Ekonomix
977 prikaza

Trump: Zbog Amazona Amerikanci ostaju bez posla!

Amazon
REUTERS
Nove oštre mjere predsjednik bi mogao nametnuti i drugoj najvrijednijoj kompaniji u SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump 'opsjednut' je Amazonom. Iako posljednjih nekoliko tjedana ima puno važnijih briga, političkih pa i onih privatnih, velike probleme stvara mu i ovo druga najvrjednija kompanija u SAD-. Naime predsjednik razmišlja kako bi iskoristio sve legalne mogućnosti da zauzda ovog velikog trgovačkog diva.

Trump vjeruje kako je Amazon negativna sila koja posebno šteti malim, maloprodajnim trgovinama i želi pronaći način kako bi smanjio njihovu dominaciju na području online trgovine, kako piše Business Insider.

Njegova razmišljanja idu u smjeru izmjene poreznog statusa Amazona, a utjecaj bi mu mogao umanjiti i preko strogih antitrust pravila koja bi suzbila praksu Amazona koju smatra štetnom za tržišno natjecanje. Vrhovni sud tako trenutačno razmatra mogućnosti po kojoj bi država dobila više moći u prikupljanju poreza od prodaje putem interneta.

Amazon NEZAUSTAVLJIVI Ekonomix Amazon je postao noćna mora za svaku kompaniju

Iako Amazon već nameće određenu vrstu poreza na podaju svojih djela, treće strane koje upotrebljavaju ovu platformu za prodaju, snose porez na promet. Mnogi pak ne prikupljaju porez od ovakve prodaje.

Trump svoju nenaklonost prema Amazonu a ni prema njihovu šefu Jeff Bezosu ne skriva, pa je tako čak i ranije na Twitteru napisao nekoliko postova u kojima je naglasio kako je Amazon štetan za američku poštu a Bezosa je napao i zbog njegovog vlasništva u The Washington Postu.

"Amazon čini veliku štetu onim trgovcima koji plaćaju porez", napisao je Trump na Twitteru u kolovozu. "Gradovi i države diljem SAD-a su oštećeni a mnogi ljudi ostaju bez posla", naglašava Trump.

Amazon Za trećinu Voices Prodaja Amazona lani porasla na 178 milijardi dolara

Zabrinutost oko utjecaja Amazona na maloprodajno tržište je velika. No njegovo negodovanje oko poštanskih usluga čini se neosnovano s obzirom kako većina briga oko američkog poštanskog servisa dolazi iz razloga lošeg upravljanja, mirovinskih obveza i drugih strana poslovanja koje nemaju veze isključivo s poštanskim uslugama.

Nezadovoljan je Trump s Amazonom zbog svojih kolega trgovaca nekretnina koji su mu se žalili kako Amazon ubija razvoj maloprodajnih trgovaca i trgovačkih centara. U odgovoru na ove medijske napise iz Bijele kuće naglasili su kako predsjednik trenutačno ne provodi nikakvu kampanju prema Amazonu.

"Nemamo nikakvih posebnih objava vezanih uz specijalne mjere ili akcije i planove pa ni razgovore po ovom pitanju", stoji u izjavi tajnice za medije Sarah Huckabee Sanders.

Vrijednost njihovih dionica nakon ovih vijesti zabilježila je pad za oko 4,2 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.