Ekonomix
70 prikaza

Može li o idućoj vladi odlučiti vojska žrtava ‘švicarca’?

Prosvjed udruge Franak
Borna Filic (PIXSELL)
Prijedloga za rješenje ovog problema na hrvatskoj političkoj sceni ima puno

Na hrvatskoj tržnici ideja jedna jedina tema ima veze sa suvremenošću i nije fiksirana na Drugi svjetski rat.

To je tema švicarskog franka, koja je u predizbornoj kampanji političkim strankama, očito, došla kao naručena. Naime, svi se tuku za srca 200-tinjak tisuća birača, čije će sudbine sljedećih desetljeća najizravnije ovisiti o rješenju tog pitanja koje doista ima i regionalni značenje.

Srpske banke počele su doslovce vući klijente za rukav i nuditi im dogovor o povratu preplaćenih kamata jer računaju da će tako uštedjeti na sudskim troškovima te da će klijenti pristati na manje iznose. Računaju da je bolje imati goluba u ruci nego vrapca na grani.

A onda se i u Hrvatskoj nešto počelo kotrljati. Nakon što je Zoran Milanović digao ruke od trajnog rješenja i obećao fiksiranje tečaja dok god je on na vlasti, u prazni prostor odmah je uskočio HNS. Njihov predsjednik saborskog odbora za financije nudi rješenje.

"Konverzija u eure je optimalno rješenje radi očuvanja deviznih rezervi zemlje. Treba izraditi stimulacije za kredite prema kojima bi se odredio tečaj optimalan većini građana s jedne, a održiv s obzirom na potencijalne gubitke bankama s druge strane. Tu je ključna simulacija i usporedba s građanima koji imaju stambene kredite u eurima ili kunama. Nemojmo zaboraviti i presudu Vrhovnog suda. Saborski odbor je predložio da banke potpišu anekse ugovora i obračunaju preplaćene kamate na temelju presude. To smatramo društveno opravdanim za korisnike kredita, za banke, ali i za pravosudni sustav. To pripada dijelu kad govorim o dobroj namjeri i pozitivnom pristupu rješavanju, a ne da se slučajevi rješavaju sudski i pojedinačno", smatra Srđan Gjurković (HNS).

Prijedloga za rješenje ovog problema na hrvatskoj političkoj sceni ima još. Iz izvora bliskih stranki Ive Josipovića doznajemo kako se i bivši predsjednik sa svojim ljudima uskoro priprema predložiti promjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim bi se riješilo pitanje povrata preplaćene kamate.

"Banke sad otežu i ignoriraju klijente unatoč reviziji Ustavnog suda, a pozivajući se na to da je Vrhovni sud nezakonitim proglasio promjene kamata na kredite u švicarskim francima, ali nije rekao koja bi kamata bila zakonita niti je obvezao banke na isplatu preplaćenoga. Naša će stranka predložiti zakonsko rješenje kojem će banke biti prisiljene vratiti preplaćene iznose", govori nam izvor blizak bivšem predsjedniku Josipoviću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.