Ekonomix
1167 prikaza

RH i kriza: Desnica je ukrala revoluciju izgubljenoj ljevici

Prosvjed Radničke fronte
Patrik Macek (PIXSELL)
Poljska, Mađarska, Turska pokazuju da za desnilo kriza nije nužna, a hrvatska priča još je i luđa

Svjetska financijska kriza iz 2008. iza sebe je ostavila u dobroj mjeri uzdrmane ekonomije. Činjenica je i to da je uslijedio uspon desnice, pa i desnog ekstremizma po cijelom svijetu i danas se puno češće za takav razvoj ekstremnih ideologija kao uzrok navodi kriza, čije se posljedice ponegdje osjećaju još i danas. Je li tome doista tako i gdje je tu Hrvatska?

"Mislim da je to jedna formula koju dijele liberali i marksisti koja je veoma često pogrešna. Navodim samo primjer Poljske i Turske koje su prošle bez ikakvih ogrebotina prošlu financijsku krizu, a imaju neke od najgorih desnih valova u Europi, pa i šire. Nije istina da samo kriza stvara desnicu, može ju stvoriti i prosperitet", kazao nam je Žarko Puhovski.

Anteo Miloš i Zvonimir Novosel Ekonomska kriza Ekonomix Oni znaju kako Hrvatsku spasiti od umiranja

Ovaj politički analitičar kao primjere za to naveo je i Mađarsku, koja definitivno nije jako stradala u krizi, pa je danas puna desničarenja, Austriju koja je također relativno dobro prošla

"S druge strane, Španjolska koja je jako teško prošla kroz krizu, ima veliki uzlet ljevice", primijetio je Puhovski.

"Istina je da desnica krizu dobro koristi, općim frazama poput: 'Uzimaju nam posao, uzimaju nam život.' U sadašnjim okolnostima još i više jer je to 'pođonjeno' pričom o migrantima", konstatirao je.

Tu smo došli do Hrvatske, za koju Puhovski ističe da je u europskom kontekstu specifična priča.

"Mislim da Hrvatskoj ne treba tako nešto da bi desnica jačala. Desnica kod nas jača samo kad je SDP na vlasti. Kod nas je to uvjetovano striktno politički, svjetonazorski isto koliko i ekonomski", opisao je zemlju u kojoj se doista može prepoznati hrvatska svakidašnjica.

Drugi dio hrvatskog desničarskog ekstremnog kompleksa tipična je balkanska priča.

"Druga točka jačanja desnice kod nas bio je ulazak u EU, kada su shvatili da više nema Velikog brata da nas gleda, da se sada možemo razulariti. I ludovanje u Vukovaru je svjesno počelo kao posljedica toga da smo shvatili da se sada više ne moramo praviti finiji nego što jesmo. Sada imamo paradoksalnu situaciju u kojoj ispada da smo sve bliže ratu, a ne sve dalje. Prije 10 godina se puno mirnije govorilo i o Vukovaru i u Vukovaru nego danas. Prije 15 ili 20 godina Thompson nije postojao, a bili smo u ratu", kazao je Puhovski.

Pa kad u takvoj jednoj zemlji krene ekonomski raspad, nije za očekivati da društvo postane išta civiliziranije, nego baš suprotno.

"Ta logika može biti pojačana ekonomskom krizom, ali ne nužno. Kriza to sve može pojačati, vidi se po cijeloj EU, zato što se pokazuje da socijaldemokratske stranke imaju identične 'odgovore' na krizu kakve ima i desni centar. To znači reforme, a to znači manje troškove države, a to onda znači manje socijalne. I lijevi i desni centar pričali su samo o smanjivanju troškova države, dekonstruirajući time ono što je činilo Europu, a to je država blagostanja", zapravo je Europa pala u zamku da stane ubijati suštinski dio svog modernog identiteta.

U Hrvatskoj se uspjelo dogoditi to isto.

"U to vrijeme za predsjednika vlade imali smo čovjeka koji je bio nominalno socijaldemokrat, a koji je u dva navrata za sebe rekao da je on liberal i kalvinist. Dakle, ako na vidiku nema rješenja osim siromašenja siromašnih, što je zapravo smanjivanje troškova države, onda se stvaraju uvjeti za razvoj ekstrema. Lijevi ekstrem kod nas nije realan jer kod nas nema ni srednje ljevice, kamoli ekstremne, osim pet obitelji ili ovako nešto. Ostaje ekstremna desnica koja će to koristiti kao dokaz eksploatacije naše nacije, pritisaka migranata i slično", kazao je Puhovski.

A onda je iznenadio opaskom koja zapravo čak i drži vodu.

Migranti kod Velike Kladuše Povratak straha Top News Ekonomika straha: Danas migranti, sutra netko drugi

"Tu se dogodila jedna dobra stvar u Hrvatskoj. Došlo je do djelomične internacionalizacije naše desnice. Ona se više ne bavi samo lokalnim simbolima, prije svega Srbima, tu i tamo Židovima, nego se počela okretati istim motivima kojima se bave i drugi desničari internacionalno, a to su migrantska kriza i globalizacijski pritisak na nacionalnu ekonomiju. Srećom, kažem, zato što se na taj način domaća desnica malo upristojuje", zapravo je Puhovski istaknuo razliku između balkanskog nacionalističkog desničarenja i desničarske priče u EU.

Ne zato što bi bio pun hvale i razumijevanja za nacionalističko divljanje po Hrvatskoj, ali je činjenica i druga primjedba Puhovskog o hrvatskom nacionalizmu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 19:35 30.Prosinac 2018.

    nakon 45 godina ljevičarskog divljanja u jednopartijskoj jugoslaviji vrijeme je za 45 godina desničarenja u višestranačkoj hrvatskoj, a nakon toga ćemo se dogovoriti za idućih 45 godina. jasno, ako se hrvatska ne utopi u europskoj utopiji.

  • BESTpartizan 19:29 17.Prosinac 2018.

    birali ste uživajte.hihihi