Kultura
2718 prikaza

Srbija je kapitulirala pred Rusijom, hoće li i Hrvatska?

Djela Nicholasa Roericha u Modernoj galeriji
Sandra Šimunović/Pixsell
Vrsni, iako relativno nepoznati slikar, novi je kamen spoticanja, a tek se treba vidjeti kako će se Hrvatska iz toga izvući

Slikar Nicholas Roerich, pravim imenom Nikola Konstantinovič Rerih, postao je aktualan u ruskim diplomatskim krugovima sedam desetljeća nakon smrti. Ovih dana tijekom posjeta ruskog premijera Dmitrija Medvjedeva Beogradu potpisan je sporazum o povratku njegovih sedam slika iz Narodnog muzeja u Beogradu, a u suprotnom smjeru poći će jedna stranica "Miroslavljeva evanđelja".

Za Hrvatsku bi to bilo praktički irelevantno da sličan zahtjev za povratom slika nije postavljen kao preduvjet dolaska Vladimira Putina u Zagreb. Veleposlanik Anvar Azimov kazao je da traže povrat jer će u Rusiji biti veća potražnja za slikama.

"Primopredaja slika između Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i osnivača Moderne galerije, Hrvatskog društva umjetnosti ‘Strossmayer’, izvršena je 1934., o čemu postoji zapisnik.

Anvar Azimov Intervju Top News Putinov igrač za Hrvatsku: Kad govori, svi ga slušaju

Slike su zavedene u jedinstvenu Inventarnu knjigu muzejskih predmeta Moderne galerije. Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, nije dozvoljen njihov trajni, vremenski neograničen izvoz i iznošenje iz Republike Hrvatske", stoji u dopisu koji su nam poslali iz Ministarstva kulture još u svibnju ove godine.

Slično je i sa slikama iz Beograda, koje su uredno izlagane u muzeju i nitko nije čak ni sumnjao da postoje ikakve nepravilnosti u vlasništvu.

Čak i nekadašnji kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac pobunio se protiv takve srpsko-ruske razmjene govoreći da je Roerich jedan od najvećih ruskih umjetnika i da su slike praktički neprocjenjive. Vrijednost zbirke u Hrvatskoj procjenjuje se u milijunima eura i nije jasno što bi Rusija mogla ponuditi u zamjenu.

Da je riječ o pregovorima između muzeja, nekakva razmjena približne vrijednosti mogla bi se dogovoriti, ali riječ je o političkim pregovorima.

Sberbank je ključni dioničar novog Agrokora, Gazprom je najvažniji dobavljač plina u Hrvatskoj i očito je da postoje politički interesi. Hoće li se ti interesi rješavati preko leđa umjetnika koji je iz Rusije otišao davne 1917. i koji nije bio pretjerano omiljen u komunističkim krugovima?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.