Ekonomix
177 prikaza

Ubija li osmosatno radno vrijeme kreativnost?

Djevojka se dosađuje na poslu
Thinkstock
Pronađite načine kako da obavite sav posao i fokusirate se na zadatke pred vama

Mobitel vam stalno javlja da ste dobili nove mailove. Kompjuter vas neprestano obavještava da vas čekaju nove poruke. Slušate kolegu koji pored vas glasno žvače ručak, i velika je šansa da pokušavate ostati koncentrirani na ovaj tekst, što nije pretjerano lako, jer će vam barem jedna od navedenih stvari odvući pažnju.

Iste te, ali i još mnoge druge sitnice, mogu oštetiti kvalitetu vašeg rada i sveukupnu produktivnost. 

U knjizi 'Your Brain at Work', autor David Rock kaže da je svaka osoba u prosjeku na poslu ometena svake tri minute, a povratak koncentracije košta vašeg poslodavca. Naime, osobi treba u prosjeku 23 minute da se u potpunosti vrati prethodnom zadatku, nakon neke upadice. 

Ljudski mozak | Author: Thinkstock Thinkstock

Nova otkrića u neuroznanosti potvrđuju ono što smo oduvijek znali: naš mozak nije "složen" tako da bi mogao biti maksimalno koncentriran osam sati u komadu. 

Mozak radi u ciklusima aktivnosti i odmora, koji su dizajnirani tako da nas drže u budnom stanju opreza u kojem možemo odgovarati na sve podražaje i pitanja. No uprezanje tih cuklusa, kako bi promovirali produktivnost, može se pokazati kao prilično velik izazov.

Dakle, kako možemo balansirati mnoštvo nadolazećih informacija i iskušenje da se bavimo multitaskingom, s obzirom na ograničavajući mozak? Postoji li način da povećamo produktivnost u uredu?

Previše informacija zaustavlja produktivnost

Prema istraživanju psihijatra i pisca Edwarda M. Hallowella, "Nikad u povijesti nije od ljudskog mozga zahtijevano da prati toliko informacija".

To je ujedno i razlog zašto ako odmah odgovarate na poruke ili mailove povećavate razinu stresa i frustraciju, te postajete sve neučinkovitiji. Umjesto toga, radije odredite određeno doba dana samo za to, ali i pronađite način kako si označiti stvari koje će vam biti bitne u daljnjem radu, da ne gubite dvostruko vrijeme dok radite.

Vježbajte koncentraciju

Doslovno možete povratiti sposobnost mozga da se usredotoči na jedan zadatak. Bitno je da možete misli usredotočiti na "sada i ovdje" i da vam druge stvari ne odvlače pažnju.

Iako će vesela glazba u pozadini odgovarati mnogim zaposlenicima, trebalo bi im onda omogućiti i prostoriju u kojoj je potpuna tišina, kako bi se mogli koncentrirati na složenije zadatke, kad zatreba. Premda je zabavno raditi u grupu, ponekad je svakome potrebno pružiti mir i tišinu.

Stajaći stol | Author: Facebook Facebook

Dignite se i pokrenite

Znanost kretanja i koliki je utjecaj kretanja na mozak je itekako dobro zabilježena, no i dalje tek 22 posto poduzetnika potiče svoje zaposlenike da se kreću tijekom radnog dana.

Trebalo bi dizajnirati urede na taj način da se ljudi moraju kretati u njima, te poticati aktivno ponašanje među kolegama.

Ručno bilježite informacije

Istraživanje s fakulteta u Indiani pokazalo je da neurološka aktivnost raste kad stavimo olovku na papir. Dakle, vratite se starinskim običajima i prekrižite vođenje digitalnih bilješki, piše Fortune.

Slobodno se bacite na oblake i budite autentični

Bez obzira koje alate za pohranu podataka na temelju clouda koristite, proučite jedan temeljito kako biste znali sve njegove prednosti i mane. Sve više poslodavaca oslanja se na komunikaciju na projektima pomoću clouda, pa bi bilo strašno da nešto propustite jer niste vidjeli, a i smanjit ćete količinu razmjene mailova, te uštedjeti vrijeme.

Isto tako, zapamtite da je teško koncentrirati se na bilo što kad pokušavate biti netko ili nešto što niste. Dakle, čak i ako radite u startupu, ne morate biti hipsteri kao većina drugih, jer kreativnost se ne širi tako što ćete se ukalupiti identično kao i drugi oko vas.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.