Ekonomix
8921 prikaza

Kriza diva: Air Serbia može, Croatia Airlines ne može

Avion Croatie Airlinesa
Marko Prpić (PIXSELL)
Deustche Welle otkriva kako je zbog užasnih uprava trećina radnika je pobjegla iz CA u inozemstvo

Piloti javne kompanije Croatia Airlines uputili su prošli tjedan apel hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću koji se može protumačiti i kao alarmantni SOS-poziv. Prema njihovu mišljenju, nacionalni zračni prijevoznik nalazi se pred izvjesnom propašću, ukoliko se nešto ozbiljno ne promijeni u najskorije vrijeme.

Istaknimo samo najveće probleme: zadnjih godina iz CA je otišla gotovo trećina pilota i mehaničara, aviokompanije iz susjedne Srbije i Slovenije preuzimaju sve veći dio regionalnog tržišta, broj putnika u zračnom prometu same Hrvatske raste dok CA bilježi sve manje prodanih karata, kompanija rasprodaje imovinu radi zatvaranja financijske bilance, a za rijetke nove letove unajmljuju se već i strani zrakoplovi te kompletne posade.

Croatia Airlines, najava štrajka 2017. | Author: Marko Prpić/PIXSELL Marko Prpić/PIXSELL

Na sve primjedbe je ministar prometa Oleg Butković zatim izjavio da je vlada ipak vratila CA na popis strateških državnih poduzeća, i da to samo po sebi govori dosta o njezinoj boljoj perspektivi. "To je floskula", poručili su nam iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota, kojem je na čelu odnedavno kapetan Andre Šarinić.

"Hoće li ta administrativna odluka donijeti kompaniji veći udio u prometu", pitaju se dalje iz HSPP-a, "Hoće li ona spriječiti egzodus stručnjaka? Hoće li osigurati sredstva za puku egzistenciju, a kamoli za nasušan rast, napredovanje, odupiranje konkurenciji? Nama nisu potrebne administrativne odluke bez stvarne snage, nama su potrebne krucijalne odluke poput izbora vrhunskog menadžmenta."

A što se tiče menadžmenta, tu za početak leži i najveća krivnja vlade – nipošto samo aktualne – jer je sadašnji, novi predsjednik uprave ujedno četvrti privremeni kadar na toj funkciji, dok se glavnina rukovodstva nije mijenjala oko 20 godina. Piloti poručuju da od vlasti traže profesionalni menadžment, nestranački izabran, koji će dati šansu kompaniji.

Zračna luka Franjo Tuđman ZRAČNA LUKA Top News 'Franjo Tuđman' čovjeka je koštao novog srca?

Po njihovu mišljenju CA više nema vremena za oklijevanje, poslovno dno je praktički dosegnuto: "Jer, sve dosadašnje uprave samo su uništavale CA." A postavlja se i pitanje što je još toliko gore u CA, u odnosu na druga poduzeća, da radnici doslovce bježe iz nje, osim što je poznata činjenica da već 13 godina ne uspijevaju od uprave ishoditi kolektivni ugovor.

"U prvom redu piloti, ali ni ostali radnici CA", odgovaraju nam u HSPP-u, "nemaju radne uvjete ni izbliza kao što imaju kolege u drugim europskim kompanijama. Ukoliko su vam prihodi, ali i niz drugih uvjeta, bitno ispod europske razine, radnici će se odlučiti otići iz Hrvatske. Naravno, oni to neće učiniti ako se radi o neznatnim razlikama, no ako su razlike ogromne, onda hoće. Iz CA dakle nije otišlo tek nekoliko radnika, nego jedna trećina, dok pravi egzodus tek predstoji. Uz to, međuljudski odnosi u kompaniji posljednjih nekoliko godina bili su katastrofalni, odnos uprave prema radnicima bio je ispod svake kritike."

Vrlo slično pilotima rezonira i kabinsko osoblje, iz čijih smo redova doznali kako u tom profilu već desetak godina u Croatia Airlinesa nema novih zapošljavanja na neodređeno vrijeme, nego samo sezonski.

Croatia Airlines | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

"Drugi razlog odlaska velikog broja nas u druge aviokompanije su primanja koja su tamo znatno viša. Inače, zadnjih pet godina imamo posebno otežane uvjete rada, koji su mnogim kolegama ugrozili zdravlje do te mjere da su morali potražiti posao na zemlji. Unutar CA postoji, međutim, razlika u zadovoljstvu radnika iz operative i radnika u administraciji. Piloti, mehaničari i kabinski radnici su pod sve većim pritiskom novih regulativa, radnih vremena, smanjenih odmora i sličnog", kaže Suzana Artuković Vuksan, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova.

Artuković Vuksan također je stavila naglasak na nedostatak valjane komunikacije na relaciji menadžment-zaposlenici, na dugogodišnju nedodirljivost upravljačke strukture, i na nerješavanje rastućih problema. "Odnos menadžment-sindikat nije na razini partnerstva kakvom se sindikati nadaju, jer ih menadžeri doživljavaju kao nužno zlo", kaže ona, komentirajući i navedeni istup ministra Butkovića u svjetlu jednog drugog momenta:

"On istovremeno ne odgovara na pozive sindikata da se aktivnije uključi u rješavanje spora oko Kolektivnog ugovora, na koji se uostalom i obavezao ljetos." Ali, na koncu smo se obratili i Butkovićevu prethodniku, SDP-ovu bivšem ministru Siniši Hajdašu Dončiću.

Zrakoplov, aerodrom Putujte 'lagano' Life Uskoro u zrakoplov s još manje prtljage

Njega smo upitali za sadašnje stanje, a koje nije bilo bolje ni u njegovo doba: "Tad smo bili dužni restrukturirati CA, to je bila obveza prema Europskoj komisiji. Morali smo prestati ulagati javni novac u CA, potom i smanjivati broj letova. Kad se danas govori da nas je pretekla Air Serbia, treba uzeti u obzir da srpska država nema ta ograničenja, jer nije u EU.

I to zaista nije fer, ali mi smo glasanjem za EU glasali za tržišne principe, iako sam osobno bio i jesam protiv rigoroznog pristupa zajedničkom tržištu EU-a. No okanimo se patetike nakon svega, to je naša realnost", riječi su Hajdaš Dončića koji je dodao i kako Croatia Airlines za izlaz iz krize treba rješenje koje sadašnja vlada ipak još nije preuzela od prethodne - strateškog partnera, u vidu privatnog manjinskog suvlasnika.

Preuzeto od Deutsche Wellea.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.