Kultura
2913 prikaza

Najveća tajna kraljice krimića: Nestala na 11 dana

Agatha Christie
Youtube
Najprodavanija spisateljica krimića svih vremena u biografiji krije jedan nikad otkriven misterij

Prema riječima mnogih - nova nasljednica Dana Browna, spisateljica Kate Mosse (nema veze s manekenkom), odlučila se 'poigrati' s najvećim misterijem iz života Agathe Christie - njezinim nestankom u prosincu 1926. godine. 

Naime, poznatoj spisateljici te je godine preminula majka, a ona se s boli nosila na jedini način koji je znala - 'utapajući' se u cjelodnevnom pisanju. Zahvaljujući tome je objavila 'Ubojstvo Rogera Ackroyda', knjigu zbog koje joj je naglo porasla popularnost, ali je došlo i do raspada njezinog braka. 

Njezin suprug Archie joj je početkom prosinca rekao da je napušta, da bi u petak navečer, 3. prosinca, Agatha netragom nestala.

Potraga za Agathom Christie | Author: Mental Floss Mental Floss

Nakon nekoliko dana, počelo se sumnjati da je mrtva, a njezin automobil je brzo pronađen u blizini kuće Archijeve prijateljice, Nancy Neele. Svakodnevno su novinske stupce punile izjave ljudi koji su tvrdili da su je vidjeli i koji su bili uključeni u potragu za njom. Na kraju ju je tražilo 1000 policajaca i 15.000 volontera.

Već su gotovo svi posumnjali da će je više ikad pronaći živu, kad je pronađena u hotelu Swan Hydropathic u Yorkshireu, gdje se upisala pod prezimenom Neele, istim onim kakvo je imala žena pred čijom je kućom ostao njezin auto.

Agatha je tvrdila da se ničega ne sjeća i liječnici su brzo zaključili da je riječ o klasičnom slučaju amnezije, iako su neki i danas uvjereni da je namjerno sve inscenirala kako bi privukla pozornost i poboljšala prodaju svojeg nadolazećeg romana.

Dvije godine poslije, Archie se oženio s Nancy, pa je cijela priča postala jošščudnijom kad znate da je Agatha bila pred kućom muževljeve ljubavnice, iako sve skupa zvuči i potpuno razumljivo, pogotovo iz današnje perspektive stresnog stila života, kad nije nimalo teško shvatiti da bi osoba nakon toliko dogodovština u jednoj godini jednostavno 'pukla' i malo nestala.

Cijelu pak tu priču ekskluzivno je, kroz oči izmišljenog zaposlenika hotela u kojem je odsjela Agatha tijekom svojeg nestanka, prepričala, tj. napisala Kate Mosse za BBC, tvrdeći da se i tako svi odgovori i uvid u dušu poznate spisateljice mogu naći na stranicama njezinih djela, kao i u slučajevima drugih pisaca uostalom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.