Kultura
722 prikaza

Sporo umiranje CSI-ja: Prikazana je zadnja epizoda, nema više

Ekipa za očevid
CBS
Kriminalistička dramska serija 'Ekipa za očevid' jedno vrijeme bila je najveći hit televizijske produkcije, no njezino vrijeme je i službeno okončano

Gotovo da nema osobe koja posljednjih godina nije pratila bar jednu CSI seriju. U posljednih 15 godina, mnoge forenzičke ekipe prošetale su našim malim ekranima, a svatko je imao svoje favorite. No u subotu je u SAD-u prikazana posljednja, posebna epizoda, originalne 'Ekipe za očevid', ironičnog naziva 'Besmrtnost'.

'Ekipa za očevid' vrlo brzo nakon početka prikazivanja, 2000. godine, postala je najgledanija američka serija. No, kao i mnoge prije nje (prisjetite se samo 'Njujorških plavaca'), s godinama je izblijedio njezin sjaj, unatoč brojnim pokušajima da je na različite načine 'ožive'. Zanimljivo je da je posljednju epizodu pratilo 12 milijuna gledatelja, iako ju je 'potukla' nova ABC-jeva serija 'Quantico'.

Posljednja epizoda doduše sigurno je oduševila brojne obožavatelje, jer su se vratili i likovi iz originalne postave, uključujući i glavni par: Gila Grissoma i Saru Sidle, pri čemu se napokon razriješio njihov zapetljani ljubavni status.

Tom prilikom također je promoviran jedini preživjeli spinoff, 'CSI: Cyber', čijoj se ekipi tako pridružio i Ted Danson, nakon petogodišnjeg vođenja tima u Las Vegasu. Inače, Dansonovo prisutstvo ukazalo je na glavni paradoks tako dugog održavanja serije (posljednja epizoda predstavljala je 16. sezonu): kako se serija nastavljala prikazivati, njezini glumci postajali su sve skuplji i skuplji.

Kad je originalna postava napustila seriju, CBS je trebao nove zvijezde kako bi privukli gledatelje. Laurence Fishborne je došao kao prva zamjena, a nakon njega Danson.

No čak ni oni nisu mogli zaustaviti pad gledanosti (2005. godine su imali prosječno 26 milijuna gledatelja, 2010. - 15 milijuna, a 2015. - 11.5 milijuna). Na kraju gledanost nije mogla opravdati visoku cijenu produkcije, te je je odlučeno da jednostavno završe cijelu priču.

Najpoznatiji završeci 

Takav pad gledanosti doživjele su i mnoge druge serije prije 'Ekipe za očevid'. Prije nego je CBS sanjao o 'Ekipu za očevid', NBC-jev 'Zakon i red' godinama je pobirao nagrade i 'rađao' spinoffove. Čak i kad je nestala napetost koja je pratila seriju, te su se počeli pojavljivati novi glumci, zbog prepoznatljivog imena zadržala je pristojnu gledanost. Da bi na kraju okončali svoj rad bez velike pompe. 

Spinoffovi 'Ekipe za očevid' imali su slične cikluse. Onaj iz Miamija bio je poznat gotovo kao i originalna serija, no završili su s radom nakon 10 sezona, 2012. godine. A godinu dana poslije, nakon devet sezona, završila je i njujorška verzija.

'Hitna služba' je tijekom 15 sezona izgubila prvotne zvijezde, te im je gledanost obično rasla samo kad bi se epizodno pojavile neke zvijezde iz originalne postave, poput Georga Clooneyja ili Anthonyja Edwardsa

Čovjek koji je osmislio 'Dosjee X', Chris Carter, želio je nastaviti sa snimanjem još 10 godina, nakon što su povlačenje najavile zvijezde David Duchovny i Gillian Anderson, no srećom to se nije dogodilo. A novu verziju tek iščekujemo.

Neke su pak serije završile, mogli bismo reći, veličanstveno. I velikoj gledanosti usprkos. Primjerice, 'Prijatelji' su bili itekako popularni kad su završili nakon 10 godina prikazivanja. Ali NBC je znao da je ekipa iz snova koju su stvorili postala preskupa za dogoročno snimanje.

'Seinfeld' je prekinut kao najpopularnija američka humoristička serija, a ekipa je odbila milijune koje su im nudili da nastave s proizvodnjom, jer je Jerry jednostavno želio izbjeći veliki pad koji bi se neminovno nakon nekog vremena dogodio (a kojeg je portretirao u posljednjoj epizodi).

Posljednja epizoda serije 'M*A*S*H' predstavlja do danas jedno od najpraćenijih emitiranja (nesportskog sadržaja) na američkoj televiziji, a iako je trajala dulje od Korejskog rata, očito su tvorci znali kad je vrijeme za kraj.

Postoje i situacije u kojima serije završavaju kad tvorci to odluče. Točnije, koje rade pod svojim uvjetima, a ne onima koje pred njih stavlja televizijska mreža, za što su savršeni primjeri 'Izgubljeni', 'Na putu prema dolje' i 'Momci s Madisona', 

Uglavnom, svaka serija ima svoj rok trajanja. Jedino je upitno koliko će ljudi ostati uz nju da je odgleda do kraja, piše Atlantic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.