Ekonomix
7651 prikaza

Karta: Evo gdje se prodaje najjeftinija trava

Muškarac puši joint ispred zgrade Parlamenta u Londonu
1/3
REUTERS
Prema istraživanju kojeg je proveo Vice, Zagreb je, po cijeni grama trave, ispod svjetskog prosjeka

Seedo, kompanija koja proizvodi pribor za uzgoj trave, nedavno je objavila Indeks cijene kanabisa za 2018. godinu, rang listu sastavljenu na osnovi informacija koje su dobili iz Ureda Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC). 

Cilj ovog indeksa je, kako kažu, da "ilustrira konstantnu potrebu za zakonskom reformom u vezi sa upotrebom kanabisa širom svijeta" i da "utvrdi  postoje li neke lekcije koje bi trebali naučiti od gradova koji prednjače u legalizaciji marihuane."

Studija obuhvaća 120 gradova širom planete, među kojima su neki u kojima se upotreba marihuane i dalje kažnjava, i drugi u kojima je ova droga makar djelomično legalna, piše Vice.

Uz to, Seedo je razvio okvir za izračunavanje potencijalnih poreznih prihoda koje bi legalizacija mogla donijeti gradovima, usporedivši porez na marihuanu u gradovima u kojima je legalna sa porezom na cigarete.

Veliki porezni prihodi

Uri Zivi, šef marketinga u Seedo-u, izjavio je da sve ovo ilustrira kako, "eliminirajući kaznenu komponentu marihuane, vlade mogu regulirati njenu proizvodnju na sigurniji način, oduzimajući kriminalnim bandama njihovu moć i — kao što smo pokazali u ovoj studiji — generirajući velike porezne prihode za razvoj svojih zemalja."

Da bi odredili cijenu po gramu, autori studije proveli su ankete na lokalnom nivou, prilagodivši rezultate statistici koju su dobili iz UNODC-ovog Svjetskog izvještaja o drogama za 2017. godinu. 

Kliknite na ovu interaktivnu kartu i pogledajte cijene marihuane u svijetu, uključujući i Hrvatsku.

Ovi prosjeci možda su zastarjeli — cijena trave u bilo kojem gradu bilo kojeg dana očigledno ovisi, između ostalog, o kvaliteti i dobroj volji dilera. 

U Bogoti, u Kolumbiji, na primjer, možete kupiti gram trave za 2.000 kolumbijskih pesosa  što je oko 0,70 američkih dolara, usprkos činjenici da je studija odredila prosječnu uličnu vrijednost na 2,20 američkih dolara (otprilike 6.000 kolumbijskih pesosa).

Neki od najznačajnijih zaključaka studije su:

New York ima najvišu prosječnu konzumaciju kanabisa u ovom indeksu, sa 77,4 metričke tone godišnje.

Najskuplja trava na svijetu je u Tokiju, gdje se gram prodaje za otprilike 32,66 američkih dolara.

Najbolje u Montevideu

Najjeftinija trava na svijetu je u Quitou, u Ekvadoru, i u Bogoti, u Kolumbiji. Prema prosječnim vrijednostima objavljenim u izvještaju, prodajne cijene tamo su 1,34 i 2,20 američka dolara po gramu.

Među gradovima u kojima je trava makar djelomično legalna, Boston se nalazi na vrhu liste kad je u pitanju cijena po gramu, sa 11,01 američkih dolara, dok je u Montevideu, u Urugvaju, prosječna cijena oko 4,15 dolara.

Među gradovima u kojima je potpuno ilegalna, najjeftiniju travu ima Jakarta, Indonezija - 3,79 dolara po gramu, usprkos činjenici da konzumiranje može završiti vrlo oštrim zatvorskim kaznama, piše vice.com

Top 10 gradova s najskupljom travom (u US dolarima) su:

1. Tokyo - 32,66 - ilegalna

2. Seoul - 32,44 - ilegalna

3. Kyoto - 29,65 - ilegalna

4. Hong Kong - 27,48 - ilegalna

5. Bangkok - 24,81 - djelomično ilegalna

6. Dublin - 21,63 - ilegalna

7. Tallinn - 20,98 - djelomično ilegalna

8. Shangai - 20,82 - ilegalna

9. Peking - 20,52 - ilegalna

10. Oslo - 19,14 - djelomično ilegalna

Top 10 gradova s najjeftinijom travom:

1. Quito - 1,34 - djelomično ilegalna

2. Bogota - 2,20 - djelomično ilegalna

3. Asuncion - 2,22 - djelomično ilegalna

4. Jakarta - 3,79 - ilegalna

5. Panama City - 3,85 - ilegalna

6. Johannesburg - 4,01 - ilegalna

7. Montevideo - 4,15 - legalna

8. Astana - 4,22 - ilegalna

9. Antwerp - 4,29 - djelomično ilegalna

10. New Delhi - 4,38 - djelomično ilegalna

Na karti svijeta, Zagreb je na popisu gradova s jeftinijom travom - a prema istraživanju tima VICE Kolumbija, cijena grama je 9,43 USD i kažu da je kod nas trava djelomično ilegalna. Također, izračunali su da se u glavnom gradu hrvatske godišnje popuši oko 3,5 tona trave, što ukupno iznosi oko 205.000.000 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.