Ekonomix
2157 prikaza

Ova lutka košta 227 kn - radnica na njoj zaradi 0.08 kn

Sweatshop i Ariel lutka
Thinkstock
Mjesečna im je plaća manja od 2.000 kuna, a mjesečno imaju gotovo 200 sati prekovremenih

Provedena je tajna istraga o tome koliko dugo i za koliko malo novca rade žene koje proizvode Disneyjeve igračke. U ovom konkretnom slučaju riječ je o lutkici Ariele, male sirene koja će usrećiti tisuće djece diljem svijeta.

No, šljokičastu morsku princezu ne radi Djed Mraz u svojoj tvornici na sjevernom polu okružen vilenjacima, već da je istina mnogo okrutnija. Riječ je o ilegalnom radu, nepostojećim plaćama (svaka žena po lutki dobije 0.08 kn) i iscrpljivanju do krajnjih granica.

U pitanju je Kina, grad Heyuan, a umjesto sreće tu je mizerija. Istragu su sprovele grupe Solidar Suisse i China Labor Watch, u partnerstvu s Guardianom, a ono što su pronašli ne ulijeva nadu u to da će se situacija popraviti.

Bazna je plaća 7 kuna po satu, nema godišnjih odmora ili bolovanja, prekovremena (koji je po 175 sati mjesečno) se ne plaćaju. Upravo tamo žene proizvode igračke za Mattelov Fisher Price brend i druge internacionalne kompanije igračaka.

Radnice prijavljuju kako su penalizirane ili im je uručen otkaz ako sa posla izostanu tri dana. U Wah Tung tvornici se u prosjeku radi 175 sati prekovremeno što, ne samo da se ne plaća, već je to i kršenje kineskih zakona.

Osnovna plaća na proizvodnoj liniji je 7 kuna, što je po zakonu, ali tako malo da radnici moraju raditi prekovremeno u nadi da će im bar dio toga možda platiti. Kada je riječ o šefovima, gotovo su svi muškarci, dok su žene te koje rade na proizvodnim linijama za najmanje novca.

Heyuan je grad na jugoistoku Kine s tri milijuna stanovnika. U Wah Tung tvornici radi u prosjeku 2.000 radnica.

Donald Trump i Xi Jinping NAPREDAK? Ekonomix Pet stvari o kinesko-američkom primirju u carinskom ratu

Tu Disney radi svoje lutkice koje se prodaju za 227 kuna po komadu, a mnogi online dućani su već prodali sve zalihe i čekaju nove ture prije Božića.

Na vrhuncu proizvodnje, u kasno ljeto, svaki je dan proizvedeno oko 2.400 lutki u tvornici. Blistave crvene kose i repa koji izgleda kao snježna kugla, Disneyju pridonese da na proizvodima godišnje zaradi oko dvije i po milijarde kuna.

No, istraga je pronašla da, kada se napravi matematika, svaka radnica po lutki dobije 0.08 kuna. 

Jedna od istraživačica pridružila se Sing&Sparkle proizvodnoj ekipi na mjesec dana tijekom ljeta. Iz njezinog vlastitog iskustva te intervjua koje je provodila, dnevno bi se radilo dva do pet sati prekovremeno, dok je po zakonu mjesečni maksimum 36 sati (koji bi trebali biti plaćeni).

U slaboj sezoni zarade oko 1.900 kuna mjesečno, dok na vrhu sezone kući odnesu oko 2.800 kuna. Prosječna je kineske mjesečna plaća oko 7.000 kuna.

Radnici na posao moraju doći 10 minuta prije početka svoje šihte, mnogi kažu da se osjećaju nevjerojatno umorno radi dugih sati. Tijekom pauzi najčešće kunjaju i spavaju na svojim radnim mjestima. 

"U pet popodne, radnica iza mene je tako umorna da je leđa počinju boljeti. Želi spavati ali ne može, nismo ni blizu kraju smjene. Pita se zašto vrijeme tako sporo prolazi, ja se isto pitam. Kada stalno radiš istu stvar, počne ti se vrtjeti, a vid ti se zamuti", zapisala je u svoj dnevnik rada.

Primijetila je i kako su većina njezinih kolegica žene iznad 45 koje na tom poslu završe jer su "slabo educirane, tihe i krotke, i najviše im je stalo do obitelji radi čega sve ovo i trpe". Tvornice ih vole jer "su velike šanse da će raditi manje problema od svojih muških kolega".

Jack Ma SULUDO Ekonomix Najbogatiji kineski kapitalist je član Komunističke partije

"Bilo je jako puno ženskih radnica i mnoge su bile starije pa su im bile potrebne naočale. Radile su brzo i efikasno, no svako bi toliko došao netko tko bi vikao da rade presporo. One su na to šutjele i samo nastavile raditi", zapisala je.

Simone Wasmann, iz Solidar Suisse, potiče kompanije koje proizvode igračke da podijele dio profita s radnicima.

"Djeca vole Disneyjeve igračke, ali želimo da roditelji razumiju da nema božićne magije za ove žene, one rade za lipe", piše.

"Dan za danom čiste mizerije. Ne rade do dugo u noć zato jer žele, nego jer zato što moraju i zato što im je to jedina garancija da će preživjeti".

Kaže kako bi si Disney mogao priuštiti platiti više plaće i pokrenuti mehanizme da se te plaće povećaju.

"Vrijeme je da kompanija da nešto natrag ljudima koji rade njihove proizvode, a to se radi rezanjem satnice, plaćanjem prekovremenog i dizanjem plaće. Oni će i dalje zarađivati milijune, a obitelji će dostojanstveno živjeti".

Mnogi od najvećih proizvođača igračaka - uključujući Disney i Mattel - članovi su internacionalnog Vijeća etičkih proizvođača igračaka (ETP), koji bi trebali postavljati neke standarde na tržištu, i čiji je cilj poboljšati radne uvjete u tvornicama.

Wah Tung tvornica ima njihov certifikat, a glasnogovornik ETP-a Mark Robertson kaže "raditi ćemo s tvornicom da vidimo kako možemo popraviti uvjete koji se ne slažu s našim standardima".

Naglasio je i kako će organizirati vlastitu istragu kako bi vidjeli o čemu je riječ.

Novac internet, hakiranje za novac KAOS Tehno Rat za internet: tko smije zarađivati lovu na webu

Robertson tvrdi kako je ETP postigla veliki progres u poboljšanju uvjeta rada u certificiranim tvornicama u Kini i drugim dijelovima svijeta.

"Plaće su narasle, uvjeti su bolji, i radni sati su manji, manji nego u tvornicama gdje se proizvodi tehnološka roba", kaže Robertson.

Glasnogovornik za Disney slaže se sa svime rečenim, te naglašava kako "outsourcing mora biti etičan".

Mattel pak tvrdi kako oni ništa ne proizvode niti u jednoj od tvornica spomenutih u istrazi.

"Mattel je predan tome da se svaka osoba koja radi na našim proizvodima bude tretirana pošteno, s respektom, te da može raditi u sigurnom i zdravom okruženju. Naši su standardi visoki i stojimo iza svojih uspjeha u poboljšavanju uvjeta rada".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.