Ekonomix
131 prikaza

Island bez premijera, njemačke banke imale 1200 offshore tvrtki!

Deutsche bank
DPA/PIXSELL
Islandski premijer podnio je ostavku nakon što su dokumemnti Mossack Fonsece pokazali da je sa suprugom imao offshore tvrtku

Islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson podnio je u utorak ostavku i postao prva velika žrtva "Panamskih dokumenata" koji su otkrili goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama.

Sigmundur Gunnlaugsson | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Dokumenti koji su procurili iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca pokazali su da je Gunnlaugson zajedno sa suprugom imao offshore tvrtku.

Po dokumentima koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, Gunlaugsson (41), je 2007. zajedno sa suprugom na Britanskim Djevičanskim Otocima osnovao tvrtku u kojoj je sklonio milijune dolara, a 2009. joj je prepustio svoje udjele za jedan dolar.

Kada je u travnju 2009. prvi put postao zastupnik, to nije spomenuo u svojoj imovinskoj kartici iako je po zakonu to morao učiniti.

U ponedjeljak su tisuće prosvjednika pred zgradom parlamenta tražile ostavku premijera koji je nijekao da je izbjegavao platiti porez i nije želio podnijeti ostavku.

Gunnlaugsson je u utorak zatražio od predsjednika države pristanak za raspuštanje parlamenta, no Olafur Ragnar Grimsson je to odbio.

S druge strane, najmanje 28 njemačkih banaka zadnjih se godina koristilo uslugama tvrtke Mossack Fonseca koja je pomagala bogatima izbjegavanje plaćanja poreza, navodi u utorak njemački list Süddeutsche Zeitung koji je i otkrio aferu  Panamski dokumenti u suradnji s međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara. 

Barem 14 od tih 28 njemačkih banaka upletenih u globalni skandal osnovalo je, u svrhu skrivanja imovine, više od 1200 fiktivnih offshore tvrtki, piše njemački dnevnik.

U tome je prednjačila Deutsche bank koja ih je osnovala oko 400, navodi list u utorak.

Martin Jaeger, glasnogovornik njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea kazao je kako se nada da će se zbog afere povećati pritisak na one koji se bave financijskim kriminalom.

"Ovo može biti trenutak poticaja da se na takve kriminalne poslove uvedu restrikcije, ali se takva praksa ne može odjednom prekinuti čarobnim štapićem," kazao je Jaeger.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.