Kultura
1168 prikaza

Povratak Maratonaca: "Topalovići su oličenje fašistoidnog duha"

Maratonci trče počasni krug
1/3
Youtube
Predstavu će režirati jedna od najtraženijih kazališnih redateljica mlađe generacije, 38-godišnja Beograđanka Iva Milošević

Za desetak dana u Kerempuhu će početi probe za novu predstavu koja će od prosinca biti na repertoaru satiričkog kazališta. 

Maratonci trče počasni krug | Author: Youtube Youtube

Riječ je o predstavi “Maratonci trče počasni krug”, a režirat će je jedna od najtraženijih kazališnih redateljica mlađe generacije, 38-godišnja Beograđanka Iva Milošević. 

Zagrebačkoj kazališnoj publici već je poznata otprije, jer su dosad u Zagrebu igrale dvije predstave u njezinoj režiji - “Zmajoubojice” prema tekstu Milene Marković i “Drama o Mirjani” dramaturga Ivora Martinića.

Diplomirala je 2002. godine predstavom “Shopping&Fucking” prema tekstu Marka Ravenhilla, koja se do danas odigrala više od 150 puta i za koju je redateljica dobila nagradu “Bojan Stupica”.

"Poslije prvog uspeha sve je bilo lakše", kaže Milošević, koja je nakon toga imala vrlo uspješnu karijeru, s mnogo dugovječnih predstava, puno gostovanja u zemlji i inozemstvu te brojnim nagradama.

Na pitanje je li joj veći izazov postavljati drame poput “Zmajoubojica” ili komedije poput “Maratonaca”, kaže da svaki od kazališnih komada nosi i određenu vrstu odgovornosti:

"Želim ‘Maratonce’ otkriti publici kao ozbiljnu temu odjevenu u komično ruho. Mislim da nije dovoljno osloniti se samo na verbalnu komiku u komadu, koja svakako postoji, ali koja nije jedina njegova kvaliteta. Htjela bih istražiti grotesknu iskrivljenost unutar stvarnog, uobičajeno učiniti nevjerojatnim za gledatelje."

Naime, riječ je o tekstu koji je 1972. godine napisao poznati srpski dramaturg i scenarist Dušan Kovačević kad je bio na trećoj godini Akademije. 

Predstava je prvi put odigrana 1973. u beogradskom Ateljeu 212, da bi deset godina poslije redatelj Slobodan Šijan snimio kultni film. Iz Kerempuha su prije godinu dana pozvali Ivu Milošević da tekst postavi na njihovu pozornicu:

"Ideja mi se odmah svidjela jer predstavlja pravi izazov za redatelje moje generacije i mojeg senzibiliteta. Taj legendarni Kovačevićev komad svima je poznat najviše zahvaljujući filmu te ga je izazovno osvježiti i napraviti ponovno aktualnim kazališnoj publici. Dodatni izazov je režirati ga izvan Srbije i izvući na scenu kako duhovitost, tako i svu onu ozbiljnost koju taj komad nosi", kaže redateljica.

Svjesna da je riječ o dobro poznatom filmu i predstavi koja je prije dvije godine ponovno zaigrala i u beogradskom kazalištu Zvezdara, redateljica kaže da će njezini “Maratonci” ipak biti nešto drugačiji.

Maratonci trče počasni krug | Author: Youtube Youtube

"Ono što me posebno intrigira u ovom komadu je njegov podnaslov koji glasi ‘desni profil Beograda’. Kovačević nam donosi priču o mladiću koji se ne uspije oduprijeti salonskom miljeu iz kojeg dolazi, a koji je dehumaniziran i degeneriran kroz generacijsko pridržavanje za palanački duh tradicionalizma i sitnovlasničke malograđanštine. Iza fasade građanskih odijela i rituala krije se mafijaška porodica koja se grčevito bori za svojeg nasljednika. Kao krajnji ishod, takva grupa proizvodi još jednog zločinca, najvatrenijeg i najgoreg predstavnika zla koje ona u sebi nosi. Zato ćemo se u našoj predstavi studiozno baviti konzervativnim građanskim miljeom i dominacijom starosti nad duhom mladosti", objašnjava redateljski pristup Iva Milošević.

Pri izboru glumačke podjele, kako kaže, rukovodila se glumačkim majstorstvom i fizičkim habitusom glumaca za koje vjeruje da će nadahnuto i studiozno izgraditi karaktere, a posebno je uzbuđuje odluka da neurotičnog 102-godišnjeg starca Maksimilijana Topalovića igra glumica Elizabeta Kukić.

Na pitanje što je to u “Maratoncima” toliko dopadljivo da publika i danas želi gledati tu predstavu, redateljica kaže da je za to najviše zaslužan Kovačević koji je uspješno demaskirao ljudske slabosti i porok kroz likove neurotičnih očeva koji su istodobno submisivni sinovi.

"Smiješna je i malograđanska porodica u kojoj postoje samo muški članovi. Oni su kao rogovi u vreći, a pritom postoji jasna hijerarhija kao u vojsci. Tu nitko nije nadmašio svojeg oca i svatko maltretira svoje potomke. Topalovići su oličenje fašistoidnog duha i netolerancije, a Kovačevićev crni humor smije se anakronom i izopačenom."

Osim drama i komedija, Iva Milošević je u profesionalnu biografiju upisala i jedan neobični mjuzikl. Postavila ga je prema romanu Ranka Marinkovića “Glorija”. Kako je rekla, bio joj je to jedan od najvećih redateljskih izazova.

Maratonci trče počasni krug | Author: Youtube Youtube

"Mjuzikl je uzbudljiv žanr koji ima svoje zakonitosti i svoj šarm. U pitanju je bila koprodukcija Pozorišta na Terazijama i festivala Budva Grad Teatar. Dramatizaciju je vrlo vješto napravio Jovan Ćirilov, a muziku je komponirao legendarni Kornelije Bata Kovač. Mjuzikl se oslanjao na atmosferu Felinijevih filmova i crpio inspiraciju iz film noira. 

Kad je bila mlađa, u poslu se rukovodila, kako je jednom rekla, dozom prkosa i narcisoidnosti koja je potrebna redatelju da publici ponudi svoju ideju umjesto da im podilazi i nudi ono što očekuju. Danas bi taj stav preformulirala:

"Rekla bih da publika očekuje od redatelja autentičnost i iskrenost. To očekivanje se ne smije iznevjeriti. Ne treba podcjenjivati publiku i voditi se strahom da će se publika dosađivati.

Ne smije se podbaciti u kazališnom zanatu i iznevjeriti suština predstave koja se postavlja, ali isto tako ne treba bježati od osobnog pečata i vizije. Samo tako nastaju uzbudljive stvari."

U privatnom životu Iva Milošević je u braku s Gorčinom Stojanovićem, kazališnim redateljem i umjetničkim direktorom Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a roditelji su 8-godišnjeg sina Jana. 

Stoga je Iva postavila i mnogo dječjih predstava. U njima joj je, kaže, najvažnije poslati djeci poruku da se samopoštovanje ne stječe osvajanjem moći, nego srcem, a tako uči i sina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.