Ekonomix
1184 prikaza

Otkrili zašto ovaj gigant naglo gubi na cijeni

WeWork
WeWork
Tvrtka koja širom svijeta iznajmljuje radni prostor malim poduzetnicima i start-upovima našla se u problemu

WeWork, jedan od najvažnijih high-profile tech tvrtki koja je ove godine odlučila ponuditi tržištu svoje dionice, razmišlja treba li drastično smanjiti ciljanu IPO vrijednost drastično, u skladu s vijestima koje dolaze iz tvrtke.

Matična kompanija WeWorka razmišlja o vrijednosti u iznosu od 20 milijardi dolara za planirani IPO, prema Wall Street Journalu koji je novost trebao objaviti u četvrtak. Tvrtka je ranije procijenjena na čak 47 milijardi USD na privatnom tržištu, prema CB Insights, istraživačkoj tvrtki koja prati rizični kapital, piše CNN.

Uber Najveći gubitak Ekonomix Uber ispušio 4,3 milijarde kuna i to u jednom danu

Tvrtka We odbila je komentirati ovaj podatak.

Prošlog mjeseca tvrtka je podnijela svoju IPO dokumentaciju, čiji je sadržaj odmah uključio crveni alarm, uključujući povijest naglih gubitaka i kontroverzni pristup korporativnom upravljanju. U međuvremenu, druge ugledne, neprofitabilne tehnološke tvrtke koje su ove godine izašle u javnost, uključujući Uber ( UBER ) i Lyft ( LYFT ) , bore se na Wall Streetu.

"Vrednovanje mora biti jako razumno za javno tržište u ovom trenutku. Ulagači su vidjeli rezultate nekih drugih kompanija koje gube novac, poput Ubera i Lyfta, i zašto tako loše trguju", rekla je Kathleen Smith, direktorica Renaissance Capitala, koji provodi istraživanja IPO i Fondova kojima se trguje na burzi. 

Tvrtka 'We' samo je tijekom prošle godine objavila zapanjujući gubitak od 1,9 milijardi dolara, što je dosad neviđeni iznos za tvrtku koja će uskoro izaći na inicijalnu javnu ponudu dionica. Adam Neumann, izvršni direktor i suosnivač tvrtke, trebao bi kontrolirati WeWork zahvaljujući svojim planovima za stvaranje više klasa dionica koje će mu pružiti više glasačke moći. A IPO prospekt pokazao je da je Neumann zaradio milijune dolara iznajmljivanjem nekretnina tvrtki, što je izazvalo zabrinutost zbog sukoba interesa.

Marko Kovač Repsly Top News "Propao sam dva puta. Digneš se i ideš dalje do uspjeha"

Suočeni s kritikama, kompanija je poslala priopćenje za javnost  u kojoj piše da je Neumann otplatio tvrtki 5,9 milijuna dolara dionica koje je njegov holding, WE Holdings LLC, preuzeo nakon što je prodao zaštitni znak - riječ 'We' 'WeCompany'. U siječnju se WeWork nazvao 'The We Company' koja će poslužiti kao krovna tvrtka drugim tvrtkama.

Pored promjene cijena, tvrtka 'We' je također pokušala udovoljiti nekim kritičarima uključivanjem profesora Francesa Freia s Harvard Businessa u svoj odbor kada ona izađe u javnost. Upravni odbor tvrtke čine u potpunosti muškarci - što znači da veliki dio zajednice trenutno nije zastupljen i to je vrlo nezgodno za tvrtku koja se hvali imidžem zajedništva, piše CNN.

Kompanija je u svom prospektu otkrila da očekuje povećanje duga do 6 milijardi dolara istovremeno s zatvaranjem javne ponude. Sredstva bi mogla pomoći pružatelju prostora za coworking da nastavi svoje brzo širenje po svijetu, čak i uz takve gubitke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.