Life
78477 prikaza

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing

Sultan Hassanal Bolkiah
1/9
REUTERS
Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta

S osobnim bogatstvom od oko 28 milijardi dolara, sultan Bruneja je nakon tajlandskog vladara drugi najbogatiji monarh na svijetu. No, ovih dana upravo bi mogao zaraditi titulu najomraženijeg na svijetu. Hassanal Bolkiah ovog je tjedna donio jedan od najrigidnijih zakona prema kojem će lopove kažnjavati odsijecanjem ruku i bičujući muslimane koji piju alkohol, dok će pripadnike LGBT zajednice kamenovati do smrti, a sve to na temelju novog šerijatskog zakona.

Ovaj potez potaknuo je međunarodnu javnost na bojkot. Prve reakcije krenule su samo nekoliko sati nakon što je Hassanal Bolkiah obznanio svoju odluku. Najprije se oglasio George Clooney, koji je pozvao na bojkot sultanovih hotela, uključujući 'Dorchester' u Londonu i 'Beverly Hills' u Los Angelesu. Pridružile su mu se i druge zvijezde - Jay Leno, Ellen DeGeneres, Sharon Osbourne, Richard Branson i Clive Davis.

Richard Branson, vlasnik Virgin Airlinesa također se pridružio protestu. Virgin Australia otkazala je ugovor o putovanju njihovog osoblja s nacionalnom zrakoplovnom tvrtkom Brunei. Do sad je sporazumi između Bransonove kompanije i aviokompanije Bruneja omogućavao osoblju australske tvrtke da dobivaju popuste na letovima Royal Bruneja tijekom godišnjih odmora. No, Branson je to odmah u srijedu ukinuo, čim je čuo za nove zakone koji su stupili na snagu u ovom malenom ali nevjerojatno bogatom sultanatu. Naime, novi zakon odnosi se kako na stanovnike te države, tako i na strance, pa čak i na one koji bi letjeli u njihovim avionima ili plovili na brodovima registriranim u Bruneima.

Sultan od Bruneia Hassanal Bolkiah | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
No, malo je vjerojatno da će se urušiti ogromno bogatstvo sultana Hassanala Bolkiaha čije se osobno bogatstvo povećava svake sekunde za oko 150 dolara i to od proizvodnje nafte, piše australski portal News.

Brunej ima 415.000 stanovnika, a vlada osigurava besplatno obrazovanje, zdravstvenu skrb, mirovine i kredite s niskim kamatama za kupnju kuća i automobila. Nafta je izvor svega bogatstva, a kad je kompanija Shell počela crpiti naftu, 70-h godina prošlog stoljeća, prozvali su ju 'Shellfare država'. Magazin Forbes stavio ju je na peto mjesto najbogatijih zemalja. Ipak, to ju ne spašava dosade. Zabranjen je alkohol i uopće da i nema noćnog života ili kulturnih događanja.

Dok se sultan Hassanal Bolkiah i njegova braća Jefri i Mohammed pridržavaju islamskog zakona, sve ostalo što rade protivi se Kur'anu i zakonima koje je upravo nametnuo. 

"To je radikalni dvostruki standard. Znam da su obojica u braku i razvedeni više puta, što je stvarno licemjerno", kaže Jillian Lauren, koja je napisala biografiju kao bivša članica harema koju je imao sultanov brat Jefri. 

Pravi raskalašeni život u sultanatu došao je na vidjelo 2001. godine, kada je Jefri bio prisiljen prodati osobnu imovinu na aukciji nakon što je koristio državnu blagajnu kao kasicu-prasicu. Dnevno je trošio u prosjeku 747.000 dolara i tako tijekom 10 godina. Na darove prijateljima potrošio je 17 milijardi dolara.

Treći brat, Mohamed, navodno se gnuša razuzdanosti i raskalašenosti svoje braće. Ali kada mu je sultan dao zadatak da obnovi gospodarstvo koje su on i Jefri uništili, strpao si je u džep više od dvije milijarde dolara i odmah je dobio otkaz.

Jefri se nekada skrivao od svoga brata u hotelima s pet zvjezdica diljem svijeta, a sultan je navodno u kućnom pritvoru držao Jefrijeva sina Hakeema, koji je tada imao 25 godina. Član sultanovog osoblja rekao je da je to sve jako smiješno:"Hakeem može napustiti Brunej kad god poželi. Osjeća se zarobljen jer nema pojma da kako se rezervira karta na komercijalnom letu." Kraljevsku obitelj opisuje kao vrlo ispraznu. 

Palača sultana Hassanala Bolkiaha | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Još 1997. godine saznalo se za razvratni život i orgijanja na sultanovom dvoru. Progovorila je tadašnja Miss SAD-a Shannon Marketic koja je kasnije tužila sultana i njegovog brata Jefrija. U sudskim podnescima tvrdila je da je agencija za talente posredovala posao u Bruneju vrijedan 3.000 dolara dnevno za 'osobna pojavljivanja i promotivni rad'. Umjesto toga, kazala je Marketic, držali su ju kao seksualnu robinju. Morala je plesati svaku večer u sultanovom privatnom noćnom klubu od 22 do 3 ujutro gdje su ju tretirali kao prostitutku. Magazinu 'People' rekla je kako su ju drogirali i zlostavljali, a kad se konačno vratila u SAD tužila ih je za 10 milijuna dolara za 'duševne boli noćne more, nesanice i druge traume'. Braća su zatražila diplomatski imunitet, a sultan je optužbu nazvao "gore od ubojstva". Slučaj je odbačen, piše New York Post.

Lauren, koja je regrutirana kao i Marketic, kad joj je bilo samo 18 godina, ne vjeruje u njezine tvrdnje:"Njen opis onoga što se događa na zabavama ne zvuči istinito."

Ali je zato ispričala Lauren ispričala druge strahote. Nakon slijetanja u Brunej svim djevojkama su oduzete putovnice i rečeno im je da ne smiju pokazivati potplate cipela jer je to velika uvreda u muslimanskim zemljama. Upozorili su je da pazi što govori i što radi, nadzor je bio posvuda. Trebala je paziti na svoju težinu, a kad bi se udebljala, tu je bio liječnik s tabletama za mršavljenje i spavanje - ovisno što bi joj trebalo. Kad god bi prolazila kraj kraljevske obitelji morala bi se nakloniti, i ona nikad nije prva počinjala razgovor. Trebala je uvijek držati glavu niže od Jefrijeve, a on je od djevojaka tražio da ga zovu Robin. Volio je američke automobile, odjeću i pop kulturu. 

"Kako se dekadencija povećavala, tako je rastao broj američkih djevojaka. Otvorio bi magazin i rekao da želi tu i tu ženu. Naručio bi je."

Auti sultana Hassanala Bolkiaha | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Lauren kaže da su mnoge djevojke imale problema s tom pokornošću koja se od njih zahtijevala. One koje se ne bi tome prilagodile morale bi otići nakon nekoliko tjedana. A bilo je jako puno Filipinki i Tajlanđanki koje su jedva imale 15-ak godina. Djevojke su bile smještene u Jefrijevoj palači i morale su noću plesati za princa i njegovu pratnju, nadajući se da će ih jednom odabrati da provedu s njim jednu noć. Nekad bi uzeo i više njih. Lauren je čekala danima, a onda je jedan dan po nju došao Mercedes i odveo ju u neku poslovnu zgradu gdje su ju odveli u neki stan i unutra zaključali. 

"Prošlo je sat-dva. Unutra nije bilo ni novina, ni televizije, pa sam šetala gore-dolje. Bio je zaključan čak i wc pa sam morala obaviti malu nuždu u kantu za smeće. Drhtala sam od hladnoće, gladi i nervoze.

Nakon četiri sata, princ se pojavio. Vodili su ljubav, a princ nije imao kondom. Kad je završio, rekao joj je - 'bilo je jako lijepo, ali ja sad moram na sastanak.' Lauren kaže da princ nikada nije koristio zaštitu i nikada je nije pitao uzima li kontracepciju, a nisu ju ni pregledali boluje li od kakvih spolno prenosivih bolesti. 

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Herceg 10:13 06.Travanj 2019.

    Bas mi se svidjao ovaj njegov zakon, trebao bi dobiti Nobelovu nagradu....

  • Avatar Marina Kovacevic
    freundin 23:57 05.Travanj 2019.

    a narod mu grca u siromastvu, tajladjanke se prostituiraju za par dolara jer nemaju sto jesti

  • BESTpartizan 22:46 05.Travanj 2019.

    kapitalista gleda samo novac ,a narod šuti