Kultura
539 prikaza

Izložba o toleranciji u doba premlaćivanja drugačijih

Izložba u Lazaretima Mirka Ilića
1/7
express
U Dubrovnik dolazi slavni hrvatski strip-crtač i grafički dizajner koji više od tri desetljeća živi i radi u New Yorku

U Dubrovniku u Lazaretima 17. kolovoza otvara se velika izložba Mirka Ilića pod nazivom 'Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija, dizajn' autora Marka Goluba i Dejana Kršića. Na otvorenje će iz New Yorka, kamo je preselio sredinom 80-ih, stići i Ilić.

Istovremeno, u Lazaretima će se održati još jedna izložba Riječ je o Ilićevom projektu 'Tolerance Poster Show' u kojem je zamolio 130 ponajboljih svjetskih dizajnera, mahom globalne ikone poput Miltona Glasera poznatog po logu 'I love NY', Seymore Chwasta, Nikolasa Troxlera i drugih, da mu u ovo doba rastuće netrpeljivosti dizajniraju poster na temu tolerancije.

Izložba Mirka Ilića u Lazaretima | Author: express express

Projekt je do sada već obišao svijet od europskih metropola do Dubaija i Cape Towna, a sredinom kolovoza stiže i u Dubrovnik gdje će ju se moći razgledati do 1. listopada ove godine. 

Mirko Ilić rođen 1956. godine u Bijeljini u BiH. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, gdje je radio i kao urednik stripa u kultnom omladinskom tjedniku 'Polet'. U to vrijem osnovao je i grupu Novi kvadrat koja je okupila najbolje strip-crtače onog vremena. I sam Ilić proslavio se kao strip-crtač i grafički dizajner u Hrvatskoj objavljujući u ovom tjedniku svoje radove od samih njegovih početaka koji sežu u 70-e.

Izložba Mirka Ilića u Lazaretima | Author: express express

U New York je preselio 1986. godine gdje je počeo odmah surađivati s najtiražnijim i najuglednijim magazinima i dnevnim novinama poput 'Timea' i 'New York Timesa', u kojima je bio art-direktor, a radio je ilustracije i za mnoge druge istaknute američke novine. 

Osim što ima vlastiti Studio za grafički dizajn i 3D kompjutorsku grafiku i izradu filmskih špica, Ilić predaje na poslijediplomskom studiju ilustracije na Školi vizualnih umjetnosti u New Yorku. Živi i radi na Manhattanu, a zahvaljujući njemu, prije četiri godine je u arhivu slavnog njujorškog muzeja suvremene umjetnosti Moma, završilo prvih 69 brojeva 'Poleta'. 

Osim brojnih nagrada za svoj rad, Ilićeve grafike dio su stalnog postava u mnogim američkim muzejima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.