Ekonomix
13452 prikaza

Pobuna u Srbiji: Hrvati ne žele da Srbi kupuju njihove tvrtke

Tvornica Kraš
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Dosta teške optužbe zbog prodaje Kraša braći Pivac praktički vrište sa stranica određenih srpskih medija

Iako je Nebojša Šaranović imao bolju ponudu, nije mogao ući na hrvatsko tržište, jer se u toj zemlji vode političkim principima, govore srpski ekonomisti za tabloid Kurir.

Prodaja dionica Kraša braći Pivac, umesto srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću, koji je dao daleko najbolju ponudu, još jedan je dokaz da se u Hrvatskoj vode političkim, a ne ekonomskim principima i da za srpske firme u toj zemlji nema mesta, nastavlja Kurir pozivajući se na ekonomiste.

Dalje, tvrde da se, s druge strane, Srbija pokazala kao dobar domaćin hrvatskim firmama i da bi zbog toga Hrvatska trebala se više posvetiti tržišnim principima te da politku treba ostaviti sa strane.

Marica Vidaković i Damir Bulić | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

"Ovo je klasična politička odluka i samo još jedan dokaz u nizu da srpske firme nisu poželjne u Hrvatskoj i da za njih nema mjesta. Hrvati već više od 15 godina odbijaju otvoriti tržište za naše kompanije, a te odluke nemaju veze ni s ekonomijom, ni sa zdravim razumom", izjavio je za Kurir ekonomist Dragovan Milićević, koji smatra da bi po principu reciprociteta i Srbija trebala preispitati da li joj je u interesu da Hrvati, u mjeri kao i do sada, posluju u toj zemlji.

Ekonomski stručnjak Miladin Kovačević kaže da je činjenica da je Šaranović dao najbolju ponudu i da je još u listopadu podigao vrijednost dionicama „Kraša“. On pak napominje da cijena nije uvijek glavni motiv kada se radi o tako velikoj industriji, odnosno da se u obzir uzimaju i faktori kao što su upravljačke i proizvodne mogućnosti, kao i posjedovanje dobrih veza na tržištu.

"Upravo se tu i vide neekonomske konotacije. Šaranović je vlasnik firmi „Jafa“ i „Banini“, koje imaju ozbiljna tržišta i van zemlje i upravo se bave proizvodnjom konditorskh proizvoda, kao i Kraš", kaže Kovačević i dodaje da javna scena u hrvatskoj obiluje antisrpskom retorikom, što je, uz miješanje nekog ekonomskog motiva, upravo dovelo do prodaje udjela „Kraša“ Braći Pivac.

Tvornica Kraš | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Podsjetimo, Kraš ESOP prodao je sve svoje dionice Kraša Mesnoj industriji braće Pivac, a time su braća Pivac preuzela ovu kompaniju. 

Nakon transakcije imat će ukupno 49,18 posto dionica kompanije te većinu dionica s pravom glasa. 

Radnicima će platiti najmanje 860 kuna po dionici, a obvezali su se zadržati sva radnička prava na dulji rok. Uz to, navodi se, ne smiju prodati dionice trećoj osobi bez garancije radničkih prava. 

Na taj način spriječili su i preuzimanje tvrtke koje je pokušao poduzetnik Nebojša Šaranović, koji je krenuo u agresivno preuzimanje dionica i sa više od 45 milijuna eura došao do 25,7 posto udjela. Šaranović je ulupao desetke milijuna eura u nabavku dionica i sve, barem naizgled, uzalud. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • OLUJA 00:51 28.Studeni 2019.

    Vidi, vidi, četnici žale, bit ća da su imali loše namjere u Hrvatskoj.

  • nediljko1 22:52 27.Studeni 2019.

    LOŠ

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 16:41 27.Studeni 2019.

    Tko voli agresora ?