Ekonomix
334 prikaza

"Svi su brodovi građeni u sklopu javnih programa gradnje"

Uljanik
Dusko Marusic (PIXSELL)
Vodstvo tvrtke Uljanik Plovidba d. d. reagira na dio članka u kojem se spominje način poslovanja njihove tvrtke

Nakon članka "Otkrivamo: Kako su se obogatili direktori Uljanika",  "Uljanik Plovidba d. d." zatražila je objavu svog demantija, tvrdeći da su objavljene "neprovjerene i u svemu netočne i štetne informacije". Traženi tekst reakcije objavljujemo u nastavku u cijelosti:

Društvo Uljanik Plovidba d. d. nije privatno društvo nekadašnjih menadžera i/ili direktora Uljanika niti bi sadašnji i/ili bivši članovi uprave – direktori društva Uljanik Plovidba d. d. bili " umreženi ili na bilo koji protupravan način povezani, a što se insinuira predmetnim člankom.

Isto tako, Uljanik Plovidba d. d. nije brodar koji je gradio brodove u brodogradilištu Uljanik ispod cijene generirajući time gubitak brodogradilišta u svrhu isplate dividende za svoje dioničare.

Uljanik Tajni poslovi Top News Otkrivamo: Kako su se obogatili direktori Uljanika

Osim toga, potpuno su deplasirane i neistinite iznesene informacije da bi Dragutin Pavletić "na početku" bio najveći vlasnik, da bi Uljanik bio "izguran" iz vlasništva i sl.

Nažalost, mnogobrojne netočne informacije dolaze bez ikakve prethodne provjere u sjedištu brodara do poslovne i investicijske javnosti pozivajući se na sugovornike sumnjivog kredibiliteta.

Kako ne bismo doveli u zabludu javnost već zaštitili njezino pravo na točno i istinito informiranje ovime skrećemo pozornost da su navodi izneseni u odnosu na društvo Uljanik Plovidba d. d. u predmetnom članku produkt individualnih vrijednosnih sudova autora i njihovog sugovornika, neutemeljeni na stvarnoj poslovnoj politici i uređenju društva Uljanik Plovidba d. d.

Naime, Uljanik Plovidba d. d. nastala je kao jedno od društava Uljanik Grupe ali je u razdoblju od 1994. godine do 1998. godine potpuno privatizirana u svrhu prikupljanja financijskih sredstava potrebnih brodogradilištu za financiranje izrade broda, podmirenje obveza prema dobavljačima i zaposlenicima i sl. Tako su dionice Uljanik Plovidbe d. d. prodavane i prenesene zaposlenicima, umirovljenicima i pomorcima brodogradilišta pri čemu je određeni broj dionica pripao i bivšem menadžmentu Uljanika. Razlog je to zašto i dan danas Uljanik Plovidba d. d. među nešto više od 4000 svojih dioničara od kojih niti jedan nema udio veći od 6,5 % broji velik broj sadašnjih i bivših radnika brodogradilišta Uljanik odnosno njihovih potomaka.

Uljanik | Author: Duško Marušić/Pixsell Duško Marušić/Pixsell

Zalažući se za razvoj hrvatskog gospodarstva i težeći nabavci visokokvalitetnih brodova, Uljanik Plovidba d. d. u investicijskom je ciklusu u razdoblju od 2004. do 2012. godine u hrvatska brodogradilišta Uljanik i 3. Maj koja u navedenom razdoblju nisu poslovala u okviru iste grupacije, investirala približno 350 milijuna USD.

Svi su brodovi pritom građeni u sklopu javno objavljenih i transparentnih vladinih programa gradnje brodova za hrvatske brodare s jasno definiranom cijenom gradnje broda nešto iznad svjetskih tržišnih vrijednosti u svrhu ostvarenja dodatnih prihoda za brodogradilišta koja su u to vrijeme bila opterećena praznih knjigama narudžbi. Po istom su principu u hrvatskim brodogradilištima brodove gradili i ostali hrvatski brodari. U brodogradilištu Uljanik izgrađeno je pritom ukupno 2 broda koji su isporučeni 2011. i 2012. godine. Sve su gradnje uredno plaćene dok je prema brodogradilištu 3. Maj ostalo otvoreno dugovanje za zadnje isporučeni brod (od njih 7) u iznosu od 18.029.263 HRK koje se uredno otplaćuje obročnom otplatom.

Zbog visokih cijena kredita u koje se je pritom ulazilo i koji već duže vrijeme u kombinaciji s nepovoljnih tržišnim uvjetima znatno opterećuje poslovanje Uljanik Plovidbe d. d., od 2011. godine kada je sukladno odluci Glavne skupštine o upotrebi dobiti ostvarene u poslovnoj 2010. godini isplaćena dividenda dioničarima, daljnjih isplata dividende nije bilo.

Uljanik | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

Također, za napomenuti je kako je direktor Uljanik Plovidbe d. d. obnašao funkciju člana Nadzornog odbora Uljanik d. d. tek od lipnja 2017. godine dok je dana 23. srpnja 2018. podnio neopozivu ostavku na predmetno članstvo u svrhu otklanjanja rizika da se društvo Uljanik d. d. u kojem je član Nadzornog odbora i Uljanik Plovidba d. d. čiji je direktor, percipiraju kao povezana društva.

Sve se informacije vezane za poslovanje društva uredno objavljuju te je pravu informaciju vezanu za poslovanje Uljanik Plovidbe d. d. u svakom trenutku moguće dobiti i provjeriti u sjedištu društva kao i na internetskim stranicama društva i Zagrebačke burze d. d.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.