Ekonomix
44471 prikaza

Pad Todorića: Mijenja se lista najbogatijih Hrvata

Ivica Todorić
Krunoslav Petric (PIXSELL)
Ivica Todorić je, prema Forbesu, 'težak' skoro tri i pol milijarde kuna, ali u to se nije računao Konzum, jer nije bio na burzi

Pad Ivice Todorića značajno je izmijenilo listu najbogatijih Hrvata. Ivica Todorić je prema zadnjoj listi Forbesa bio najbogatiji Hrvat, ali i najbogatiji u regiji, no slomom Agrokora lista milijardera i milijunaša se promijenila.

Obitelj Lukšić je prema Forbesu bila od Todorića 'siromašnija' za milijardu kuna, Emil Tedeschi za dvije milijarde, a obitelj Besnier, koji su vlasnici Lactalisa, odnosno Dukata za dvije i pol milijarde kuna. Tu je zatim vlasnik Adris Grupe Ante Vlahović, još jedan hotelijer – Anđelko Leko itd... 

Nekima od njih Agrokor je dužan desetke milijuna kuna, tako da bi i njihove pozicije mogle doći u pitanje ako neugodna situacija s Agrokorom potraje.

No, tko je obitelj Lukšić, koja s trona najbogatijih skida moćne Todoriće?

Davor Lukšić | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL
Lukšići, koji svoju bazu imaju u Čileu, drže monopol u hrvatskom hotelijerskom turizmu, u njihovu su vlasništvu turistički kompleks Plava Laguna, zatim Jadranski luksuzni hoteli, koji uključuju, između ostalog, i tri atraktivna dubrovačka hotela s pet zvjezdica, a prije nekoliko godina kupili su i hotelski lanac Istraturist. Danas imaju ukupno 22 hotela, desetke turističkih kampova, tisuće apartmana i brojne druge nekretnine, poput luksuznih vila Agava i Sheherezada.

Devedesetih Lukšićevo carstvo doživjelo je pravi procvat. Razvili su se u najbogatiju latinoameričku obitelj, pa danas u vlasništvu imaju stotine kompanija. Recesiju su, tvrdi Davor Lukšić u jednom intervjuu, izbjegli držeći se djedove krilatice. Neki tvrde da njihov uspjeh nema veze s krilaticom djeda Andronica već više s činjenicom da se Lukšići nikada ne trude ni u čemu biti najbolji - ni po ostvarenom prihodu, ni po uređenju, ni po senzacionalnim marketinškim aktivnostima. 

Važno im je, tvrde zagovornici ove teze, kroz poslovanje što prije ostvariti najbolji povrat vlasničkoga kapitala. U njihovu slučaju on iznosi u prosjeku 5 posto na godinu.  Usporedbe radi, konkurencija ostvaruje 1% povrata ili ništa. Davor Laukšić ovakve je objede opovrgnuo tvrdeći da su takozvana neulaganja neistina.  On tvrdi da je obitelj do sada samo u Hrvatsku uložila 770 milijuna eura.  

Od toga su za tri hotela Gorana Štroka u Dubrovniku i dva u Rijeci platili prije nekoliko godina povoljnih 14 milijuna eura. Usput su pokrili i stotinjak milijuna eura Štrokova duga. U kupnju Istraturista uložili su 120 milijuna eura.  

Većinu hotela je, kaže Davor Lukšić, trebalo obnavljati, posebice one u sklopu Plave lagune. Samo u reparaciju porečkog hotela Parentiuma uložili su, tvrdi, 22 milijuna eura. O Lukšićevima se u Hrvatskoj intenzivnije počelo pisati tek prije nekoliko godina kad su startali s atraktivnim hotelijerskim biznisom iako je prvu poslovnu transakciju Andronico Lukšić napravio još prije 20 godina privatizirajući Karlovačku pivovaru.  

Andronico je, naime, cijeli život bio jako vezan za nacionalne korijene svog oca. U intervjuima je često isticao kako je svoju djecu odgajao na “hrvatski” način – toplo, s puno ljubavi i disciplinirano.  Andronico ima petero djece – ženio se dva puta. Iz braka s Enom Craig ima dva sina, Andrónica i Guillerma, a nakon njene smrti 1961. oženio je Iris Fontbonu, s kojom je dobio dvije kćeri - Paolu i Gabrijelu - te sina Jean- Paula.  

Često se prisjećao svog oca Polikarpa, pa iako nije naučio hrvatski, bio je aktivan član u hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Čileu. Početkom 1990. godine Franjo Tuđman je s Gojkom Šuškom pokrenuo veliku akciju revitalizacije dijaspore.  

Donacije HDZ-u stizale su najviše iz Kanade, Južne Amerike i Australije. Zauzvrat, darežljiva dijaspora imala je privilegij privatizirati hrvatska poduzeća. Lukšić je tad kupio poslovno potentnu Karlovačku pivovaru.  

Njegov unuk Davor kaže kako su i nakon smrti nastavili djedove običaje. Svakog Božića članovi obitelji okupljaju se sa svih strana svijeta u obiteljskoj kući u Čileu. Do sada najveći grijeh koji im se pripisuje je onaj vezan za tajne račune u švicarskoj podružnici britanske banke HSBC. Na njima je pronađeno 33,2 milijuna dolara povezanih s 37 hrvatskog podrijetla.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.