Ekonomix
7636 prikaza

Ramljak se 'pere', a Rusi plijene imovinu Agrokora

Ante Ramljak
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Ruska Sberbank krenula je u zapljenu Mercatorovih dionica u vlasništvu Ivice Todorića

Na akademskoj internetskoj stranici Ideje.hr objavio sam članak da je Ante Ramljak u specijalnoj Vladinoj operaciji Agrokor kao Ante Gotovina u operaciji Oluja. Na to su me ponajprije potaknule izjave gospodina Ramljaka o tome da svakako očekuje tužbe (kakve su uostalom uslijedile nakon operacije Oluja i protiv Gotovine i drugih), i protiv sebe i protiv države. 

Doduše, Ramljak vjerojatno očekuje da tužbe neće biti tako skoro i da bi procesi mogli dugo trajati. Tako je i David Rockefeller, na vijest da je protiv njega podignuta tužba, mirno nastavio igrati golf uz riječi "trajat će dugo dok sudac donese odluku". 

Ivica Todorić Nova afera Top News Država umjesto Todorića vraćala dugove Belja i Vrbovca

Ramljak se svejedno – za razliku od Gotovine - već osigurava, pa odgovornost za neke odluke prebacuje na druge. Tako je na pitanje o tome kojim su dobavljačima i po kojim kriterijima isplaćeni stari dugovi odgovorio da je to u nadležnosti uprava poduzeća u sastavu Agrokora. 

Ramljaka je Vlada poput padobranca-specijalca spustila u Agrokor sa zadatkom da uspostavi linije opskrbe s poduzećima iz sastava Agrokora kojima je počelo nedostajati novca, a također da stvori saveznike među pojedinim dobavljačima. 

Za to vrijeme, zakonom mu je osiguran imunitet od potraživanja. Zato Ramljak i ne brine za tužbe. Stvari se u Agrokoru međutim ne odvijaju najbolje. Promet u Konzumu, i prema njegovom je priznanju, u ovoj u odnosu na prošlu godinu pao 10,8 posto, a prema službenim podatcima u drugim poduzećima još i više, u Tisku 20 posto, Velpru 23 posto, Ledu 15 posto, Zvijezdi i u Pik Vrbovcu po 13 posto, a jedino je u Jamnici neznatno porastao. 

To je razlog zašto se Agrokor i s Ramljakom zadužio možda i više nego s Todorićem, ukupno za 530 milijuna eura u samo dva mjeseca otkad je Ramljak preuzeo upravljanje. Uz to, Ramljakovi kreditori imaju prioritet pri naplati svojih potraživanja, ne samo onog novca kojeg sad daju Agrokoru nego i onih kredita koje su dali prije. To znači da će oni koji su pogođeni Agrokorovim neplaćanjem, koji jedva spajaju kraj s krajem, koji mu ne mogu kao dobavljači ponuditi novu robu na kredit, biti dvostruko kažn jeni, jer će ostati zakinuti za mogućnost da prioritetno naplate stare dugove. 

Ramljak također ignorira činjenicu da je Ivica Todorić dao u zalog 96 posto dionica Agrokora. Tvrdi da će koncern ionako u likvidaciju, a da će opstati samo pojedinačna zdrava poduzeća. 

Ramljakovi napori međutim daju malo ploda. Jedan od većih dobavljača AWT Intgernational, proglasio je predstečajnu nagodbu. Sve to, plus činjenica da je novim kreditnim aranžmanom američkom fondu Knighthead Capital Management koji je obećao dati veći dio najnovijeg kredita, omogućena enormna zarada čak ako i Agrokor ode u stečaj, povod je da su ruske banke, kao oblik zaštite svojih potraživanja, već blokirale imovinu Agrokora u Srbiji, Frikom i Dijamant. U srijedu ujutro ruska Sberbanka počela je plijeniti dionice Mercatora koje su u Todorićevom vlasništvu.

Povjerenik Vlade Ante Ramljak Kriza Agrokora Top News Ramljak reže u Konzumu - zatvara dućane i dijeli otkaze

Ramljak, kao pravi izvršitelj, ustvari i nema odgovornost za razvoj događaja. Poput Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i premijera Plenkovića, pita se što bi bilo da lex Agrokor nije donesen. Ramljak tvrdi da bi i tada bilo tužbi „zbog nepažnje i nedjelovanja pojedinih državnih institucija“. 

Ramljak nije bio precizan na koje državne institucije misli da nisu radile svoj posao i da su omogućile Agrokoru da se zaduži toliko koliko ne može vratiti. Dosad je za to optuživano najviše Ministarstvo financija, tj Porezna uprava, da nije provodila porezni nadzor i utjerivala navrijeme porezen dugove, te ministar Zdravko Marić, koji je dopustio da Hrvatska banka za obnovu i razvitak dodijeli Agrokoru kredit kad je već bio u ozbiljnim teškoćama, a nije uskladio ni propise o faktoringu i reviziji kojima bi nadzor nad zaduživanjem bio stroži. Međutim, teško je vjerovati da Ramljak ukazuje na Marića. 

Svejedno, njegova optužba protiv državnih institucija je značajna i znak da se u političkim krugovima događa nešto vrlo ozbiljno, da kreće panika te da se formiraju interesne i političke grupe.  Po nekim medijima, a i u krugovima parlamentarnih zastupnika, započele su optužbe protiv regulatora Hrvatske narodne banke i Hanfe. Iako su te optužbe zasad slabe i neuvjerljive, tko zna dokle netko može ići pokušavajući zaštititi svoju kožu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.