Ekonomix
4608 prikaza

Ruski milijarderi imaju problem: Kome ostaviti bogatstvo?

Roman Abramovič i Daša Žukova
DPA/PIXSELL
Basnoslovne svote stekli su svojim poznanstvima s raznim državnim službenicima i s pravom se brinu što će biti kad njihova djeca preuzmu upravljanje

Kada je Aleksej Mordašov 1992. kao 27-godišnjak stekao većinski udio u ruskom koncernu čeličana "Severstalj" i postavio temelje budućem obiteljskom carstvu, sigurno nije razmišljao o tome kome će to sve jednog dana pripasti. Bilo je to godinu dana nakon raspada Sovjetskog saveza, a sve što ste mogli kupiti desetljećima se nalazilo u državnom vlasništvu. Obiteljska poduzeća nisu postojala, a on nije znao da će imati tri braka i šestoro djece.

Danas, 27 godina kasnije, Mordašov je četvrti najbogatiji Rus težak 20.5 milijardi dolara, prema analizi Forbesa. Pojam "obiteljsko poduzeće" sada se uveliko koristi, a najave da će Aleksejevih dvoje djece dobiti 65% udjela u međunarodnom koncernu rudnika zlata zasigurno će samo proširiti priču o moćnoj obitelji.

Abigail Disney s kćerima Disneyeva kći Life "Živim u novcu kojeg nikad neću moći potrošiti"

Primjer Mordašova pokazuje da prva generacija poduzetnika koji su se obogatili u postkomunističkoj Rusiji već počinje razmišljati o pitanjima nasljedstva i prenosi dijelove svog bogastva na iduću generaciju. 

Anketa instituta "Ward Hawell Talent Equity" pokazuje da je od 42 anketirana šefa kompanija, samo sedmero prepustilo kormilno koncerna svojoj djeci. 

Kako je Bloomberg nedavno objasnio, razlog je djelomično u tome što su bogatstvo stekli ne samo poduzetničkom znanju, već i neformalnim odnosima unutar birokratskog sustava i državnog kapitalizma. U Rusiji oko 185.900 osoba raspolaže bogatstvom od milijun dolara, a svi zajedno kontroliraju nekih 1,1 bilijun dolara. Tajkuni su zbog svega toga oprezni kod prenošenja bogatstva na svoju djecu. 

Prvi korak napravio je prošle godine 70-godišnji Vladimir Jevtušenkov. U sustavu njegovog koncerna AFK sistema nalazi se i najveći koncern za telekomunikacije MTS, s više od 100 milijuna korisnika na cjelokupnom teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza. Naftni koncern Bašnjeft, koji mu je također nekada pripadao, morao je pod sumnjivim okolnostima predati državi. Prošlog ljeta Jevtušenkov je prenio ukupno pet posto dionica sinu Felixu.

Novac u blagajni Financije Ekonomix Istraživanje otkriva: Hrvati su tri puta bogatiji od Srba

"Da sam apsolutno siguran, već bih prenio na njega cjelokupan posao", izjavio je neuobičajeno otvoreni Jevtušenkov. 

Roman Abramovič, basnoslovno bogati vlasnik nogometnog kluba Chelsea i veliki dioničar ruskog koncerna čeličana "Evraz", prenio je jednog sina 40% dionica manje naftne kompanija, kao i 75% dionica ruske kompanije "Greenhouse" s više od 100 hektara staklenika na sjeveru Rusije, pri čemu je za planirane staklenike na Dalekom istoku zemlje planirano 750 milijuna dolara.

Nekima su djeca neophodna u kompaniji kako bi se sami mogli baviti politikom. Sulejman Kerimov, porijeklom s Kavkaza, nalazi se na 19. mjestu na popisu bogatih Rusa i posao je prenio na sina. Otac, koji je 2017. nakratko uhićen u Nici pod sumnjom da je prao novac, senator je u ruskom parlamentu. S druge strane, Mihail Fridman, koji nekada vodio treći po velični ruski naftni koncertn TNK-BP objavio je 2016. godine da će čitavo bogatstvo dati u dobrotvorne svrhe.

(BLIC)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.