Ekonomix
3289 prikaza

Kanađani u šoku: 'Iz SAD-a smo uvozili javorov sirup!?'

Justin Trudeau
REUTERS
Nacionalni simbol Kanade je javorov list, a nije to i jedini razlog za šok ovom kaznenom carinom Trumpu

Prvo je ogranak njemačkog DHL-a koji radi po SAD-u objavio na Twitteru post u kojem je napisao: „Kanada ima više za ponuditi od javorovog sirupa.“ Pa se medijskim prostorom Sjeverne Amerike proširila informacija konkretnih artikala koji će se naći na udaru trgovinskog rata koji je započeo Trumpovim proglašenjem carina zapadnim ekonomijama; EU, Kanada, Meksiko.

Tako se u debati oko javorovog sirupa pokazalo i koliko je trgovinski rat sveprožimajuća tema na sve strane i koliko je kanadski premijer sa svojom vladom politički vješto odabrao na što će SAD-u pod administracijom Donalda Trumpa opaliti carinske protumjere. Guardian prenosi zaprepaštenje jednog Kanađanina tom informacijom, koji je objavio ovakav post na Twitteru: „Za smo kupovali javorov sirup od SAD-a? Ne proizvodi li Kanada kakvih 85 posto javorovog sirupa u svijetu?“

Justin Trudeau i Angela Merkel, 17. 02. 2017. Protuudar Ekonomix Svijet uzvraća Trumpu: Nabili mu carine na pizzu, kavu...

Pomalo je smiješno govoriti o „svjetskog proizvodnji“ nečega što se proizvodi samo u SAD-u i Kanadi. A i Kanada ne proizvodi 85 posto cjelokupne svjetske proizvodnje. Kanada proizvodi 75 posto sirupa, što su ga prije nekoliko stoljeća europski doseljenici od sjevernoameričkih indijanaca naučili dobivati iz stabla čiji je list apsolutno najprepoznatljiviji kanadski nacionalni simbol po cijelom svijetu.

Konačno, istina je i to da SAD, koji proizvodi preostalih 25 posto, uspijeva na neki način određene količine javorovog sirupa izvoziti u Kanadu. Svi ovi podaci odnose se na proizvod koji teško da su premijer Justin Trudeau i kolege ministri slučajno svrstali među onu robu na koju je Kanada odlučila uzvratiti Trumpu kaznenim protumjerama.

Već smo pisali da se na listi i EU-a i Kanade nije bez veze našao niti burbon, s obzirom na to da se njega najviše proizvodi u Kentuckyju u kojem je izborna baza američkog predsjednika Senata, da soka od naranče, s obzirom na to da je to jedan od glavnih proizvoda na Floridi.

Donald Trump Ovako je bilo i '30-ih Ekonomix Trgovinski rat: Europa nema izbora, okrenut će se Kini

A Florida je tradicionalno država u SAD-u oko koje se vode najžešće bitke do posljednjeg trenutka; i zato što nosi jako puno elektorskih glasova i zato što je političko raspoloženje tamo toliko izjednačeno i promjenjivo da se teško ikada može točno procijeniti kakav će biti ishod. Primjerice, George W. Bush svoj prvi mandat izborio je pobjedom na Alom Goreom unatoč tome što je dobio uvjerljivo manje glasova birača, ali je osvojio Floridu s većinom od samo nekoliko stotina.

Mnogi, doduše, do danas nisu posve uvjereni da je s prebrojavanjem tada i tamo bilo sve u redu. Zato ciljanje carinskim protumjerama u politički ovako osjetljive točke očito nije slučajno niti u EU niti u Kanadi, pa tako nije slučajno niti to da Kanada na ovaj način izvlači na svjetlo dana da je godinama dopuštala slobodan uvoz javorovog sirupa, zemlja koja od 1965. javorov list nosi na svojoj zastavi kao njen središnji i najvažniji dio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.