Ekonomix
3102 prikaza

Trgovinski rat: Europa pripremila Trumpu 'atomsku bombu'

Radnik u tvornici
Thinkstock
Nekadašnji saveznici uzvraćaju istom mjerom i carinama napadaju američke proizvode

Plan EU o nametanju uvoznih carinskih tarifa u vrijednosti od 3,3 milijardi dolara na američke proizvode trebao bi zaživjeti početkom srpnja, najavila je Europska komisija

Odgovor je to na niz nametnutih carina na čelik i aluminij koje je Trumpova administracija najavila prošlog tjedna. Novim tarifama nakon kineskih proizvoda, pogodilo su i  svoje najbliže saveznike Kanadu, Meksiko i 28 zemalja članica EU. 

Oni su pak najavili kako će vratiti istom mjerom. Tako su dužnosnici EU-a odmah Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) uputili službeni prigovor. Ulog u ovom trgovinskom ratu jako je veliki s obzirom kako je trgovinska razmjena između EU i SAD-a na godišnjoj razini teška 1,2 bilijuna dolara, piše CNN.  

Angela Merkel To je sada to Top News Nikad gori sukob Europe i Amerike - ovo su posljedice

Ovakav odgovor bio je očekivan. Kad je njegova administracija najavila ovu ideju tijekom ožujka, EU je pripremio listu američkih proizvoda koje će pogoditi istom mjerom, ako Trump nastavi sa svojim planom. Proizvodi koje će pogoditi su jeans, maslac od kikirikija, cigarete, whiskyj, motocikli i dr.

Ako se ovaj sukob nastavi ili ako ga ne razriješi WTO, carinama bi mogli biti pogođeno i dodatnih 160 američkih proizvoda kao što su papirnati ručnici, porculansko posuđe koji bi mogli biti pogođeni tarifama od 10 do 50 posto. Bio bi to novi udar na tržište vrijedno 4,3 milijardi dolara.

Tarife bi mogle stupiti na snagu "za tri godine ili nakon pozitivnog nalaza o rješavanju sporova u WTO-u , što bude ranije", navodi se u priopćenju EU. Dužnosnici su najavili kako će odgovoriti istom mjerom, tj. za svaki dolar njihovog nameta odgovorit će svojim. 

Povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmström u priopćenju je odluku SAD o nametanju tarifa na europski izvoz čelika i aluminija nazvala "jednostranom i ilegalnom".

Donald Trump Ovako je bilo i '30-ih Ekonomix Trgovinski rat: Europa nema izbora, okrenut će se Kini

"Reakcija Europske unije je u potpunosti u skladu s međunarodnim zakonom o trgovini. Žao nam je što nam SAD nisu ostavile nikakvu drugu mogućnost osim zaštitite interesa EU", naglasila je.

Stručnjaci upozoravaju kako bi EU na ovaj način mogla potaknuti Trumpovu administraciju na još veći odgovor, tj. na nametanje novih tarifa, npr. i na europske automobile. To bi moglo izazvati još oštriji nastavak sukoba.

I Meksiko je utorak nametnuo niz carina uvozne proizvode iz SAD-a na njihovo tržište u vrijednosti od 3 milijarde dolara. Pogođeni proizvodi, između ostalog su i svinjetina, jabuke, krumpir, burbon, kao i različite vrste sira.

Osvetoljubive planove ima i Kanada s najavljenim tarifama do 25 posto na tržištu američkih proizvoda vrijednom 13 milijardi dolara, s čim bi trebali započeti 1. srpnja. Riječ je o američkom čeliku i aluminiju kao i hrani te nekim poljoprivrednim proizvodima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.