Ekonomix
2419 prikaza

Kako je Gazda zamračio milijune preko Švicarske

Kulmerovi dvori
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Ivica Todorić još dugo će govoriti da je nevin, ali sve više dokaza izlazi protiv njega

Sa švicarskih računa Agrokora obitelj Todorić izvukla je najmanje 64 milijuna kuna, objavio je u nedjelju Jutarnji list pozivajući se na nalaz forenzičnog financijskog vještačenja poljske tvrtke KPMG.

Vještačenje KPMG-a Poljska, koje je izradio bivši voditelj te tvrtke u Hrvatskoj i BiH Ismet Kamal, podupire sve ključne teze optužbe u predmetu protiv Todorića i ostalih, odnosno inkriminacije teške više od milijardu kuna, navodi dnevnik.

Kako je utvrdio vještak, činili su to na tri načina - podizanjem gotovine s računa Agrokora AG, plaćanjem privatnih troškova kreditnim karticama tvrtke te podmirivanjem privatnih obiteljskih troškova s računa švicarske tvrtke, koji su djelomično zavedeni kao troškovi reprezentacije.

Todorići su uistinu živjeli u raskoši. 

Zdravko Mamić, Ivo Sanader, Milan Bandić Milijuni kuna Top News Tko je sve skupljao bogatunima novac za izlazak iz zatvora?

U usporedbi sa susjednim dvorcem, Ured predsjednice - bivše Titovo zagrebačko odmorište - izgleda kao ubožnica!  Dvori Nadana Vidoševića također se doimaju kao lovačka kolibica, naspram ovoga čuda od blještavila, koje nadmašuje i Dallas i Dinastiju.
Kulmerovi dvori, o njima se naime radi, smješteni fizički nešto niže, dramatično nadvisuju objekt šefice države.

Godinama je obitelj Todorić pomno čuvala od oka javnosti kako su uredili svoj dom. Novinare su pustili samo kada još uređenje nije bilo gotovo. Fotografije na donjem linku jasno svjedoče o luksuzu.

Ivica Todorić opsesivno je želio nadmašiti Tita. Svojedobno je doveo dvojicu stručnjaka za genetiku, jednog iz Australije drugog iz Mađarske, kako bi mu ukrižali jelena lopatara većeg od onoga kojega je svojedobno odstrijelio Josip Broz Tito. Nije poznato je li u tome uspio, ali u luksuzu jest... Jer, kako pokazuju fotografije na koje se poziva DORH, Kulmerovi dvori su najluksuznija hrvatska rezidencija svih vremena.

Umjetničke reljefe - čini se Meštrovićev rad, smjestio je u kupaonicu! Biblioteke u kojima su knjige kupovane na metre (čine se netaknute), skupa pića i kupaonica iz "Tisuću i jedne noći" (uočljivi su ručnici sa monogramom I.T.), mramor, skupo drvo i druga obilježja "ima se - može se" životnog stila, vide se na svakom kvadratnom centimetru. Čak i wc školjka podsjeća na zmijsku kožu. Kuhinja je specifična u obliku potkove i nastavlja se na trpezariju.

Ivica Todorić Projekt Herkul Ekonomix Jedan sastanak iz 2006. mogao je spastiti Todorića i Agrokor

Luksuzno uređenje Kulmerovih dvora plaćao je Agrokor, a pomogli su i sa 122 milijuna kuna da Todorić otplati kredit koji je digao za njihovu kupnju. Agrokor je davao pozajmice švicarskoj tvrtki Agrokor AG, navodno za financiranje nabave roba i plaćanje, ali je i taj račun služio kao kasica-prasica za Todorića. Istražitelji smatraju da je time Todorić podigao i plaćao privatne troškove s tog računa u visini barem 64,5 milijuna kuna.

S računa švicarskog Agrokora plaćan je i dio hiperluksuznog uređenja Kulmerovih dvora, koje je povjereno britanskom stručnjaku Stephenu Ryanu i francuskom Attelieru Saint JacquesPlaćani su artikli koji su naručivani za privatnu rezidenciju. Ryan se pohvalio na svojim stranicama kako izgleda unutrašnjost jedinog dvorca u Hrvatskoj kojeg je uređivao. A i na svojim profilima na Facebooku i Twitteru objavio je fotografije unutrašnjosti.

Ryan nam je potvrdio da je u Hrvatskoj radio interijer samo za jedan dvorac, ali nije otkrio vlasnika iako je više nego očito za koga je odradio posao, a to dokazuju i plaćeni računi koje je našao DORH.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.