Dva mjeseca nakon što je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo istragu protiv devet hrvatskih državljana i jedne pravne osobe zbog sumnje da su počinili subvencijsku prijevaru u vrijednosti preko 9 milijuna eura i krivotvorili službene isprave, a među uhićenima su bivši i sadašnji šefovi Uprave i Nadzornog odbora tvrtke Vajda d. d. iz konzorcija Pivac - Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović - Mesna industrija Braća Pivac objavila je velike promjene.
Kako su službeno objavili, postignut je dogovor među suvlasnicima o strateškoj podjeli poslovanja, koja će, kako kažu, "omogućiti konsolidaciju portfelja i maksimalno korištenje ekspertiza svakog od suvlasnika u njihovim specifičnim područjima djelovanja".
U sklopu dogovora, poslovanje će, piše na službenim stranicama Mesne industrije braća Pivac, biti podijeljeno na dvije ključne cjeline:
Meso i mesne proizvode, uključujući matičnu kompaniju Mesna industrija Braća Pivac, PPK karlovačku mesnu industriju, Mesnu industriju Vajda te udjele u Celjskim mesnicama preuzima i njima će upravljati Neven Pivac, jedini preostali od trojice osnivača obiteljske tvrtke.
Ostale poslovne aktivnosti, koje uključuju udjele u kompanijama Kraš i Podravka te aktivnosti vezane uz sektor turizma putem tvrtke Sol Tourism, bit će izdvojene u zasebnu tvrtku pod upravljanjem ostalih suvlasnika, s ciljem daljnjeg razvoja i jačanja tih poslovnih segmenata.
Dakle, odvaja se uvjetno rečeno slatkiše i ostale poslove Pivčevih od mesne industrije.
Obitelj Pivac je iz zaseoka Pivci kod Vrgorca i reportažu iz njihova kraja objavila su prije pet godina 24sata, kad su preuzimali Kraš.
Malo je danas stanovnika ostalo živjeti u Zavojanima, malom selu u Zabiokovlju, još manje ih je u zaseoku Pivci gdje i danas stoji obnovljena kamena obiteljska kuća braće Pivac. Upravo u toj kući davnih godina prošlog stoljeća Ante Pivac, djed braće Pivac Tonća, Ivice i Nevena započeo je s trgovinom i prodajom mesa.
"Bilo je to vrijeme odmah iza Drugog svjetskog rata. Kupovao je Ante po selima kravu ili tele te bi prodavao na kućnom pragu", rekao je za 24sata tad najstariji stanovnik zaseoka Pivci, Marko Pivac.
Bio je, reći će stanovnici Zavojana za to vrijeme poduzetan čovjek. Ante i supruga Stana imali su sina Miljenka koji je kada je stasao sa svojom suprugom Milom nastavio očevim stazama. Teško se tada živjelo, ali Miljenko je uz poljoprivredu kojom se baš kao i svi u ovom kraju bavio nastavio ono što je njegov otac započeo. Odlazio bi po stočnim sajmovima od Hercegovine do Imotskog kupio bi kravu i pješačeći kilometrima stoku bi dotjerao u selo.
- Kako nije bilo hladnjaka odmah se klalo, a kako je selo bilo puno ljudi meso bi se brzo prodalo. I tako od zarade Miljenko je svakog tjedna na pazarima kupovao i prodavao. Sjećam ga se kad bi se iz vinograda vraćao ili meso prodavao uvijek je pjevao, bio je pošten i radišan čovjek. Ja sam nekako u to vrijeme kupio neki kamiončić pa bi im prevozio stoku jer oni nisu imali nikakvo prijevozno sredstvo - ispričao je Marko.
Onda je Antin sin Miljenko 1952. godine u Vrgorcu gdje je obitelj preselila živjeti službeno otvorio prvu mesnicu. I od tada je ovaj obrt obitelji Pivac, reći će mnogi, označio put za budućnost. Miljenko je i dalje obilazio stočne sajmove, radio u klaonici, a njegova supruga Mila meso prodavala u mesnici i djecu odgajala. Bila je vrijedna žena i nije se, pričaju Vrgorčani bojala nikakvog posla. Sinove je od malih nogu učila radu, ponekad i teškom.
Najstariji sin Tonći, koji je ove godine u mjesecu svibnju nakon teške bolesti preminuo je već kao sedmogodišnjak ocu pomagao u mesnici. Odlazio je s ocem po sajmovima, učio zanat od oca kako što povoljnije kupiti stoku. Znao je s ocem u klaonici od malih nogu derati stoku i sjeći meso. Što je bio stariji s vremenom je posao preuzimao na sebe. Trgovao je, širio obrt, radio u klaonici i u mesnici. Ni druga dva brata Ivica i Neven uz školu se nisu odmakli od očevog posla i mesnice. Ostali su u Vrgorcu i kada su se oženili mesnicu nisu napuštali. Obiteljski su nastavili širiti poslovanje, a mesnice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća braća su počeli otvarati u Metkoviću, Makarskoj, Pločama, ali zbog blizine Vrgorca sa susjednom BiH i u Ljubuškom i Međugorju.
Početkom devedesetih braća Pivac se odlučuju registrirati tvrtku u kojoj su uz mesnice započeli sa sušenjem mesa, kupili su i farmu u Pitomači. Otvaraju se mesnice i sušare u kojima se suše na tone pršuta, panceta i drugih suhomesnatih proizvoda. Godine rata i turbulentne devedesete na tržištu nisu zaustavili braću Pivac. Svoj brend znali su itekako dobro upakirati te su postali prepoznatljivi na hrvatskom tržištu i u svijet trgovine. Meso su sve više uvozili.
Njihov uspon se nekako iz godine u godinu sve više nazirao. Rasli su njihovi poslovni uspjesi dobit se počela vrtoglavo brojati u milijunima, kasnije u desecima, stotinama milijuna kuna.
- Ma oni su vam ljudi iz naroda i nema obitelji u ovom kraju kojoj je pomoć trebala a da su Pivci "glavu okrenuli. Kad sam se ove godine razboljela, za Uskrs mi na vrata pokucao čovjek s paketom u rukama, kaže šalju braća Pivac. Vidite najstariji brat Tonći je u to vrijeme teško bolestan ležao u Zagrebu u bolnici, a nije zaboravio na svoje sumještane. Kažu, naredio baš Tonči da se paketi kao i uvijek isporuče. Nema čovjeka u ovom kraju koji je obolio ili je u teškoj socijalnoj neimaštini da ne dobiva poklon pakete za blagdane od Pivaca - ponosno će Vesna Vujčić udata Pivac.
Prije pet godina, 29. studenoga 2019. objavljeno je da je Mesna industrija braće Pivac kupila dionice radnika Kraša i time preuzela kontrolu nad našom najvećom konditorskom kompanijom.