Kultura
421 prikaza

Majstori talijanskog futurizma na izložbi u zagrebačkom MSU

Gerardo Dottori, Motociclista
Screenshot
Kustos izložbe Futurizam, dinamizam i boja je talijanski povjesničar umjetnosti Maurizio Scudiero

Muzej suvremene umjetnosti po prvi puta predstavlja zagrebačkoj i hrvatskoj publici originalne radove futurističkih slikara u velikom broju od stotinu radova – pretežito slika, ali i skulptura te primjeraka grafičkog i produkt dizajna i mode. Umjetnici čiji će radovi biti zastupljeni na izložbi kao što su Carlo Carrà, Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Achille Funi, Gerardo Dottori, Enrico Prampolini, Robero M. Baldessari, Achille Lega, Gino Severini, Fortunato Depero, Luigi Russolo, Primo Conti, Mario Nannini, Julius Evola, Pippo Rizzo, Alberto de Pistoris, Vittirio Corona i drugi, otvarali su prostore umjetničke slobode na početku dvadesetog stoljeća, a njihove su ideje ostavile dubok trag ne samo na talijanskoj već i svjetskoj umjetničkoj sceni.

Nadahnuti pokretom i brzinom, tehnološkim napretkom na početku stoljeća, futuristi radikalno zahtijevaju prekid s prošlosti i tradicijama koje su već dugo umarale talijansku umjetnost. Manifesti, javna djelovanja, nastupi pred publikom i zvučni performansi, aktivnosti su kojima su članovi pokreta protresli društvo koje se uskoro našlo u vrtlozima svjetskih sukoba. I danas, futuristi i njihovi radovi inspiriraju nove generacije umjetnika, a djela u muzejskim postavama privlače mnogobrojnu publiku.

Kustos izložbe Futurizam, dinamizam i boja je talijanski povjesničar umjetnosti Maurizio Scudiero.

Maurizio Scudiero (1954.) pridonio je revalorizaciji djela futurističkog slikara Fortunata Depera. Organizirao je preko stotinu izložbi na temu futurizma diljem svijeta. Bio je član znanstvenog odbora FIU-a Wolfsonian u Miamiju, američki dopisnik Sveučilišta Wolfsonian u Genovi i konzultant za futurizam na Sveučilištu Yale. Pisao je tekstove za brojne kataloge izložbi i monografije te se, u okviru publikacija i izložbenih aktivnosti, trenutno smatra jednim od najvažnijih stručnjaka za futurizam.

Ova značajna izložba nastala je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i StArt S.r.l.

Izložba je otvorena od 1. ožujka do 20. travnja 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.