Ekonomix
1484 prikaza

Samci na poslu trpe zbog zaposlenika s djecom

Zaposlenik zatrpan poslom
Thinkstock
Iako se na prvi pogled može činiti bezazlenim, sve više zaposlenika susreće se s ovim problemom

Janice Chaka je provela svoj pauzu za ručak s bliskom prijateljicom koja je bila u posjetu tog grada. Nakon što je u povratku zaglavila u prometu, stigla je u ured pet minuta kasnije od predviđenog.

"Postavili su mnoga pitanja i morala sam ostati i raditi dodatni posao", kaže ona za BBC. "Ali znam da sam kasnila jer sam vozila dijete do liječnika, takva situacija mi se ne bi dogodila. Vjerojatno sam mogla dobiti slobodno čitavo popodne."

To se dogodilo prije deset godina, kada je Chaka radila u ljudskim resursima u Guadalajari, Meksiku. Ali iskustvo odgovara uzorku za kojeg tvrdi da je normalan. Suradnici s djecom bili su prioritetni kada je došlo do odabira poželjnih datuma za godišnji odmor, tvrdi ona, a kolege samci ili bez djece imali su problema dobiti slobodnih dana za  brigu za starije rođake ili su ih nadređeni zamolili da idu na češća poslovna putovanja.

Novi Zeland Svi na otok Ekonomix Zemlja snova: Platit će vam da dođete na razgovor za posao

"Pretpostavka je da možete ostaviti sve ili da nemate nikakvih briga na svijetu", kaže Chaka. "Zapravo, kao prvo, život je skuplji, moraš sam voditi sve poslove i nemate nekoga tko će pomoći financijski ako stvari krenu po zlu."

Tijekom istraživanja za knjigu "Going Solo" Eric Klinenberg, profesor sociologije na Sveučilištu u New Yorku, intervjuirao je stotine samaca  u Europi i Americi i otkrio je "široko rasprostranjenu percepciju da su samci postali radni konji u korporativnim uredima".

"Upoznao sam bezbroj radnika koji su se žalili da su ih njihovi menadžeri promatrali kao da su uvijek na raspolaganju za rad kasno navečer ili vikendom jer nisu imali djecu niti supružnike", kaže on.

"U nekoliko sam slučajeva upoznao žene koje su rekle da im je odbijen zahtjev za povišicom koju zaslužuju, jer su njihovi menadžeri vjerovali da ne trebaju dodatni novac koliko i kolege s djecom", dodaje autor.

Cape Breton Dobra ponuda Ekonomix Raj na zemlji: Doselite se, imat ćete posao i komad zemlje

Bella DePaulo, profesorica psihologije na Kalifornijskom sveučilištu, Santa Barbara, istražuje fenomen u svojim knjigama i studijama, a skovala je riječ "singlizam" kako bi opisala stigmatizaciju, negativno stereotipiranje i diskriminaciju protiv samaca, za koje vjeruje da su raširena po radnim mjestima i društvu u cjelini. Ona tvrdi da mnogi poslodavci ne znaju da zaposlenici samci koji, daleko od usamljenosti i izolacije, imaju veću vjerojatnost da će aktivno sudjelovati u svojim zajednicama i imati snažne odnose s prijateljima koji se "osjećaju kao obitelj, čak i ako oni nisu obitelj u tradicionalnom smislu".

Jedna od direktorica Facebooka, Sheryl Sandberg iznijela je sličnu i često citiranu procjenu u svojoj knjizi Lean In, podijelivši priču o jednoj ženi koja je mislila da bi odlazak na zabavu trebalo smatrati  legitimnim razlogom da napustite posao u vrijeme kao da idete raditi nešto s djetetom jer je morala upoznati nove ljude kako bi na kraju osnovala obitelj i imala vlastitu djecu. "Pobrinite se da zaposlenici samci znaju da i oni imaju sva prava na puni život", Sandberg savjetuje menadžere.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.