Kultura
422 prikaza

Od Beyonce do Stinga: Zaradili milijune pjevajući diktatorima

Beyonce nastupa na Super Bowlu u San Franciscu
PA/Pixsell
Moralna uvjerenja su jedno, a novac koji se dobije za nastup nešto drugo - očito su stav ovih slavnih zvijezda koji su pjevali za ozloglašene diktatore te za to dobili svote o kojima ipak ne žele govoriti

Iako su brojna udruženja za zaštitu ljudskih prava apelirale na Nicki Minaj da otkaže nastup u Angoli, ta se popularna pop pjevačica nedavno pridružila listi zabavljača koji nemaju prigovor savjesti na zabavljanje diktatora i predvodnika tiranskih režima.

Nicki je nastupala za Unitel, tvrtku koja je u djelomičmnom vlasništvu angolskog predsjednika Jose Eduarda dos Santosa, optuženog za razne afere s korupcijom te kršenjem osnovnih ljudskih prava.

Minaj je za taj nastup navodno dobila dva milijuna dolara, a u otvorenom pismu Udruge za zaštitu ljudskih prava stoji da je dos Santos "političar čija je praksa uznemiravati i zatvarati ljude, ubijati političke protivnike, novinare i aktiviste koji na to ukazuju".

Nicki Minaj pozira s angolskom zastavom | Author: Instagram Instagram

Nicki se nije obazirala, već je naprotiv na Instagramu objavila sliku s angolskom zastavom ponosna na svoj nastup te je čak opisala predsjednikovu kćer te milijarderku Isabel dos Santos kao inspiraciju za brojne mlade žene. Time je ušla u elitni klub nemoralnih zabavljača, kao što su ih nazvali aktivisti za ljudska prava, a ovo su druge zvijezde tog kluba:

Kanye West

Poznati je reper i suprug starlete Kim Kardashian 2013. pjevao na svadbi unuka kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbeyeva. Udruženje za ljudska prava Nazarbeyeva godina optužuju za ekstremno kršenje ljudskih prava.

Jennifer Lopez

J. Lo je svojim seksi plesom i pojavom uveličala proslavu rođendana turkmenistanskog predsjednika Gurbangulya Berdimuhamedowa, čiji se režim opisuje kao jedan od "najreppresivnijih u svijetu" - što stoji u izvješću udruge Human Rights Watch. No, to nije spriječilo Jennifer da u maniri Marilyn Monroe otpjeva "Sretan rođendan" ozloglašenom predsjedniku izolirane sovjetske republike.

Beyonce

Dok njen novi album Lemonade podiže prašinu zbog navodnih afera koje otkriva, jednaku je prašinu podiglo otkriće da je Beyonce pjevala na privatnoj zabavi dočeka Nove godine 2009. na karipskom otoku St. Barts, koju su organizirali članovi obitelji Moamera Gadafija.

Sting

Poznati je pjevač navodno nastupao za Gulnaru Karimovu, kćer uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova, kojeg su iz milja nazivali "diktatorom koji kuha svoje neprijatelje". Zbog svog statusa velikog humanista, Sting je prozvan licemjerom, a pjevač je na optužbe odgovorio kako je "mislio da koncert organizira UNICEF", prenio je Daily Mail. 

Usher

Zbog njegovog nastupa na obiteljskoj zabavi Gadafijeve obitelj, brojni su u američkoj glazbenoj industriji pozvali na bojkot Ushera te ga prozivali da vrati novac koji je dobio za nastup. Naknadno je pjevač izjavio kako ga je darovao u dobrotvorne svrhe.

Mariah Carey

Još jedna koja je zabavljala Gadafijevu obitelj, očito velike zaljubljenike u američku pop glazbu. Za njih je navodno nastupala na Novoj godini 2008., a kasnije je izjavila kako je bila naivna te uopće nije provjerila za koga će nastupiti.

Nelly Furtado

I ova je pjevačica nastupala za Gadafijeve, a na Twitteru je objavila kako će novac darovati u humanitarne svrhe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.