Ekonomix
451 prikaza

Sve Karamarkove biznise 'progutao' Centar za vozila

Tomislav Karamarko
Patrik Macek/ PIXSELL
Država se davno odrekla poslova vezanih uz tehničke pregled pa je CVH lani dosegao pola milijarde kuna prihoda

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, čije poslove nadležno povjerenstvo ovih dana secira zbog afere Konzultantica, ima naoko kratku ali iznimno zanimljivu poduzetničku karijeru, piše Poslovni.hr. 

Nakon što je godinama bio u državnoj službi, u rasponu od šefa kabineta predsjednika vlade do pomoćnika ministra unutarnjih poslova, 2002. je otišao u privatne poduzetnike i ubrzo se triput upisao u registar trgovačkog suda - kao savjetnik tvrtke Caballus, član Uprave  tvrtke Doron Net i predsjednik uprave tvrtke Soboli, a tim je tvrtkama bio i suvlasnik.

Kako se već 2004. vratio među korisnike proračuna preuzevši mjesto ravnatelja POA-e, Karamarko je - navodno - prodao 30 posto udjela u Doron netu, te 20 posto udjela u Soboliju Ivanu Baketi, iako su tragovi u sudskom registru nejasni.  Soboli, koji danas više ne postoji, tvrtka je koja se najčešće veže uz Karamarkovo ime. Osnovao ju je Karamarkov prijatelj, sada već pokojni novinar Željko Malnar, a ime je dobila po mjestu u Gorskom kotaru iz kojeg potječe Malnarova obitelj. Sudski registar do 2011. kao vlasnike navodi Malnara te Baketu, Dragana Škrtića, Davorina Pavlovića, Borisa Smiljanića i Antu Šoljića, redom osobe s bogatim iskustvom u vojsci i policiji.  

"Ime Tomislava Karamarka nanijelo je Soboliju samo štetu. Postali smo čuvena, da ne kažem zloglasna firma", požalio se početkom 2012. novinarima Boris Smiljanić, član uprave Sobolija. Već u ožujku 2012. Soboli je preimenovan u Centar za informatiku i poslovno savjetovanje (CIPS) a u siječnju 2014. pripojen je Centru za prometna i tehnička vještačenja i ekspertize.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.