Ekonomix
240 prikaza

Poslovi budućnosti: Izumrijet će šefovi i menadžeri, a zavladati ravnopravnost

Millennialsi/Hipsteri pilje u Mac
Thinkstock
Nekoliko tvrtki ponosno uvodi nove modele poslovanja, ponešto drugačije od onih na koje smo navikli

Posljednjih godina Zappos je pokrenuo kontroverznu praksu upravljanja poslom, nazvanu 'holocracy', koja odbacuje tradicionalnu korporacijsku hijerarhiju i uspostavlja samoupravu. Online prodaja obuće ponudila je svojim zaposlenicima sporazumni otkaz uz otpremninu, ako ne žele raditi pod holocarcyjem, što je prihvatilo 14 posto ljudi.

Holocracy je novi način upravljanja organizacijom koji ukida svu moć iz upravljačke hijerarhije i raspoređuje je prema jasno određenim ulogama koje se mogu samostalno izvršavati, bez mikroupravljačkih šefova. Posao je u stvari strukturiraniji od onog u konvencionalnim tvrtkama, samo se drugačije provodi, jer postoje točno određena pravila i postupci kako ekipa raspoređuje svoj posao, te su uloge definirane s jasnim odgovornostima i očekivanjima.

Iako je izvršni direktor Zapposa Tony Hsieh zavolio novu metodu rada, svjesan je da ona nije za svakoga. A ona nije jedina neuobičajena nova ideologija upravljanja koja se trenutno nalazi na dnevnom redu, jer postoje još tri koji pokušavaju ravnomjernije rasporediti moć među svojim zaposlenicima.

1. Ravna struktura

Softver tvrtka iz Chicaga, Basecamp, dopušta svojim zaposlenicima da slobodno međusobno rade bez određene strukture. Za razliku od holacracyja, ravna struktura ne dolazi uz određene smjernice, nego postoji samo sloboda.

Ovaj stil upravljanja je izazvao kontroverze kad je suosnivač Jason Fried objavio esej u kojem je prepričao što se dogodilo kad je jedan zaposlenik zatražio, okomitu, promociju. Naime, dobio je otkaz.

Fried je objavio da oni nisu ljubitelji osoba s 'okomitim' ambicijama, točnije koje preferiraju uobičajenu putanju u karijeri prema kojoj se novi zaposlenici penju na ljestvici od suradnika preko upravitelja do potpredsjednika tijekom godina službe. "S druge strane, poštujemo 'vodoravnu' ambiciju, u kojoj su zaposlenici koji vole ono što rade potaknuti da kopaju dublje, šire svoje znanje i postaju bolji u svojem poslu".

2. Samoupravljanje

Proizvođač rajčica Morning Star pronašao je još fleksibilniju upravljačku strukturu od holacracyja - samoupravljanje. "Imali smo viziju organizacije pune profesionalaca koji sami upravljaju svojim radom, koji iniciraju komunikaciju i koordinaciju svojih aktivnosti s kolegama, klijentima, dobavljačima i  ostalim sudionicima iz naše industrije, bez da im 'dirigira' netko drugi", stoji na stranicama firme.

Žena na poslu | Author: Thinkstock Thinkstock

Morning Star je povezan s Institutom za samoupravljanje, čija je uloga proširiti ovakav poslovni model na druge poslove. "Za razliku od tradicionalnih proizvođača, Morning Star se oslanja na samoupravljanje kako bi izvršili posao u bilo kojem dijelu organizacije. Tvrtka je izgrađena na individualnoj slobodi, s očekivanjima da će zaposlenici sami preuzeti odgovornosti za odgovorno ponašanje svojih kolega, te da će se direktno pozabaviti lošim rezultatima poslovanja", objašenjeno je u istraživanju koje je provedeno na Harvardu.

Prema navedenom istraživanju, samoupravljanje dozvoljava zaposlenicima "da pronađu užitak u korištenju osobnih talenata i da te talente iskoriste obavljajući poslove koji bi se nadopunili i jačali u kombinaciji s radom svojih kolega".

3. Rešetkasta organizacija

W.L. Gore, američki proizvođač Gore-Tex proizvoda, popularizirao je rešetkastu strukturu koja je nalik ravnom poslovanju kakvo koristi Basecamp. "Goreov jedinstven stil upravljanja, koji ne pozna hijerarhijsku strukturu nego se zasniva na međusobnom povezivanju suradnika, slobodniji je od tradicionalnog sa šefovima i menadžerima. Nema propisanog autoriteta, te pozdravljamo vođe na osnovi naše mogućnosti da pridobijemo poštovanje kolega i privučemo sljedbenike", piše na stranicama tvrtke.

Zaposlenik Gorea sam je odgovoran za svoje upravljanje, te je odgovoran drugima u svojoj ekipi, što se proziva temeljnim obvezama za koje se očekuje da će ih zaposlenici slijediti, piše Fortune.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.