Kultura
622 prikaza

Otkriveno još jedno djelo poznato slikara Edgara Degasa

Emma Dobigny
NATIONAL GALLERY OF VICTORIA
Umjetnicima je bilo uobičajeno iskoristiti jedno platno za dva, ponekad i više djela kojima nisu zadovoljni

Istraživači u Australiji koristili su snažne rentgenske zrake kako bi otkrili do sad skriveni portret mlade žene skriven ispod jednog drugog portreta autora Edgara Degasa, piše BBC.

Istraživači su uvjereni da su pronašli portret Emme Dobigny koja je bila predmet i u nekim drugim Degasovim djelima. Doktor Daryl Howard, jedan od autora istraživanja, rekao je: "Iznimno je uzbudljivo da smo uspjeli dodati još jedno Degasovo djelo u svjetski umjetnički opus".

Degas Portret žene | Author: NATIONAL GALLERY OF VICTORIA NATIONAL GALLERY OF VICTORIA

Već dulje vrijeme zna se da je Degasov portret žene s crnim šeširom, nastao krajem 1870-ih, prekriva jedno drugo djelo. Blijedi obrisi ranije slike vidljivi su kao tamne mrlje na licu žene, a s godinama i kako je boja stanjivala se, mrlje su postajale očitije. 

Rentgen Degas | Author: NATIONAL GALLERY OF VICTORIA NATIONAL GALLERY OF VICTORIA

Uobičajeni rentgenski aparati otkrili su samo obrise skrivene slike, ali istraživači nisu htjeli uništiti vanjski portret i trebala im je nova tehnika za prodiranje u dubinu boje.

Iskoristili su australski Synchotron, ogromni akcelerator čestica koji generira snažne X zrake, kako bi uspjeli zaviriti ispod sloja uljne boje. Uspjeli su otkriti metalne elemente u pigmentima koje je Degas koristio u starijem portretu.

Howard je ispričao metodu kojom su otkrili točno kako je izgledao stariji portret. "Svaki element ima svoj jedinstveni otisak i mi smo ih skupili. Zatim smo analizirali prikupljene podatke da izgradimo karte elemenata. To nam je omogućilo vizualizaciju različitih boja korištenih u slici", kaže Howard.

Emma Dobigny | Author: NATIONAL GALLERY OF VICTORIA NATIONAL GALLERY OF VICTORIA

Korištenjem svega toga otkrili su nedovršen portret brinete. 

Howard priča da je u samo pet minuta odlučio se tko je naslikan. "Jednostavno sam razgledao katalog ostalih Degasovih djela i za pet minuta imali smo dobru ideju o kome je riječ. Uvjereni smo da je riječ o modelu kojeg je već nekoliko puta ranije slikao, Emmi Dobigny", smatra Howard.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.