Kultura
13614 prikaza

Pravi vladari HRT-a: Oni "vedre i oblače" Prisavljem

Tomislav Karamarko i Vesna Periša Čakarun
YouTube
Prošetali smo mračnim hodnicima HRT-a, tko tu vlada a da nije premijer, tko upravlja katastrofalnim strojem, zašto Dnevnik kasni 13 minuta...

Bivšu "katedralu duha" na Prisavlju neki cinici zovu Pridavljem, zbog neopisivih  količina daveža kojim nas zasipaju na dnevnoj bazi, drugi je zovu "katedralom duhova" zbog egzodusa, osobito kvalitetnih kadrova, koji je u svemu analogan onome koji se odvija na razini države. Hrvatska televizija godinama je služila kao inkubator najkvalitetnijih TV lica - u vrtiću "Zagrebačke panorame" iznikla je cijela plejada najboljih novinara - Latin, Ladišić, Saša Milošević, Igor Mirković...

S te adrese, međutim, već godinama ne stižu novinarske veličine. One koje su ostale na Prisavlju gurnute su u zapozorje, backstage, unosni, ali teško podnošljivi Had za nepodobne - na cesti su, kako bi rekao Miro Lilić, Fićeki, dok su Mercedesi u podrumu.

Nenad Puhovski Nesalomljiv Kultura "HRT je isti kao u SFRJ, ali šefovi su bili intelektualci"

Prije pet, deset ili petnaest godina svaki je odrasli Hrvat znao ime glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije. Bila je to jedna od najvažnijih funkcija u zemlji, četvrta ili peta po važnosti i ugledu. HRT je bio najbolja javna televizija od Rijeke do Vladivostoka. Danas je ime glavnog ravnatelja HRT-a uglavnom nepoznato široj javnosti (čovjek se zove Kazimir Bačić, a na "Milijunašu" bi to bilo jedno od težih pitanja), dok se njegovi glavni suradnici natječu u - anonimnosti.

Ono što je nekoć bila stvar prestiža, danas je predmet odricanja. Mislav Stipić je nedavno čak i na sudu protiv Silvije Luks dokazivao da on nije "ključni čovjek HRT-a", kao da je riječ o nekoj uvredi. Portal 7 dnevno je o njemu, njegovoj karijeri, utjecaju i moći te načinu na koji je došao do nje objavio dugačak feljton, o kojemu se o Stipiću ispisalo svašta, pa smo ga zamolili da nam prokomentira i taj feljton i svoju stvarnu ulogu na HRT-u, no on je to odbio.

Vlasnik 7dnevno, Michael Ljubas, rekao nam je da ga Stipić nikad neće tužiti jer je sve što je napisano istina, a to što je napisano ne zvuči nimalo lijepo. Drugi izvori tvrde kako je najutjecajnija osoba na Prisavlju Katarina Periša Čakarun, koja tamo "vedri i oblači", a njezina slika u zagrljaju Tomislava Karamarka često je objavljivana u našim medijima, kao ilustracija veze novinara i političara.

HRT | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Formalno, piramida moći izgleda ovako: na vrhu HRT-a je glavni ravnatelj Kazimir Bačić, do njega je ravnatelj programa Renato Kunić, na trećem je mjestu ravnatelj produkcije Damir Novinić, slijedi ravnatelj poslovne jedinice Tehnologija Zdenko Luburić, a na petom je mjestu spomenuti ravnatelj poslovne jedinice Poslovanje Mislav Stipić... Glavni urednik svih progama je Bruno Kovačević, Prvi program uređuje Katja Kušec, Drugi Tomislav Štengl, Treći uređuje Vlatka Kolarović, a Četvrti Dražen Miočić.

"Sve skupa formalno blagoslivlja Kazmir Bačić, ali formalni okvir nije presudan. Na vrhu su Stipić i Novinić, potom Bruno Kovačević i Ana Milić, supruga Gorana Milića. Ona odlučuje o mozaičnom programu, u kojemu smo u zadnje vrijeme vidjeli nekoliko dramatičnih primjera zbog kojih su se morali ispričavati ili ih 'objašnjavati'. Nakon odlaska Katje Kušec u Vijeće, ona sad navodno cilja na mjesto urednice Prvoga programa - hoće li se zaboraviti njezine profesionalne pogreške?", kaže naš sugovornik s Prisavlja, bivši visoko pozicionirani urednik, pa nastavlja:

"Renato Kunić pokušava biti profesionalan, ali često puta nema zadnju riječ, koju drži Bruno Kovačević. On je urednik sva četiri programa. Što je onda glavni ravnatelj, što urednik programa, a što glavni urednik? On je, recimo, odlučio da nas Franka Batelić predstavlja na Euroviziji, iako nije stručnjak za glazbu nego za sport. Zašto otkupljuju proizvode vanjskih produkcija za koje u kući imaju sav arhivski materijal? Zar nema na HRT-u urednika i novinara koji bi napravili kućnu seriju o najvećim nesrećama, koju su otkupili od neovisnog producenta? Jedno je davati novac vanjskim produkcijama za stvari koje HRT ne može proizvesti, a drugo za one koje bi mogla i morala. Kako urednici uređuju program?".

Aleksandar Vučić i Jadranka Kosor Rat na webu Top News 'Bježi ustašice!', armija Vučićevih botova protiv Kosorice

Kako ga uređuju? Predvidivo. Na HRT-u je, recimo, izlišno govoriti o cenzuri, jer je uspostavljen sustav u kojemu je ona nepotrebna. Uz Stankovića, jedini voditelj koji je "talasao", Mislav Togonal, pacificiran je tako što su u "Otvoreno" postavljena tri dodatna voditelja, koji nemaju Togonalovu sklonost da postavljaju ona pitanja koja političari ne žele čuti. Domagoj Novokmet je već prije protjeran, kao i gomila nadarenih i marljivih novinara, na N1.

Odlični, ali kritični "Labirint" gurnut je u potpalublje, na Četvrti program. Sjajna, gledana emisija "Uvijek kontra" već je prije ugašena. Besmislena, a skupa emisija "Hrvatska za pet" gurnuta je u pornotermin. Već je ranije skinuta i emisija "Što vas žulja". Uopće, na HRT-u se brinu da nikoga tko odlučuje o njima ništa ne žulja, a zašto je to tako, nije teško pogoditi.

Važno je, međutim da godišnje u eter ode oko dvije tisuće nabožnih emisija i nijedna heretička, pri čemu treba znati da je (drugi) bog u kojega se ne dira smješten na Markovu trgu. "Dnevnik" bi mirne duše mogli počinjati riječima: "Dobra večer, gospodine Plenkoviću", no upitno je bi li to itko primijetio: HRT-ov "Dnevnik" jednom je kasnio 13 minuta, ali taj je skandal jedva zapažen (što se nije događalo ni tijekom rata, a ni ikad u povijesti, od Šibla do danas).

Prosvjed branitelja i udovica branitelja ispred HRT-a | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Najkatoličkija televizija Europe prespavala je i požar u katedrali Notre-Dame, iz čega se jasno nazire ključni problem te kuće - nije to gnijezdo vjerskih fanatika, nego rutiniranih oportunista, koji voze po automatskom pilotu i ne miješaju se u svoj posao. Da je požar u Našoj Gospi u Parizu svjetska vijest, odmah su shvatili u Al Jazzerri, koja ima sjedište u muslimanskom emiratu - live prijenos odmah je dao i N1, no naša HRT je na Četvorci emitirala filmove o Africi i beskonačno dosadna sučeljavanja oko EU izbora.

Među svim tim "profesionalcima" i "vjernicima", ni jedan se nije sjetio prekinuti Četvrti ili Prvi program pa uključiti Pariz... Ni Viktor Orban nema ovakvu igračku, jedini je problem što je ona posve irelevantna. To bi bilo beznačajno kad nas ta irelevantnost ne bi stajala 1,3 milijarde kuna godišnje.

"Cijela strategija svodi se na ne talasaj, udovolji vlasti, a sve se to svodi na jednostavan aksiom - ne diraj Plenkija, no sad su s ovom lavinom tužbi protiv medija i svojih zaposlenika, što je slučaj bez presedana, napravili i sebi i Plenkoviću medvjeđu uslugu jer se to, hoćeš - nećeš, adresira njemu", kaže naš izvor s Prisavlja i dodaje:

Ivan Šibl i njegova supruga Neva Nepodoban! Kultura Osnovao je HRT, a sada ga brišu iz povijesti

"Učinak Nine Obuljen Koržinek je, ako malo bolje pogledamo, gori od Hasanbegovićeva. Uništavanje se odvija iza krinke civiliziranosti, što čuva i HNS. Trudili su se, i to svojski, biti ispod radara, a uspjeli doći u sam fokus javne pažnje zahvaljujući gluposti. Tome je pridonijelo i nekoliko idejnih fanatika koji radikalnim desničarenjem svako malo proizvedu neki skandal, i tu su kadrovski pogriješili, trebali su forsirati smrtićevštinu kao novinarstvo bez boje, okusa i mirisa, pa bi, da nisu išli u te masovne tužbe, i ostali ispod radara. Ovako su napravili pogrešku". Na pitanje zašto radikalno desničarenje u Mozaičnom programu, iako se zna da to nije Plenkovićeva opcija, naš izvor kaže: "Oni misle da jest. Ali važno je da to njemu ne smeta".

Prošle godine u svibnju u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" objavljeno je kako su ustaše spašavali Židove od nacista odvodeći ih u Jasenovac. U listopadu je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" reklamiran "Mit o Jasenovcu" Romana Leljaka te film Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. - 2018.".

Nedavno su pozvali dvoje vjeroučitelja i jednog svećenika na debatu o potrebi vjeronauka u školama. U "Otvoreno" o Bandićevu doktoratu pozvali su ljude koji ovise o Bandiću pa ih predstavili kao neovisne mislioce... Nisu to jedini problemi HRT-a.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Karamudimir 22:24 25.Travanj 2019.

  To sr... od televizije ne pratim več par godina. Možda jednom opet...

 • IronDuke62 12:21 25.Travanj 2019.

  Sandra Križanec, sadašnja urednica informativnog programa N1, a nekadašnja iste redakcije na HRT-u, nedavno je u intervjuu izjavila da je urednički posao kojeg sama obavlja na N1, na HRT-u radilo 6 ljudi. Pametnome dosta! HRT je najgore i najveće leglo ... prikaži još! nesposobnih uhljeba (3000 zaposlenih) i kriminalaca u državi. To bi sve trebalo pomesti golemom metlom!

 • BESTpartizan 10:58 25.Travanj 2019.

  hrt je dobar kakav je bio prije