Ekonomix
366 prikaza

Marić je zadovoljan iako zna da nije sve kako treba

Zdravko Marić i Andrej Plenković
Marko Prpić (PIXSELL)
Fitch i dalje upozorava da ne valja pitanje poduzetnička i poslovna klima, javna uprava i upravljanje javnim poduzećima, a ne valja ni zdravstvo

Jako dobra vijest. Svi možemo biti zadovoljni - i Republika Hrvatska i svi njezini građani, poduzetnici, porezni obveznici. Došla je još jedna dobra vijest iz međunarodnih financijskih krugova. Fitch je druga kreditna rejting agencija koja je nakon dosta godina vratila hrvatski kreditni rejting u zonu gdje i pripada, u zonu investicijskog kreditnog rejtinga", rekao je Marić u izjavi novinarima.

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede. 

Marić je rekao kako se nada da Republika Hrvatska više nikad neće pasti u ispodinvesticijsku zonu, kako o tome treba voditi brigu, jer " svi dobro znamo što je značilo ispodinvesticijska zona i kakve je to efekte imalo i na cijenu duga, odnosno kapitala".

Marić je rekao da je kao ministar financija i član Vlade izuzetno zadovoljan i ponosan što su ponovno prepoznati rezultati u području fiskalne politike i to je jedan od  jačih i glavnih razloga za podizanje kreditnog rejtinga.

Zdravko Marić i Andrej Plenković Tajno rješenje Ekonomix Vlada skriva dužnike kojima je otpisala pola milijarde kuna

Prepoznati su i određeni rizici koji su se dogodili, poput Uljanika, ali sve te rizike smo adekvatno adresirali, rekao je te napomenuo da dvije godine za redom bilježimo proračunski višak, tri godine za redom smanjivanje javnog duga.

Također, izrazio je zadovoljstvo što je u izvješću Fitcha prepoznata i ideja o uvođenju eura, a i dobri makroekonomski pokazatelji.

"Posebno me raduje što je Fitch ne samo digao hrvatski kreditni rejting na investicijsku zonu, nego je i izglede rejtinga digao na pozitivne", kazao je.

To je, kako je ocijenio, pozitivna vijest koja na neki način implicira i sugerira da iz Fitcha vrlo ozbiljno razmišljaju i gledaju još pozitivnije na te rezultate i vrlo jasno govore na koji način bi taj rejting bio još bolji ako nastavimo s rezultatima, posebice na području javnih financija, makroekonomije i uvođenja eura.

No, Marić kaže da se ne smije zažmiriti na one stvari koje je Fitch ukazao da bi mogli biti izazovi - pitanje poduzetničke i poslovne klime, pitanje državne i javne uprave gdje su posebno apostrofirana javna poduzeća i korporativno upravljanje u njima, energetski sektor i zdravstvo.

Ako želimo potpunu održivost javnih financija, a želimo, onda na svim tim poljima moramo polučiti dodatne rezultate i onda možemo biti puno mirniji da je održivost zajamčena, rekao je.

Na pitanje je li sada pravi trenutak za izdavanje međunarodne obveznice, Marić je odgovorio kako će sve informacije dati kada za to dođe vrijeme.

Podsjetio je da Hrvatskoj ove godine dospijevaju dvije obveznice za refinanciranje - jedna je na međunarodnom tržištu, od 1,5 milijardi dolara i jedna domaća, od milijarde eura.

Zagreb: Trgovački centar Cvjetni i lijepo vrijeme izmamili ljude na Cvjetni trg Dobre vijesti Ekonomix Rekordan rast BDP-a: Hrvatska ima najveći rast u EU

"Radimo već u ovom trenutku pripremne radnje i uvijek gledamo korak, dva unaprijed. Pripremamo se, pratimo situaciju na tržištima i smatramo da će ovo biti pozitivan poticaj i na financijska tržišta i na cijene naših obveznica, odnosno prinose", kazao je.

Podsjetio je kako je poboljšanje kreditnog rejtinga uvijek vezano uz cijenu duga, odnosno kapitala, ne samo onoga kojeg plaćaju porezni obveznici iz proračuna, nego kojeg plaćaju i svi poduzetnici i građani individualno.

"Tako da možete računati da radimo pomno na pripremi svega i izabrat ćemo pravi trenutak. Uopće ne dvojim da će i ova godina biti još jedna u kojoj ćemo zabilježiti značajno smanjivanje ukupnog troška kamata", kazao je Marić dodajući da prostora za daljnji napredak ima.

Podsjetio je da je u tri godine gotovo tri milijarde kuna smanjen iznos koji se plaća za kamate, no kako smo još uvijek na razini od devet milijardi kuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 07:16 09.Lipanj 2019.

    Država treba prestati, opraštati dugove, financirati neprofitne udruge, povlaštene i davanja socijalne pomoći svakome ukupno srezavati troškove. Svakakve bedastoće se financiraju iz proračuna.