Ekonomix
1184 prikaza

"Porezna reforma ide, svaki otpor je uzaludan"

Ljudi u kafiću
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Ovakva je reakcija na traženje ugostitelja da se porezna stopa za njih ne podiže sa 13 na 25 posto

Iz Ministarstva financija porućuju, odgovarajući na traženja ugostitelja da se u predstojećoj poreznoj reformi ne podiže stopa poreza na dodanu vrijednost za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, da je reforma cjelovita i da nema alternative, a može se razgovarati o "finom usuglašavanju".

"Reforma je cjelovita, jedna stvar vuče drugu i bilo kakvi ustupci u tom dijelu mijenjaju cijelu reformu. Nema alternative, može se razgovarati o finom usuglašavanju, ali ako se napravi ustupak u smislu uvođenja moratorija pada cijela reforma", kažu u Ministarstvu financija. Ministar turizma Gari Cappelli u petak je kazao da bi povećanje stope PDV-a za usluge ugostiteljstva sa 13 na 25 posto bilo negativno za sektor te da kao jednu od mogućnosti vidi moratorij na to povećanje dok se pomno ne prouče tržišni i drugi učinci na turizam, ili pak da stopa ostane kao sada.

Ministar financija Zdravko Marić daje izjavu za medije Porezna reforma Top News Poskupljuju kruh i mlijeko, ali poduzetnicima jeftiniji automobili

Članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, pak, dogovorili su u nedjelju u Opatiji da će zbog vraćanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto, zatvoriti svoje lokale na dva sata, a vrijeme prosvjedne akcije će odrediti naknadno, najavio je predsjednik ceha Igor Stanger. Na sastanku održanom u nedjelju navečer bilo je oko 300 sudionika koji su se suglasili da ne mogu opstati ako PDV na njihove usluge poraste s 13 na 25 posto.

Restorani Gastro preporuka Life Najbolji restorani; Rade čuda od lokalnih namirnica

Kako kažu u Ministarstvu financija, mnogi ugostitelji imaju promet manji od 3 milijuna kuna i porez na dobit će im biti manji. Naime, izmjenama poreza na dobit planira se sniziti stopa poreza na dobit sa sadašnjih 20 na 18 posto, a poduzetnicima s godišnjim prometom do 3 milijuna kuna na 12 posto. Također, iz Ministarstva ističu da će povećanjem dohotka građana promet ugostiteljima sigurno rasti, a podiže se i granica za ulazak u sustav PDV-a ispod koje će ostati "gro" ugostiteljstva. Izmjenama poreza na dodanu vrijednost, naime, predviđa se podizanje praga za obvezan ulazak u sustav PDV-a s 230 tisuća kuna godišnjeg prometa na 300 tisuća kuna.

Crikvenička rivijera JOŠ JEDAN ADUT Ekonomix Crikvenička rivijera dobila turističku atrakciju jedinstvenu u Europi

Iz Ministarstva dodaju i da kod smanjenja PDV-a prije nekoliko godina nije došlo do pada cijena, dapače one su kumulativno do sada rasle za 6 posto. Ne stoji niti argument o ugroženih 7 milijardi eura investicija, jer one su na primjer 2014. ukupno bile 4 milijarde kuna i to uglavnom u hotele, a stopa poreza na smještaj ostaje snižena, poručuju iz Ministarstva financija. Učinak promjene PDV-a na ugostiteljstvo je oko 1 milijarde kuna i to je prevelik efekt da bi se moglo ići na kompromisna rješenja, napominju iz Ministarstva financija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.