Ekonomix
2501 prikaza

Nove carine: Poskupile su maskare, Jack, sokovi...

Whiskey Jack Daniels
MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
Na dugačkom popisu nalaze se i sokovi, maslac, traperice i make up

Trgovinski rat s nametnutim povećani carinama ušao je u svoju 'europsku' fazu, u kojoj će 'prepucavanja' na relaciji SAD i EU osjetiti građani europskih zemalja, posebno oni ljubitelji američkim proizvoda koji će manje ili više poskupjeti. 

EU na ovaj način odgovorila je na Trumpove nametnute carine na uvoz čelika i aluminija iz EU-a. Tarife su gotovo sve 25 posto - što znači da će svatko tko želi uvoziti određene proizvode iz SAD-a u EU morati platiti 25 posto poreza. To će vjerojatno dovesti i do poskupljenja niza američkih proizvoda, iako ne mora značiti da će do poskupljenja doći odmah (s obzirom da nova regulativa vrijedi od petka a sigurno na zalihama ima još dosta proizvoda po starim cijenama), piše Independent.

Radnik u tvornici Dolar za dolar Ekonomix Trgovinski rat: Europa pripremila Trumpu 'atomsku bombu'

No neće nužno doći ni do poskupljenja od 25 posto jer bi kompanije same mogle apsorbirati neke troškove kako bi zadržale konkurentnost. 

Lista proizvoda je dugačka, a mi vam izdvajamo samo neke. 

Sok od naranče

Poskupjet će sokovi od naranče, no utješno činjenica može biti ta što se naranče uzgajaju i u Europi, pa bi se na taj način utjecaj ovog poskupljenja američkih sokova, moglo umanjiti. 

Sok od brusnica

Ljubitelji ovog soka ali i niza koktela posebno popularnih u ovim ljetnih mjesecima, mogli bi svoje uživanje u ovom piću platiti nešto više. 

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija | Author: Flickr Flickr
Ova tradicionalna američka hrana, posljednjih godina popularna diljem svijeta, također će poskupjeti. 

Whiskey

Poskupljenje će direktno utjecati na brendove poput Jack Danielsa i Jim Beama, što će osjetiti i njihovi kupci. 

Cigare, cigarete i duhan

Većina marki američkih cigareta koje se prodaju u Europi proizvode se lokalno, pa neće biti direktno pogođene, no one koje se uvoze hoće. Slično je i sa duhanom koji neće ostati imun na poskupljenja. 

Maskara i ostala kozmetika za oči

Djevojke stavljaju maskaru | Author: Geoff Caddick/Press Association/PIXSELL Geoff Caddick/Press Association/PIXSELL
Svaka marka takvih proizvoda vjerojatno će poskupjeti za 25 posto. Američke marke poput Maybellinea i Revlona neku svoju kozmetiku proizvode u SAD-u, no ne nužno i onu koju prodaju u EU.

Traperice

Poskupjet će američke klasične traperice. No možda se ovog poskupljenja zapravo ne trebamo bojati s obzirom kako se većina traperica, i ostalih proizvoda od trapera za europsko tržište, proizvode u Aziji. 

Čelik

Proizvod je to s kojim je rat i počeo, pa ne čudi što je lista američkih proizvoda od čelika koju će pogoditi ovo poskupljenje, dugačka. Ovo je klasični manevar uzvraćanja istom mjerom, nakon što je Trump nametnuo povećane carine na uvoz europskog čelika. 

Motori

Ovaj skupi motorni ljubimac postat će još i skuplji. Iako industrija upotrebljava komponente sa svih strana svijeta i pitanje je koliko će zapravo koja vrsta motora biti pogođena. 

Jahte | Author: Thinkstock Thinkstock

Jahte i motorni brodovi

Luksuzni modeli američkih jahti postat će još skuplji. Iako ovo poskupljenje neće pogoditi veliki broj ljudi, vjerujemo kako njime neće biti zadovoljni oni bogatiji.

Igraće karte

Za razliku od drugih proizvoda koji će biti pogođene tarifama od 25 posto, na američke igračke karte porez će biti samo 10 posto, po odluci EU. Čudna odluka možda ima i veze s time kako Europa ne želi baš izazivati sreću, ili čuvaju posebnog asa u rukavu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.