Ekonomix
173 prikaza

Orešković o Ini: Pregovori s MOL-om nakon završetka arbitraže

Zgrada INA-e
Marko Lukunić (PIXSELL)
Orešković je uzvratio kako je svima jasno da je Ina tvrtka od nacionalnog interesa i poručio da će Vlada učiniti sve da zaštiti interese Hrvatske

Premijer Tihomir Orešković izjavio je u srijedu kako će Vlada pričekati završetak arbitražnog postupka oko Ine, što očekuje u jesen, i nakon toga nastaviti pregovore s mađarskim MOL-om.

Orešković je to kazao tijekom aktualnog prijepodneva, odgovarajući na zastupničko pitanje HNS-ova Ivana Vrdoljaka kada će Vlada iznijeti okvir za pregovore s MOL-om i tko će ih voditi. "Hoćete li pregovore voditi vi, ministar gospodarstva ili ministar poduzetništva, koji se također spominje", upitao je Vrdoljak.

Stanje u Ini ocijenio je katastrofalnim s obzirom da se u riječku rafineriju ne investira, da je u poslovni plan za ovu godinu ponovo ušlo zatvaranje rafinerije u Sisku te "želju MOL-a da da pretvori Inu u svoju podružnicu i mrežu benzinskih postaja bez ikakve perspektive investiranja".

Orešković je uzvratio kako je svima jasno da je Ina tvrtka od nacionalnog interesa i poručio da će Vlada učiniti sve da zaštiti interese Hrvatske.

"Svi znamo da je arbitražni postupak u tijeku i stav je ove vlade da ćemo čekati da vidimo na koji način i koji su rezultati te arbitraže. Mislim da bi ona trebala završiti u jesen i onda ćemo vidjeti koji su rezultati", kazao je Orešković.

Naglasio je nužnost stabilnosti u Ini zbog čega je, kaže, Vlada na godinu dana produljila mandat članovima Uprave. "Pritom smo vrlo jasno komunicirali da će novi Nadzorni odbor, kada ga imenujemo, biti odgovoran za novu upravu", rekao je.

Odnose s MOL-om nazvao je vrlo kompliciranima. "Tu su veliki interesi Hrvatske i MOL-a i druge povezane teme. Vlada konkretno ima tim koji razmatra moguće scenarije koji će na kraju biti u najboljem interesu Hrvatske. U pravi čas ćemo sjesti dolje s MOL-om i počet ćemo pregovore", kazao je.

Reagirajući na premijerov odgovor, Vrdoljak je ocijenio kako Vlada ne bi trebala čekati jesen nego odmah reagirati na izostanak modernizacije rafinerija.

"Arbitraže su drugi proces, MOL je inzistirao na njima, ne mi. Ja bih najviše volio da se obje arbitraže ukinu uz dogovor da se investira u Rijeku, u Sisak i da se Ina ne pretvori u podružnicu MOL-a", kazao je Vrdoljak.

MOL je u studenome 2013. pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, a kao razlog je naveo kršenje određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. MOL naime smatra da hrvatska Vlada nije ispunila obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka na koje se obvezala početkom 2009. godine. Država se tada obvezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju plina i otkupljivati cjelokupnu Ininu domaću proizvodnju plina po tržišnim cijenama, u razdoblju od 15 godina. MOL tvrdi da je zbog Vladina nepoštivanja tih odredbi pretrpio štetu od najmanje dvije milijarde kuna.

Nakon MOL-ova pokretanja arbitražnog postupka, hrvatska Vlada je u siječnju 2014. podnijela arbitražnu tužbu protiv MOL-a Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi, kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, a traži i naknadu štete.

MOL je vlasnik 49,08 posto dionica Ine, a hrvatska Vlada ima 44,84 posto dionica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.