Kultura
659 prikaza

10 stvari koje niste znali o "Taksistu"

Scena iz filma "Taksist"
Columbia Tristar
Jedan od najpoznatijih Scorseseovih filmova upravo je proslavio 40 godina od premijere no i dalje je jedan od najboljih filmova svih vremena

Priča o psihički nestabilnom veteranu Travisu Bickleu, kojeg je sjajno utjelovio Robert De Niro i njegovom životu, nadama i željama koje se mijenjaju upoznavanjem mlade prostitutke Iris (Jodie Foster), svima je poznata. 

Premda i oni koji nisu pogledali film znaju poznatu "You talkin' to me?" scenu, čak i okorjeli obožavatelji vjerojatno ne znaju neke od ovih stvari:

1. 1977. je bila godina čudnih nagrada

"Taksist" je bio nominiran za čak četiri Oscara, uključujući i nominaciju za najbolji film, no kipić za tu pretižnu titulu osvojio je "Rocky".

2. Razgolićeno tijelo Iris nije pripadalo Jodie Foster nego njezinoj sestri

Foster je imala samo 12 godina u vrijeme snimanja filma, pa nije mogla sudjelovati u eksplicitinijim scenama. Zato je u njih "uskočila" njezina 19-godišnja sestra Connie.

3. Scorsese je preklinjao Bernarda Herrmana na napiše glazbu za film

Budući da je Scorsese uvijek bio perfekcionist, želio je i da glazba u filmu bude savršena. Stoga je pozvao legendarnog Herrmana, čiji je prvi rad bio na Wellesovom "Građaninu Kaneu".

Herrman je bez puno razmišljanja odbio redatelja, izjavivši da ne piše glazbu za "automobilske filmove", iako je kasnije pristao, nakon što je pročitao Schraderov scenarij.

Budući da je umro ubrzo nakon toga, "Taksist" je bio posljednji projekt na kojem je radio.

4. John Hinckley se "proslavio" 1981. godine, dan prije nego je De Niro osvojio Oscara

Ubojica John Hinckley, koji je bio opsjednut filmom "Taksist" i vezom između Bicklea i Iris, pokušao je izvršiti atentat na predsjednika Ronalda Reagana 30. ožujka 1981. godine, dan prije nego je Robert De Niro osvojo Oscara za najbolju mušku ulogu u Scorseseovom "Razjarenom biku".

5. Jodie Foster je imala ozbiljnu konkurenciju

250 mladih glumica je došlo na audiciju za ulogu Iris, uključujući Carrie Fisher, Kim Cattrall, Michelle Pfeiffer, Rosannu Arquette i Mariel Hemingway.

6. Keitel i Foster dijele neobičnu povijest likova

Harvey Keitel je upravo započinjao karijeru i dvojio je da li da pristane na tako potencijalnu štetnu ulogu u karijeri. No iskupio se godinama poslije liku Jodie Foster, točnije 2002. godine u "Crvenom zmaju", manje poznatom nastavku filma "Kad jaganjci utihnu", u kojem je glumio Clariceov budućeg mentora, Jacka Crawforda.

7. De Niro i Cybil Shepherd si nisu dobro "sjeli" na snimanju

U svojoj autobiografiji, producentica filma Julie Phillips, otkriva da je Robertu De Niru užasno išla na živce Shepherd, kojoj su navodno trebali govoriti rečenice na snimanjima najvažnijih scena.

Phillips je također napisala da su ona i montažerka Marcia Lucas umirale od smijeha u montaži, jer su baratale mnoštvom neiskoristivih snimaka zbog toga što je glumica bila toliko zaboravna na setu.

8. Molim vas jednu pitu od jabuke sa sirom

Kad Bickle i Betsy (Shepherd) završe na kavi i piti, De Niro naruči pitu od jabuke s otopljenim sirom na vrhu. Glumca je navodno za to inspirirao psihički bolestan serijski ubojica Ed Gein koji je neposredno nakon uhićenja 1957. godine zatražio istu stvar.

9. Scenarist Paul Schrader držao je uz sebe pištolj zbog inspiracije

Schrader, koji je prije nego je napisao ovaj scenarij doživio živčani slom, iskoristio je nekoliko autobiografskih momenata pri pisanju ovog djela - od toga da je i sam redovito posjećivao pornografska kina, do toga da je opsesivno proučavao pištolje. Dok je pak pisao scenarij, navodno je uz pisaću mašinu stalno držao napunjen pištolj kako bi ga inspirirao za lik Bicklea.

10. Nikad nećemo saznati koliko je stvarno bio krvav bordel

Kako bi ublažio nasilje u pucnjavi u javnoj kući, Scorsese je sa snimateljem Michaelom Chapmanom ublažio crvenu boju krvi na snimkama, čime su postigli lagano ružičasti ton.

Kad se godinama kasnije pripremao DVD, redatelj je želio vratiti žarko crvenu boju krvi, no, nažalost, originalna snimka te scene je nestala, piše Decider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.