Ekonomix
199 prikaza

Poslodavci iz snova: Nude godišnji bez ograničenja

Ljetovanje
Thinkstock
Neke kompanije uvode novu politiku za svoje radnike – možete na godišnji na neograničen broj dana

General Electric (GE) ove je godine počeo nuditi nešto što se zove „dopušteni pristup“ plaćenom slobodnom vremenu.

Prema novoj politici ove kompanije, više neće biti ograničenja u broju dana odmora, bolovanja i slobodnih dana kako rukovoditelja, tako i starijih stručnjaka.

Ideja je da zaposlenici uzmu koliko god požele slobodnog vremena, dokle god naprave svoj posao i dobiju odobrenje nadređenog.

Takvom novom politikom obuhvaćeno je oko 30.000 zaposlenika GE-a ili 43 posto radne snage koja prima američku plaću.

Potez je to šireg kulturnog pomaka kojega su u tvrtki prepoznali kao način da postanu uspješniji, jer na taj način pokazuju da vjeruju u svoje zaposlenike i osnažuju ih, kaže Cara Hume, voditeljica odjela ljudskih potencijala, piše CNN.  

Poslovni sastanak | Author: Thinkstock Thinkstock

Tako tvrtka više neće 'brojati' slobodne dane koje su zaposlenici uzeli, iako će neki morati prijaviti svoje izostanke iz poslovnih razloga koji nisu povezani s evidencijom koja se službeno provodi.

Zadnje istraživanje Society for Human Resource Managementa pokazalo je kako samo dva posto poslodavaca svojim zaposlenicima nudi neograničeni plaćeni godišnji odmor.  

Takva mogućnost danas se najviše nudi u malim tvrtkama i start-upovima. No GE, koji zapošljava 307.000 ljudi širom svijeta, sve ih je nadjačao svojom veličinom i statusom.

Privilegija koju treba znati opravdati

Sve je krenulo od toga kada je prošle godine Richard Branson iz Virgin Grupe najavio kako bi mogao ponuditi maloj grupi Virginovih zaposlenika neograničen godišnji. Njegova 'parola' povezana s novcem glasi: „Ako više ne vrijedi da radiš od devet do pet, zašto bi onda i dalje postojala stroga politika korištenja godišnjeg odmora?“.

Tribune Publishing, koji posjeduje Chicago Tribune i Los Angeles Times, pokušao je primijeniti sličan pristup za svoje zaposlenike, ali su promijenili odluku.

Jedan je od razloga zašto takav korak nije popularan u nekim kompanijama jest to što zaposlenici koji nisu iskoristili godišnji iz prethodne godine možda više neće biti plaćeni kada napuste tvrtku.  No, u tvrtkama koje se vode 'iskoristi ili će ti propasti dani', to ne bi trebao biti problem.  

Neograničeno slobodno vrijeme može biti dobar alat zapošljavanja i zadržavanja radnika, ali isto tako i koristan, ako ga radnici doista koriste na način da nitko ne treba brinuti da će „zlorabiti“ pruženu privilegiju.  

Neki stručnjaci za zaposlenje izrazili su zabrinutost kako bi zaposlenici u nekim tvrtkama mogli uzimati manje slobodnih dana za odmor od onoga kada su imali propisani broj jer parametri oko toga koliko bi ih trebalo biti nisu jasni.

No politika neograničenih slobodnih dana je relativno nova, a mjerenje nezina utjecaja može biti teško, pogotovo ako tvrtka ne prati broj tih dana.

Mnoga istraživanja pokazuju pak da mnogi Amerikanci obično ne iskorištavaju sve slobodne dane i ostaju u kontaktu s uredom kada su slobodni. Među Hrvatima pak, takav problem ne postoji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 21:39 21.Kolovoz 2015.

    Ovo je neka zajebancija:)?