Kultura
313 prikaza

20 godina zatvorskih dnevnika urezao na ljuskama od jaja

Gil Batleova zatvorska jaja
Facebook
Gil Batle je proveo 20 godina u zatvoru, tijekom čega je vodio dnevnike, koje je danas pretvorio u nešto potpuno drugačije

Gil Batle je proveo 20 godina u različitim kalifornijskim zatvorima, zbog prijevare i krivotvorenja.

Kako bi nečim okupirao vrijeme i ostao na sigurnoj udaljenosti od zatvorskih bandi, ovaj samouki umjetnik je počeo dizajnirati tetovaže, crtati portrete i izrađivati čestitke za druge zatvorenike.

53-godišnji američki Filipinac danas živi na Filipinima, gdje je proteklih nekoliko godina rezbario svoj 20-godišnji zatvorski dnevnik na površinu nekoliko desetaka nojevih jaja. 

Gil Batleova zatvorska jaja | Author: Facebook Facebook

U dnevniku je opisivao dogodovštine iz zatvora, ali i ubojice, dilere i pljačkaše s kojima je služio kazne. Izložba njegovih jaja bit će otvorena ovaj tjedan u jednoj njujorškoj galeriji.

Batle je u zatvoru izrađivao mašinice za tetoviranje od motora iz CD playera ili električnih četkica za zube, dok je tintu dobivao rastapanjem šahovskih figura, koju bi u vrećici pomiješao sa šamponom ili losionom.

Gil Batleova zatvorska jaja | Author: Facebook Facebook

Ovih dana se usredotočio na ljuske od nojevih jaja za koje prvo osmisli temu, prije nego ih počne iscrtavati olovkama. Nakon toga zubarskom bušilicom urezuje slova, ikone i scene, koje razdvaja slikama žičane ograde, bodljikave žice ili lisicama.

Na prvi pogled rezbarena jaja izgledaju kao drevni artefakti, ali ako ih malo pažljivije proučite, vidjet ćete samobojstva, ubojstva, tuče, pobune, pretraživanja i druge nevolje koje prate zatvorski život, piše Slate.

Gil Batleova zatvorska jaja | Author: Facebook Facebook

"Morao sam se psihički vratiti u zatvor kako bi uhvatio taj osjećaj zatočenosti unutra. Osjećao bih veliko olakšanje i zahvalnost kad bih odvratio pogled s jaja i podsjetio se da više nisam tamo", kaže Batle. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.