Ekonomix
3151 prikaza

Simbol kapitalizma: Izmislili su shopping, sad su propali

Sears
1/10
REUTERS
Imali su sve i prodavali naveliko - haljine, igračke, montažne kuće, bijelu tehniku pa čak i nadgrobne spomenike

"Tužan je to dan za američku maloprodaju", pomislili su mnogi nakon što su čuli vijest o stečaju velikog Searsa. Nakon 132 godine, nakon dogodišnje dominacije na američkom tržištu i razdoblja u kojem su zapošljavali 302.000 zaposlenika, poznati američki maloprodajni lanac Sears predao je zahtjev za stečajem. 

Zlatno doba ovog velikog kapitalističkog diva posljednjih desetljeća počelo je blijediti, posebno krajem 80-ih godina prošlog stoljeća kada im je prestiž na ovom polju oduzeo Walmart. Tako je zapravo i započeo kraj jedne uspješne tvrtke koju je još davne 1886. godine osnovao Richard Warren Sears. Svoju poslovnu crtu naslijedio je od oca koji je nažalost prokockao veliko obiteljsko bogatstvo.

Sears je radio na željeznicama i otkupio impresivnu pošiljku satova od jednog zlatara, a u potrazi za zaradom, satove je prodavao, i to putem narudžbi. R.W. Sears Watch Company bio je naziv prve tvrtke koju je osnovao, a nakon što je upoznao popravljača satova, posao su preselili u Chicago i godinu dana kasnije izdali prvi katalog proizvoda za narudžbu. U ponudi su imali satove, dijamante i nakit. 

Američki maloprodajni lanac Sears | Author: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL

1889. godine Sears je to poslovno carstvo satova i nakita prodao po današnjoj vrijednosti od 2,7 milijuna dolara. Odlučio je kako će postati bankar no opet je 1892. godine pokrenuo tvrtku. 1893. godine tvrtka je preimenovana u Sears, Roebuck & Company a u svojim katalozima ponudili su niz različitih proizvoda. Znali su ini imati i po 1000 stranica, a u njihovoj ponudi u jednom trenutku našli su se i kokain i opijum, piše The New York Times. 

Amerikancima su prodavali i nudili stvari koje su tada bile u trendu, kreiravši ih i sami. Haljine, igračke, montažne kuće pa čak i nadgrobne spomenike. Imali su sve. Njihove trgovine proširile su se zemljom početkom 20. stoljeća i pokazivale sve što je jedno kućanstvo u tom trenutku trebalo imati - perilice, namještaj i gume.  Nakon 2. svjetskog rata bili su prava trgovina za srednji stalež koji se tada širio zemljom i koji su u Searsu gledali trgovinu koja je puno više od toga. Bilo je to i mjesto gdje su se fotografirali i mijenjali gume i ulje, ali i kupovali hladnjake. 

Amazonova trgovina bez blagajne Užitak u kupovini Tehno Dućani budućnosti: Rade nedjeljom i nema zaposlenih

"Sears je bio glavno mjesto za kupovinu a prodavali su sve temeljne proizvode koji su potrošačima trebali", rekla je Barbara E. Kahn sa Sveučilišta Pennsylvania.

70-ih godina svoj su uspjeh podijelili sa zaposlenicima i svima koji rade u kompaniji putem dionica. Više od 100.000 zaposlenika Searsa i dalje dobiva mirovinu koja ne bi trebala biti pogođena ovim stečajem. Do sredine 90-ih godina prošlog stoljeća Sears se borio sa Walmartom koji je počeo svoje super centre širiti diljem SAD-a. 

Preteča Amazona

Mnogi će reći kako je Sears zapravo bio preteča Amazona jer su koristili poštanske usluge i u svom velikom skladištu u Chicago proizvode pakirali i slali diljem SAD-a. Iako je njezin osnivač započeo poslovno carstvo na temelju tvrtke koja je u početku rasla zahvaljujući katalozima i narudžbama pisanim putem, u današnje vrijeme tvrtka se nije mogla preusmjeriti na digitalnu tehnologiju. Jedan od tih razloga je, kako smatraju mnogi, novi upravitelj Searsa. U posljednjem desetljeću tvrtkom je upravljao Edward S. Lampert, menadžer hedge fonda ESL Investments, investicijskog fonda. U pokušaju spašavanja tvrtke Lampert je prodao niz vrijednih nekretnina, no nije uspio kreirati razvojnu strategiju kako bi potaknuo na kupovinu i one koji kupuju putem interneta.

Kažu kako je najvrjednije stvari prodavao kompanijama u kojima također ima poveći udio, između ostalog 2015. godine i kompaniji koja se bavi nekretninama Seritage, u kojoj je Lampert i investitor. Vrijednost tada prodanih trgovina iznosila je 2,7 milijardi dolara. Seritage je te lokacije pretvorio u luksuzne restorane, urede i apartmane. 

Iako je imao malo iskustva u vođenju ovako velikog lanca njegov je cilj bio kompaniju uvesti u digitalno doba. Preuzeo je kontrolu nad Kmartom nakon bankrota 2003. godine a godinu dana nakon toga postao je šef Searsa, danas posrnulog maloprodajnog diva.  

Američki maloprodajni lanac Sears | Author: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL

Njihov pad bio je dugotrajan i bolan. S impresivnog broja od više od 300.000 zaposlenika, polako su pali na današnjih 68.000. Zaposlenici se žale na male plaće, koje su manje od 11 dolara po satu, što je manje od plaća u Walmartu. Sada se pak nadaju kako će uspjeti riješiti svoja dugovanja i prodaju održati barem do kraja godine, posebno tijekom prazničkih dana. 

Tvrtka tako planira zatražiti dodatnih 300 milijuna dolara pozajmice od ESL Investments, Lampertovog investicijskog fonda, koji će dati ostavku na mjesto Searsovog izvršnog direktora. 

"ESL je uložio svoje vrijeme i novac u Sears jer vjerujemo kako ova kompanija ima budućnost", rekao je Lampert. 

Kompanija koja ima 11,3 milijarde dolara u obvezama i sedam milijardi dolara imovine planira i zatvoriti više od 142 trgovine kako bi smanjila troškove i pokušala pronaći neki put prema budućnosti. Još uvijek nije poznato koje će se trgovine zatvoriti ili koliko će ljudi ostati bez posla. 

"Tužan je to dan za američku maloprodaju. Generacije su odrasle ne Searsu a sada on više nije važan. U ovom biznisu novina je sve, no Sears je prestao biti inovativan i nuditi nešto drugačije", rekao je Craig Johnson, predsjednik konzultantske tvrtke Customer Growth Partners.

Milan Bandić i Igor Oppenheim FINA&SUDOVI Ekonomix Hrvatski apsurd: Izmišljene ovrhe tjeraju u stečaj

Tijekom proteklih pet godina kompanija je izgubila oko 5,8 milijardi dolara, a tijekom posljednjeg desetljeća zatvorila više od tisuću trgovina. U većini od 700 trgovina koje su ostale imaju česte rasprodaje, prazne police i rukom napisane znakove. U većini američkih gradova Sears je središnji dio trgovačkih centara pa je njihov pad smanjio i promet mnogih tih centara. 

Reorganizacija neće biti lak posao, a povratak kupaca u njihove trgovine zahtijevat će velike investicije koje si Sears najvjerojatnije neće moći priuštiti. Porast e trgovine doveo je do zatvaranja niza prodanih lanaca između ostalog i Toys “R” Us, koji su se također pokušali reorganizirati no konačno potpisali predaju, zatvorili trgovine i otpustili zaposlenike. 

Stečaj Searsa predstavlja ključan i važan trenutak u ovoj industriji, unatoč tome što su svoj kompetitivni niz izgubili davno, ovaj maloprodajni trgovački lanac dugo je godina igrao važnu ulogu u životu generacija Amerikanaca. 

Lampert će preživjeti unatoč bankrotu Searsa

Unatoč bankrotu Lampert će imati veliki utjecaj na sudbinu kompanije, s obzirom da njegov hedge fond ima u vlasništvu oko 40 posto njegovog duga, uključujući i 1,1 milijardi dolara zajma osiguranog nekretninama Searsa i Kmarta. Mnogi se i slažu kako će on imati i najviše koristi od ovog stečaja.

Američki maloprodajni lanac Sears | Author: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL

Mogao bi tako natjerati Sears da proda trgovine ili ih transferira njemu i na takav način otplati dugove. Također želi otkupiti Kenmore brand od Searsa za 400 milijuna dolara. Davno je već naučio kako bi mogao zaraditi pozamašne količine milijuna prodajući Searsove brendove poput Craftsman tools i Lands End, a prilikom bankrota najveći kreditor postaju zapravo vlasnici novog entiteta. 

"Lampert će preživjeti, to uopće nije upitno", rekao je umirovljeni 77-godišnji zaposlenik Searsa. 

Stručnjaci će njihov pad opisati kao "tragediju". U posljednje vrijeme pokušavali su pad zaustaviti zapošljavajući niz partnera i stručnjaka za restrukritiraziju, no nisu uspjeli. Paula Rosenblum, iz savjetničke tvrtke Retail Systems Research, za Forbes je rekla kako će najviše u ovom procesu izgubiti radnici koji bi mogli ostati bez posla i svojih mirovina, a nakon njih i trgovački centri. Ona je njihovu priču opisala jednom riječju - tragedija. 

"Imate originalni Amazon na steroidima, ponosnu američku instituciju, a ono što je on učinio od Searsa je sramota", naglašava Rosenblum.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.