Ekonomix
99 prikaza

Negativci na poslu više koštaju tvrtke nego preplaćene zvijezde

Usporen laptop
Thinkstock
Gotovo svi su se na poslu susreli s "otrovnim" kolegama, no rijetki razmišljaju o tome koliko oni stvarno "koštaju" poslodavca

Nije nikakva tajna da agresivni, naporni ljudi koji se na poslu ponašaju na nedoličan način - tzv. otrovni zaposlenici - "koštaju" kompaniju financijski, ali i moralno.

Iako prava cijena troška dosad nije bila poznata, nakon objavljenog rada s Harvarda, poslodavci će baratati konkretnim cijenama.

U radu su iznešena opažanja kojima je obuhvaćeno više od 50.000 zaposlenika iz 11 tvrtki, te je otkriveno da otpuštanjem otrovnog zaposlenika direktor može uštedjeti duplo više novaca nego što bi potrošio zapošljavanjem velike zvijezde, piše Quartz.

Tablica uštede nezapošljavanjem otrovnog zaposlenika | Author: hbs.edu hbs.edu

Istraživači su usporedili procijenjenu uštedu koju bi dobili davanjem otkaza (ili nezapošljavanjem) otrovnog zaposlenika s očekivanom zaradom koju bi priskrbio odličan novi zaposlenik koji se ubraja među jedan posto najboljih zaposlenika u svojem sektoru.

Ove uštede doduše nisu uzele u obzir cijenu potencijalnih kazni, troškove postupka moguće tužbe nakon davanja otkaza ili smanjenu produktivnost koju bi problematični radnik mogao uzrokovati među kolegama. 

U svrhu istraživanja, koristio se izraz "otrovni" zaposlenik, kako bi se opisali svi koji nanose štetu tvrtki (primjerice, krađom ili prijevarama) ili kolegama (zlostavljanjem ili nasiljem).

U poslovnoj literaturi obično možemo čitati o prednostima zapošljavanja vrhunskih talenata, pa su autori ovog rada odlučili krenuti u dijametralno suprotnom smjeru i proučiti one najgore.

Dakle, poslodavci i menadžeri, otvorite širom oči i uočite čim prije 'pijavice' koje će vas najviše koštati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.