Ekonomix
157 prikaza

Prevaranti ucjenjuju ljude pomoću Wikipedije

Hakeri
Thinkstock
Stotine malih poslova i manje poznatih celebrityja diljem svijeta postalo je metom sofisticiranih internetskih prevaranata

Od tekstopisaca i kaskadera do manjih IT tvrtki i prodavaonica dječjih igračaka, prevaranti imaju razrađen plan kako iskoristiti pojedince i kompanije diljem svijeta. Danas se javljaju žrtve iz Europe, SAD-a, Bliskog istoka i Azije,a  svima im je zajedničko što su previše lako povjerovali u moguću odmazdu.

Od njih su tražene stotine funti, dolara i eura kako bi zaštitili ili updejdati podatke o svojim poslovima na Wikipediji.

U Velikoj Britaniji žrtve su varirale od stručnjakinje za ljubavna pitanja i novinarke lifestyle časopisa, Tiffany Wright, do pjevača Paula Mannersa, bivšeg natjecatelja u emisiji 'Britain's got talent'.

Wikipedia | Author: Wikipedia Wikipedia

Na listi stranica koje je obrisala Wikipedija nalazi se i nekoliko tvrtki koje se bave fotografiranjem vjenčanja. Mnogi od onih na koje su se prevaranti obrušili vode male poslove, kao što je Rachel Entwisle, dizajnerica nakita iz Londona.

Glasnogovornik dizajnerskog nakita opisao je ovu prevarantsku shemu kao 'stvarno zabrinjavajuću' i nešto nimalo nalik nečemu što ste prije mogli čuti.

Drugi britanski poslovi koji se se našli u mreži prevaranata variraju do Primo Vapea, koji prodaju tekućinu za e-cigarete do stranice VeggieMatchMakers, a na tapeti su se našle i velike tvrtke.

Tako je glasnogovornik Creme Globala, softverske kompanije stacionirane u Dublinu u Irskoj, izjavio: "Osoba koja je tvrdila da je član Wikipedije kontaktirala je Creme Global prije nekog vremena, tvrdeći da piše o našoj tvrtki na Wikipediji. Koliko mogu vidjeti, mnoge firme pogođene su ovim, te smo i mi, kao i drugi, željni saznati tko se krije iza svega", piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.