Ekonomix
846 prikaza

Pelene, televizori, sportska odjeća - cijene lete u nebo

Donald Trump i Xi Jinping
1/2
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Od nedjelje 1. rujna na snagu stupaju nove carinske stope na robu široke potrošnje uvezenu iz Kine

Ranije najavljene carine od 15 posto na robu vrijednu 112 milijarda dolara iz Kine prema stručnjacima, vjerojatno će u srednjoročnom razdoblju izazvati rast cijena za američke potrošače.

Istodobno stupile su na snagu i kineske carine od pet do 10 posto na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara. Nove carine koje je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela Kini stupile su na snagu u nedjelju i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, među ostalim televizore, knjige, pelene i sportsku obuću.

Ti su potezi zadnji u trgovinskom ratu koji traje godinu dana i koji usporava svjetsku ekonomiju.

Američko-kineski trgovački rat | Author: Andrew Kelly/REUTERS/PIXSELL Andrew Kelly/REUTERS/PIXSELL

Američka administracija planira 15. prosinca uvesti nove 15- postotne carine na robu vrijednu 160 milijarda dolara koje će obuhvatiti robu poput pametnih telefona, laptopa i odjeće.

Taj je paket, koji je također trebao stupiti na snagu u nedjelju, odgođen je Trumpovom odlukom kako bi se izbjeglo da se odrazi na božićnu potrošačku groznicu u SAD-u.

Huawei Opasna zabrana Tehno Google gazi Huawei - ukidaju im usluge, Gmail, Play...

Od prosinca gotov sav kineski izvoz u SAD, vrijedan 540 milijarda dolara podlijegat će carinama. 

Washington je već uveo carine na 250 milijarda dolara vrijednu kinesku robu a Kina je odgovorila uvođenjem carina na uvoz iz SAD-a vrijedan 110 milijarda dolara.

Trump optužuje Kinu za nepoštenu trgovačku praksu, uključujući blokiranje pristupa kineskom tržištu i krađu intelektualnog vlasništva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.