Ekonomix
662 prikaza

Prvo ih kaznio, a sad ih spašava od potpune propasti

Donald Trump
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Nakon što ih je oštro sankcionirao, Donald Trump je najavio da će pomoći jednoj od najvećih kineskih kompanija

Američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će pokušati spasiti kinesku kompaniju ZTE koja je prošlog tjedna najavila svoj kraj nakon nametnutih oštrih američkih sankcija. Trgovinski rat SAD-a i Kine doveo je do oštrih zabrana, pa je tako prekinuta suradnja ove velike kineske kompanije i američkih tvrtki koja je bila bila jako uspješna tijekom proteklih godina. Problem je nastao i oko njihove poslovne suradnje, unatoč američkoj blokadi, sa Iranom i sjevernom Korejom. 

Trump je na svom Twitter profilu najavio kako će u razgovorima s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom pokušati osigurati način da se ZTE čim prije vrati u redovni poslovni proces kako bi se sačuvala radna mjesta, piše BBC

Velika je to promjena s obzirom kako je Trump stalno optuživao Kinu i kineske tvrtke da Amerikancima uzimaju poslove. Tijekom ovog tjedna održat će se razgovori između dviju strana kako bi se definirala suradnja, tj. možda čak i razriješio trgovinski sukob između ove dvije velike svjetske ekonomske sile.

Peking će pokušati razriješiti odnose s SAD-om vodeći račun o budućnost kompanije koja zapošljava više od 80.000 ljudi

ZTE | Author: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL

U ožujku je ZTE priznao kako je prekršio američke sankcije i ilegalno američke proizvode distribuirao u Iran i Sjevernu Koreju. Zbog toga su kažnjeni s nešto više od milijardu dolara. Prodajom mikroprocesora, rutera i servera Iranu i Sjevernoj Koreji  ZTE je prekršio sporazum američke izvozne politike iz 1979. godine. Kako pišu mediji, državne službe su tijekom istrage otkrile da je ZTE od siječnja 2010. godine pa sve do travnja 2016. izbjegavao poštivanje spomenutog embarga a između ostalog nije ni poštivao rezoluciju o nuklearnom razoružanju i kontinuirano je poslovao s ovim zemljama.

Kompanija je tijekom pet godina svjesno kršila embargo a nakon otkrivanja priznali su krivnju i preuzeli odgovornost. I platili kaznu. Sljedeće tri godine američke vlasti pomno će ih pratiti, a ako nešto slično ponove, platit će i dodatnih 300 milijuna kazne. Po dokumentaciji je vidljivo kako je ZTE kaznio gotovo 40 zaposlenika koji su surađivali s Iranom i lažno su tvrdili kako ništa zapravo nije bilo. Američki Department of Commerce zabranio je prodaju dijelova ZTE-u u razdoblju od sedam godina zbog te njihove ilegalne prodaje američke opreme Iranu.

Trenutačna zabrana izvoza nametnuta im je prošlog mjeseca nakon što navodno nisu poštovali sporazum, a optuženi su i zbog laganja oko kažnjavanja zaposlenika koji su bili uključeni u kršenje sankcija. 

Donald Trump Odmazda Tehno Pala je i prva žrtva Trumpovog rata s Kinom

Američke kompanije, tj. njihovi proizvodi, čine polovicu onih koji se koriste u opremi ZTE-a, kao što su mobiteli i slična telekomunikacijska oprema. ZTE je na uvoz proizvoda od 200 američkih kompanija prošle godine potrošio više od dvije milijarde dolara. 

"Ovo je zanimljiv razvoj događaja u jako neobičnom slučaju koji je od sankcija i kontrola izvoza prešao u slučaj od geopolitičke važnosti. Ne postoje legalni mehanizmi za njegovo rješavanje, pa se zapravo treba tek vidjeti što će se dogodit", rekao je Douglas Jacobson, odvjetnik koji predstavlja neke od ZTE-ovih dobavljača.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.