Ekonomix
833 prikaza

Totalni krah nekad najveće nade svjetskog biznisa

Elizabeth Holmes
BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Zvali su je novim Billom Gatesom, da bi ispalo da je njen revolucionarni patent bio čista laž

U dobi od 30, prije samo dvije godine bila je najmlađa milijarderka na svijetu koja je sama zaradila bogatstvo, a sad joj je poslovno carstvo pred raspadom. Farmaceutska kompanija "Theranos", nekoć planetarno superpopularne ikone startupova Elizabeth Holmes, upravo je otpustila 340 radnika od ukupno preostalih 790. A kad tvrtka u jednom valu otpusti više od 40 posto svojih radnika, jasno je da se doslovno raspada.

Zatvorila je svoja postrojenja u Pennsylvaniji, Arizoni i Kaliforniji, a sve kao posljedica toga što su američke regulatorne agencije FDA i Medicare pokrenule istragu oko Holmesinog najvažnijeg proizvoda, testa "Edison", koji se reklamirao da analizira krv iz samo jedne kapi. Revolucionarnu metodu analiziranja krvi Holmes je predstavila svojim mentorima još 2003., kao 19-godišnja studentica na Sveučilištu Stanford. Ubrzo je osnovala tvrtku Theranos koja je u kratkom vremenu dosegnula vrijednost od 9 milijardi dolara, a ona sama zaradila 3,6 milijardi.

Već 2014. imala je 18 patenata po SAD-u, još 66 izvan SAD-a, polagala je autorstvo na stotinjak drugih patenata. Te godine Forbes ju je smjestio na 110. mjesto svoje liste 400 najbogatijih i te je godine njen imetak procijenjen na čak 4,7 milijardi dolara. Ali, taj isti Forbes kao da joj se krvi napio nakon javne tvrdnje profesora medicine sa Stanforda da je popularnog njenog krvnog testa posljedica puke agresivne PR ofenzive.

Slijedila je objava FDA i Medicarea da ispituju tvrdnje da su na pripremi testa radile nekvalificirane osobe, kao i to da test uopće nije tako učinkovit kao što se tvrdi. Nakon svega toga, Forbes je ove godine za njeno bogatstvo ustvrdio da iznosi točno – nula. U kojoj god valuti mjerili. 50 posto Holmesinog dotadašnjeg imetka odnosilo se na njen udio u tvrtki Theranos. Koliki su gubici tvrtke može se samo nagađati, ali očito stoji jako loše kad odjednom briše skoro pola svog cjelokupnog industrijskog, istraživačkog i svakog drugog pogona.    

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.