Kultura
5277 prikaza

Srbija daje milijune za film o klanju u Jasenovcu

Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac
Wikipedia
Srpska kalvarija u ustaškim koncentracijskim logorima u Drugom svjetskom ratu nema premca u ovom dijelu svijeta, tim je riječima objašnjena odluka o financiranju filma

Upravni odbor Filmskog centra Srbije prihvatio je prijedlog komisije za dodjelu sredstava za sufinanciranje proizvodnje domaćeg dugometražnog filma s nacionalnom temom. "Blic" javlja da je igrani film "Dara" redatelja Gage Antonijevića i scenaristice Nataše Drakulić dobio 61 milijun dinara, a dokumentarni film "Na Drinu" redatelja Đorđa Markovića da je dobio devet milijuna. Komisija je obrazložila da se film "Dara", između 22 pristigla filma na natječaj, izdvojio značajem teme.

"Srpska kalvarija u ustaškim koncentracijskim logorima u Drugom svjetskom ratu nema premca u ovom dijelu svijeta, pa zbog toga iziskuje da ju se konačno obradi, unatoč opravdanoj bojazni od još jednog u nizu grandioznih kino- i televizijskih uništavanja velikih povijesnih tema. Ako se hrabra i inspirativna Antonijevićeva ideja primjene postupka iz filma 'Apokaliptiko' pokaže kao uspješna, planirani film bi s relativno malim financijskim sredstvima mogao doseći efekt epopeje", stoji u obrazloženju.

Roman Leljak Roman Leljak Top News Krao opremu u JNA, sad promovira laži o Jasenovcu

Predviđeni budžet filma je 2,4 milijuna eura. Blic je ranije pisao da je predsjednik natječajne komisije za sufinanciranje domaćeg filma s nacionalnom temom Žarko Dragojević podnio ostavku u svibnju ove godine, neposredno prije odlučivanja o odabiru naslova. Rekao je da je njegovu odluku izazvalo "nerazumijevanje ostalih članova komisije za film 'Djeca Kozare'", kao i pretpostavka da film neće dobiti većinsku podršku petočlane komisije.

Zbog Dragojevićeve ostavke natječaj je poništen. Nova komisija bila je u sastavu Vladimir Kecmanović kao predsjednik, Dragan Jeličić, Stevan Marić, Radoslav Mihajlović i Božidar Marjanović. Antonijević je film o Jasenovcu najavio u nedavnom intervjuu za "POP & Kulturu" povodom premijere "Zaspanke za vojnike".

"Mislim da smo mi u emigraciji puno osjetljiviji po pitanju patriotizma nego ljudi koji žive ovdje. Kad sam počeo češće dolaziti, mislio sam da je naša obaveza nešto poduzeti. Zbog toga se sada gura 'Veliki rat', a sljedeći projekt nam je Jasenovac, ako bog da", rekao je tada Antonijević.

U odluci Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, što ju je potpisala Jelena Trivan, navodi se da se protiv odluka komisije žalba može podnijeti do 14. prosinca, ali da to ne odlaže izvršenje odluke. Antonijević nije htio komentirati odluku UO FCS dok traje žalbeni rok i ona ne postane pravomoćna. Film "Na Drinu" nametnuo se prema ocjeni komisije kao daleko najkvalitetniji i najcjelovitiji u konkurenciji dokumentarnog filma.

Aleksandar Vulin nacionalizam Top News Zagreb Vučićevu 'čovjeku za mržnju' ne da u Jasenovac

"O njegovom nacionalnom značaju suvišno je i govoriti. Najveći izazov autorima filma bit će, svakako, osiguravanje prava na sve bitne obrade pjesme 'Marš na Drinu', a naročito želja da neki od najpoznatijih svjetskih glazbenika uživo izvedu tu skladbu. Budžet od skoro 200.000 eura govori da su dobre šanse da do toga i dođe", stoji u obrazloženju komisije.

Članovi su jednoglasno preporučili budućim komisijama da obrate pažnju na još dva projekta: "Hadžijino zvono" Milutina Petrovića i "Milica Tomić" Nikole Spasića. Među onima koje su odbili, osim Zafranovićevog "Djeca Kozare", tu su još i "Princ Rastko srpski" Miroslava Lekića, "Zašto se bore misli moje" Milorada Milinkovića, "Kosovo" Dragoslava Lazića, "Križ u pustinji" Hadži Aleksandra Đurovića, "Stiv Tešić: Život i tri drame" Predraga Bambića, "Marko Kraljević" Dejana Zečevića...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.