Life
2198 prikaza

Rad u paklu: Golim rukama čiste fekalije i najgore smeće

Mumbai
1/13
Sudharak Olwe
Svi ovi čistači, bez iznimke, preziru svoj posao, ali nemaju izbora

Oko 30.000 komunalnih djelatnika, odnosno čistača radi u Mumbaiju. Svi oni skupljaju smeće, čiste ulice, odčepljavaju kanale, pune i prazne kamione sa smećem i rade po septičkim jamama.

Mumbai | Author: Sudharak Olwe Sudharak Olwe

I svi do jednoga, bez iznimke, preziru svoj posao, kaže fotograf Sudharak Olwe koji ih je sa svojim objektivom pratio godinu dana i snimao kako rade.

U Mumbaiju se svaki dan prikupi nevjerojatnih sedam tona smeća. Čistači nerijetko moraju ulaziti u kanale i plivati kroz otpad. Čistač u prosjeku u kanalu provede sat vremena, a ne mora imati nikakve vještine osim hrabrosti da se spusti u to grotlo pakla krcato najodvratnijeg otpada.

Smeće koje izvlače je toliko različito da se unutra nađe svašta – fekalije, leševi životinja, ostaci hrane, građevinski otpad, bolnički otpad, metali, žileti, staklo, drvo...

Zastrašujuće je da čistači koriste najprimitivniju metodu čišćenja – sve rade golim rukama.

Na istoku i zapada grada postoji pet velikih smetlišta na koja čistači svaki dan nose smeće, a tamo nemaju nikakvu infrastrukturu da se mogu presvući ili odmoriti. 

Kao jedan od načina plaćanja je da dobiju malu kuću, ali uglavnom je moraju dijeliti s još dvije ili tri obitelji. Kako bi označili koliko 'teritorija' kome pripada, po podu kuće iscrtavaju linije kako bi označili koji dio pripada kojoj obitelji.

Nitko od njih nije želio odgovarati na pitanja fotografa, samo su mu rekli da svoj posao nimalo ne vole, ali nemaju izbora.

Sve fotografije Sudharaka Olwea možete pogledati ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.