Kultura
441 prikaza

Sarajevo Film Festival - hedonistički geto u tužnoj zemlji

Robert De Niro na Sarajevo Film Festivalu
REUTERS/Dado Ruvic
Zanimljivo je, koliko i paradoksalno, to što SFF-a ne bi bilo da njegov šef nije obiteljski vezan s kreatorima društvene i političke klime u kojoj se podrazumijeva kako se datumi festivala imaju, bez obzira na sve lijepe priče o multireligioznosti i sekularizmu, liberalizmu i prokletim mogućnostima izbora, prilagoditi ramazanu

Elvis J. Kurtovich, rock zvijezda u izvođačkoj mirovini, aktivni radijski voditelj i jedan od osnivača New primitivsa, jednom je rekao kako Sarajlija ima svuda, pa čak i u Sarajevu. 

E, na sličan se način može govoriti i o Sarajevo film festivalu, svečano otvorenom 12. kolovoza. SFF je, parafrazirajući Elvisa, prvorazredni kulturni i estradni događaj, brižljivo režirani spektakl za medije i mase, najdulji party u ovom dijelu svijeta i, eto, filmski festival na kojem se čak i filmovi prikazuju. 

Puno njih i puno dobrih, među kojima je većina takva da će teško ili nikako u uobičajenu kino distribuciju, pa zapravo i nema boljeg mjesta za vidjeti što je novoga u recentnoj istočnoeuropskoj kinematografiji.

Natjecateljski, formalno najvažniji program ovogodišnjeg SFF-a započeo je projekcijom austrijsko-južnokorejsko- argentinskog filma “Sljedbenica”, no članovi ekipe, predvođeni rediteljem Lukasom Valenteom Riennerom, mora da su se osjećali malo bezveze dok su prolazili preko crvenog tepiha i ulazili na projekciju u zgradu Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Naime, 24 ranije istim je putem išao Robert De Niro, počasni gost i dobitnik počasnog Srca Sarajeva, čiji je kraktorajni boravak u bosanskohercegovačkoj prijestolnici privukao toliko pozornosti da je još jedan važni gost, britanski autor Stephen Frears, po svoje, također počasno Srce, došao u miru božjem.

Direktor i vlasnik SFF-a, Mirsad Miro Purivatra, zna da umjetnost i spektakl mogu ići zajedno, ali i ne moraju, pa se nikad nije oslanjao na potporu slučajnosti i eventualne, prateće beneficije. 

On i njegovi suradnici kreiraju spektakl koji, u suštini, s programima festivala i nema neku naročitu vezu, kao što ni uobičajene sarajevske razglednice iz festivalskih dana ne otkrivaju ključni razlog zbog kojeg većina filmskih profesionalaca ide na SFF.

Mimo glamuroznih večeri ili zbivanja u Open air kinu, paralelno s kontinuiranim zabavama, svake se godine gradi poslovna i suradnička mreža između autora i producenata, sufinancijera i distributera. 

Tako, zapravo, SFF funkcionira na tri nivoa, od kojih je medijski najviše eksploatiran onaj estradni, pa se na prvi pogled važnijim čini selfie Nataše Janjić s De Nirom od toga tko će, na kraju, dobiti nagradu. 

Uostalom, pobjeda na SFF-u znači kao i sedmo mjesto u HNL-u, a sva Srca Sarajeva ne garantiraju dugi domaći kino život, svjetsku distribuciju ili pozornost izvan zemlje podrijetla autora. 

Sve je to Purivatri jasno danas, kao što je bilo i prije, neka bude deset godina, ali mu to što ne može postići sadržajnu relevanciju poput takozvanih A festivala - Cannes, Venecija, Berlin... - nije smetnja da kreira sliku i duh grada koji sa stvarnošću nema dodirne točke. 

U Sarajevo film festivalu se, kao u malo čemu, zapravo ogleda shizoferno stanje duha bosanskog glavnoga grada. Svaki, ali bukvalno svaki segment SFF-a, prema organizaciji i sadržaju, estetici i ritmu, pripada zapadnjačkoj, europskoj kulturnoj matrici, a sve što se radi i dešava pod egidom SFF-a moglo bi se, bez većih problema, preseliti u Zagreb i London, Split i Berlin, Beograd i Beč, Prag i Stockholm. 

Tijekom SFF-a Sarajevo se pretvara u ono što je možda nekad bilo ili je moglo biti: uvijek su, minimalno, četiri jezika u zvučnoj kulisi grada, količina zabave po metru četvornom je tolika da je nesanica podrazumjevajuća, dok ulice centra grada postaju hedonistički geto izdvojen iz jedne tmurne, duboko nesretne zemlje. 

Sarajevska shizofrena stvarnost su tako posljednja noć SFF-a i prvi dan poslije: Saigon u Europi izgara u užitku toliko da se gotovo može opipati pustoš nakon što crveni tepih otiđe u skladište, da pričeka sljedeće ljeto.

Zanimljivo je, koliko i paradoksalno, to što SFF-a ne bi bilo – ili ga ne bi bilo na ovom nivou i s ovolikom važnošću – da njegov šef nije, uz ostalo, i obiteljski vezan s kreatorima društvene i političke klime u kojoj se podrazumijeva kako se datumi festivala imaju, bez obzira na sve lijepe priče o multireligioznosti i sekularizmu, liberalizmu i prokletim mogućnostima izbora, prilagoditi muslimanskom kalendaru, odnosno svetom mjesecu ramazanu, zbog kojeg je SFF već nekoliko puta, umjesto uobičajeno u kolovozu, održavan u srpnju.

Purivatrina supruga i supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH te lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića rođene su sestre, a potpora koju je SFF uživao od bošnjačkih centara moći tolika je da bi ga i manje sposobni mogli organizirati.

Istina, teško da bi ga uspjeli na ovaj način učiniti važnim i primjetnim – za takvo što, ipak, treba i dara i znanja i upornosti da se, recimo, dovede De Niro, zbog kojega se tisuće Sarajlija smrzavalo u otvorenom kinu, trpeći iznenadnu hladnoću samo da bi se osjećali dijelom nečega nesumnjivo velikoga. 

Takvog da se čak i policajci, prema izjavi jednog od njihovih glasnogovornika, raduju SFF-u, bez obzira na to što će imati više posla!

Zanimljiviji od Pule koja kontinuirano gubi na značaju čak i u hrvatskim okvirima, glamurozniji i istodobno komotniji od Motovuna, življi od medijski sve manje atraktivnih Karlovyih Vary, Sarajevo film festival je, prvo, važan društveni događaj, pa tek onda festival na kojem, eto, bude i dobrih filmova.

Zahvaljujući domišljatim organizatorima i(li) imidžu bosanskohercegovačkog glavnoga grada, SFF je za većinu posjetitelja, bez obzira na to dolaze li tramvajem ili na putu moraju prijeći međudržavnu granicu, najbolji dernek u ovom dijelu svijeta, dok su svi, a nije ih malo, njegovi programi povod da jedan zapravo umorni grad pokaže svoju najčudniju osobinu – da sam sebe nadraste na neko vrijeme.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.