristupu pljačke koji uključuje provalu i otmicu. Upravo zbog raznih sigurnosnim pitanja bogati vlasnici bitcoina skrivaju svoj identitet, pojačavaju sigurnost svojih domova i čak treniraju neku vrstu samoobrane

Xapo nudi rješenje pohrane vrijednih bitcoina duboko u podnožju planina sa snažnom sigurnosnom mrežom. 

Bitcoin | Author: Jemima Kelly/REUTERS/PIXSELL Jemima Kelly/REUTERS/PIXSELL

"Oni su prvi koji su prepoznali koliko je važna uloga skrbništva i sigurnosnih funkcija", rekao je Hoffman, čija je kapitalna tvrtka Greylock Partners u Xapo u 2014. godini uložila 20 milijuna dolara, i to samo nekoliko godina nakon što ga je Casares nagovorio na kupovinu prvog bitcoina.  

U Xapu je potrebno oko dva dan da se bitcoini izvuče, a proces uključuje provjeru klijentovog identiteta i autorizaciju zahtjeva prije nego se transakcije uz privatne ključeva s različitih lokacija i odobre. Kako bi transakcija bila autorizirana potrebna su odobrenja s tri različite strane. Kompanija svojim klijentima također nudi i mogućnost prodaje i kupnje bitcoina a kreirali su i prvu debitnu karticu za trošenje. 

44- godišnji Casares privukao je veliku pažnju medija, no elegantno izbjegava bilo kakav veći intervju. Njegova moć uvjeravanja je legendarna a svoj je utjecaj proširio i po financijskim i bankarskim krugovima. U savjetničkom timu nalazi se i bivši tajnik ministarstva američkog financija Larry Summers.

No nisu svi tako lako prihvatili Xapo. Poznat je primjer kanadske prve registrirane kripto tvrtke, First Block Capital, koji su Xapo odabrali nakon mjeseci pregovora, i nakon što su posjetili njihov trezor u Švicarskoj

Ilustracije kriptovaluta Cyber budućnost Tehno Kriptovalute - banke su im bile žrtve, a sad ih kopiraju

"Svaki dio njihovog DNK je sigurnosno opremljen", rekao je Sean Clark, osnivač ove kanadske tvrtke. Naglasio je kako sigurnosni sistem u trezoru uključuje i skenere otiska prsta opremljene s čitačem pulsa kako bi se spriječila mogućnost korištenja npr. amputirane ruke. 

Upravo nedostatak instutucijalnog rješenja čuvanja i osiguravanja bitcoina jedan je od većih problema s kojima se ovo područje i njegovi vlasnici susreću. No Xapo je već ponudio rješenje za taj problem. 

Životna misija Casaresa je bitcoin. Ovaj argentinac rođen je na farmi ovaca u argentinskoj regiji Patagonija, a već od najranije dobi osjetio je moć inflacije na svojoj koži. Upravo financijska nesigurnost potaknula ga je na osnivanje niza finanicijsko tehnoloških startupova koji su mu osigurali milijune i prije nego se počeo baviti bitcoinom.

Braća Winklevoss Bitcoin Ekonomix Zuckerberg ih je prevario, a sad su milijarderi

Prodao je 75 posto Patagona, latinsko američkog financijskog web portala, za 529 milijuna dolara u 2000. godini, a digitalni Lemon za 43 milijuna dolara 13 godina nakon toga, a sve kako bi se mogao fokusirati na kriptovalute. I već je tada bio veliki vlasnik bitcoina. 

U Bitcoine neizmjerno vjeruje, kako sam kaže.

Uspješnost bitcoina u proteklih nekoliko godina dovela je i do razvoja njihovih konkurentskih valuta kao što su Ethereum i Ripple, čija se vrijednost također procjenjuje u milijardama. No Xapo čuva samo bitcoin upravo zbog vjere Casaresa kako on samostalno može uspjeti. I zbog toga Xapo redovno odbija druge potencijalne klijente. Ostali kritičari kažu kako Xapo nema mjesta u bitcoin ekosistemu  i da usporava proces koji bi trebao biti ležeran i brz. 

"O tom pitanju puno raspravljamo, i vjerujemo kako bitcoin neće postati dio 'manstreama' ako ljudi moraju čuvati svoje privatne ključeve. Nije lako biti sam svoja banka s puno sigurnosnih mjera", rekao je Rogers. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.