Na slici Giovannija Stanchija možemo vidjeti kako su lubenice izgledale u 17. stoljeću. Ako ćemo biti iskreni, prilično je šokantno koliko su se promijenile do danas.
Na slici je lubenica prerezana na pola, i vidljivo je drugačija od svojih današnjih potomaka.
To je zato što je voće slikano prije selektivnog uzgoja koje je lubenica doživjela tijekom proteklih stoljeća.
I premda su starije vrste voća možda izgledala drugačije, vjeruje se da su bile sličnog okusa kao i njihovi moderni rođaci. To je vjerojatno zbog visokog udjela šećera, budući da su se obično jele svježe i povremeno fermentirale u vino.
Ljudi su selektivno uzgajali lubenice kako bi imali više mesnatog dijela iznutra, sa žarko crvenom bojom kakva nam je danas poznata.
Prije nego je plod uzgojen u danas poznatom obliku, vlaknasti dio bio je puno manji i nije sadržao visoku količinu likopena koja je potrebna kako bi nalikovao današnjima.
Odnedavno su ljudi počeli eksperimentirati pokušavajući se riješiti koštica, tako da tko zna, možda u budućnosti fotografije današnjih lubenica izazovu istu reakciju kakvu su ove iz 17. stoljeća izazvale kod nas, piše Independent.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Tko ih je stvarao,zbog čega ih je stvarao,meni je najvažnije da postoje:- ))
Zamolila bih autoricu teksta, gospođu Zrinku Bertović Skračić, da me malo usmjeri i pojasni, jer nigdje u tekstu ne vidim dio (ili bar samo jednu rečenicu) kojim bi opravdala naslov teksta. Hvala.